Elektronikus útdíj Lengyelországban – július 1-jén indul!

2011. június 30. csütörtök, 14:25

Mint korábbi híradásainkban említettük, 2011. július 1-jén Lengyelország átáll az elektronikus útdíjfizetésre. A 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek és járműszerelvények, valamint a kilencnél több üléses vagy — tömegtől függetlenül — utánfutóval rendelkező buszok ezentúl már csak e rendszerben egyenlíthetik ki díjaikat.

A VIA-box elnevezésű fedélzeti készülék (előzetes regisztrációval) Lengyelország mintegy 200 elosztópontján (az ország belsejében és a határ mentén) kapható. A kapcsolati pontok hálózatát folyamatosan bővítik. A készülékhez létrehozott honlapon (www.viatoll.pl) a lengyelek összesen majdnem negyedmillió járművet vettek már nyilvántartásba.

Hazánkban két nagyobb kártyaszolgáltató verseng a fuvarozókért: a DKV és az UTA. Rajtuk keresztül szintén hozzá lehet férni az útdíjszámláló készülékhez.

Egyesületünk tagjainak — internetes kulcsszavaik alkalmazása után — ajánljuk a honlapunkon elérhető „külföldi infó” adatbázist, ahol a Lengyelország - Autópályadíjak, úthasználati díjak pont kiválasztásával megtekinthető a regisztráció módja, részletei, a díjköteles utak listája és megannyi hasznos tudnivaló és link. Tovább ».