Pencz Zoltánt választották megyei képviselővé a budapesti tagok

2018. november 12. hétfő, 17:14
Belföldi hírek

Tájékoztatjuk Tisztelt budapesti Tagjainkat, hogy a 2019. november 8-án megtartott budapesti képviselőválasztáson Pencz Zoltánt választották meg megyei képviselőnek a jelen lévő tagok.


 

2019. január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu

2018. november 12. hétfő, 17:13
Belföldi hírek

Kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a NAV-nál jövőre a vállalkozások. Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY, köznyelven ügyfélkapus) tárhelyet használhatják.


  1. január 1-jétől a NAV-nál is kötelező lesz a cégkapu használata, kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a NAV-nál a vállalkozások.

A gazdálkodó szervezeteknek 2018. január 1-jétől kötelező a Cégkapu használata, azonban a NAV-nál egy év haladékot kaptak, vagyis ez év végéig a cégek képviselői még használhatják a KÜNY (köznyelven Ügyfélkapu) tárhelyet is. FONTOS! Az átmeneti időszak csak a NAV-val való kommunikációra vonatkozott, a felkészülés biztosítása érdekében. A jogi személyeknek 2018. január 1-jétől minden más hatósági ügyet már a Cégkapun keresztül kellett intézniük.

A Cégkapuról részletesen olvashatnak az AutóKözlekedés februári, illetve július-augusztusi számában, valamint ITT.

Az egyéni vállalkozók esetében az adóügyek intézésében nem lesz változás, számukra továbbra is az ügyfélkapu, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó tárhely szolgál az elektronikus kommunikációra.

További részletek a NAV honlapján, valamint a Wolters Kluwer két cikkében, ITT és ITT.

MKFE Kommunikáció

 

5,8 százalékos útdíjemelésről határozott a Kormány 2019. január 1-től

2018. november 12. hétfő, 17:07
Belföldi hírek

„A megtett úttal arányos díjszedési rendszerben (HU-GO) az elmúlt három évben elmaradt kiigazítást a díjak 5,8 százalékos emelése pótolja 2019. január elsejétől” – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében. A tárca szerint a jelenleg hatályos szabályozás „ma már indokolatlanul részesíti előnyben a kedvezőtlenebb károsanyag-kibocsátású EURO III és EURO IV járműkategóriákat”, ezért a jövő évtől megszűnik ezeknek a járműveknek a kiemelt kezelése.   


A 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet módosítása értelmében 2019. január 1-től 5,8 százalékkal emelkednek a megtett úttal arányos útdíjak, valamint változik a környezetvédelmi kategóriák szerinti útdíjeltérítés rendszere is. Az ITM közleményes szerint az útdíjemelésre és az eltérítés rendszerének átalakítására azért van szükség, mert az elmúlt három évben nem történt meg a díjtételek inflációkövető rendezése, ezt pótolja a januártól esedékes 5,8 százalékos emelés.

Az ITM álláspontja szerint „a gépjárművek motorjainak környezetvédelmi jellemzői a technológiai fejlődéssel folyamatosan javulnak, így a hatályos szabályozás ma már indokolatlanul részesíti kedvezményben a korosabb, kedvezőtlenebb károsanyag-kibocsátású EURO III és EURO IV kategóriájú teherautókat”. A környezetvédelmi kategóriák jövő év eleji korrekciójával „megszűnik a tíz-tizennyolc éves járműveknek a kiemelt kezelése”, az újonnan kialakított eltérítési rendszer pedig „megfelel az általános nemzetközi gyakorlatnak”. Fontos változás – és egyben a díjtételek mértékét is befolyásolja az EURO V és VI kategóriákban -, hogy 2019-től a legkedvezőbb környezetvédelmi besorolású tehergépkocsiknál az eddigi 20 helyett 15 százalékos kedvezmény jár.

A 25/2013. (V. 31.) NFM rendelet a következőképp módosul 2019. január 1-vel:

(Zárójelben pirossal a jelenlegi díjak, kedvezmények.)

 

(2) A  Vhr. szerint J2 díjkategóriába tartozó gépjárművek kilométerenkénti infrastruktúra általános forgalmi adót magában foglaló díja – ha e rendelet másként nem rendelkezik:

  1. a) gyorsforgalmi úton 55,44 forint, (52,40)
  2. b) főúton 23,58 forint. (22,29)

 

(3) A  Vhr. szerint J3 díjkategóriába tartozó gépjárművek kilométerenkénti infrastruktúra általános forgalmi adót magában foglaló díja – ha e rendelet másként nem rendelkezik:

  1. a) gyorsforgalmi úton 77,78 forint, (73,52)
  2. b) főúton 40,83 forint. (38,59)

 

(4) A  Vhr. szerint J4 díjkategóriába tartozó gépjárművek kilométerenkénti infrastruktúra általános forgalmi adót magában foglaló díja – ha e rendelet másként nem rendelkezik:

  1. a) gyorsforgalmi úton 120,40 forint, (113,80)
  2. b) főúton 75,10 forint. (70,98)

 

A 209/2013. (VI. 18.) Korm. rendelet az alábbiként módosul 2019. január 1-vel. Az eltérítés mértéke kizárólag egy esetben mérséklődött, a többi esetben változatlan maradt.

 

A gépjárművek környezetvédelmi kategória besorolása

A kategória: EURO V és jobb besorolású motorral felszerelt gépjárművek (legalább 6-os vagy 5-ös környezetvédelmi osztályú és jobb besorolású motorral felszerelt gépjárművek);

B kategória: EURO II, EURO III és EURO IV besorolású motorral felszerelt gépjárművek (4-es környezetvédelmi besorolású motorral felszerelt gépjárművek);

C kategória: EURO I és rosszabb besorolású motorral felszerelt gépjárművek (3-as vagy annál rosszabb környezetvédelmi osztályú motorral felszerelt gépjárművek).

 

EURO kibocsátási osztályok szerinti differenciáló tényezők az útdíj mértékének meghatározásához

 

J2-J3 kategória

J4 kategória

A kategória

0,85

0,85 (0,8)

B kategória

1,0

1,0

C kategória

1,15

1,2

 

 

MKFE Kommunikáció

 

 

 

 

Megállapodás született a Városligeti turistabusz parkolás ügyében

2018. november 10. szombat, 11:39
Belföldi hírek

A sikeres, konszenzusos megegyezésnek köszönhetően a Liget Budapest Projekt megvalósításának ideje alatt is biztosított lesz Budapest leglátogatottabb térsége, a Hősök tere és a közvetlen közelében található látványosságok zökkenőmentes, turistabuszos elérhetősége.

Bővebben: Megállapodás született a Városligeti turistabusz parkolás ügyében