Fontos figyelmeztetés az orosz bilaterális engedélyekhez fűződő szabályokról

2017. november 29. szerda, 14:28

Az elmúlt napokban több, az orosz-magyar bilaterális engedélyek felhasználással kapcsolatos problémát jeleztek az Egyesület tagjai. A beérkezett információk alapján az alábbiakra szeretnénk felhívni az orosz engedélyeket használó fuvarozók figyelmét.

Az elmúlt időszakban végrehajtott oroszországi ellenőrzések egyik tapasztalata, hogy az orosz hatóságok szabálytalan engedélyfelhasználásnak minősítik, és magas bírsággal szankcionálják a dokumentumok hiányos kitöltését is. Ezt elkerülendő, felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy az érvényes előírások szerint a kétoldalú engedély érvényességének egyik alapfeltétele, hogy a járművezető minden esetben, és maradéktalanul töltse illetve töltesse ki az engedély megfelelő rovatait, ide értve az alábbiakat is:


4. A külföldi fuvarozó megnevezése és címe

5. A vontató rendszáma, valamint a pótkocsi rendszáma is

6. Az engedély kiadásának helye, ideje, a kiadó hatóság bélyegzője, a kiadó szerv vezetőjének aláírása (ezt nem a fuvarozó tölti ki, de az engedély átvételekor feltétlenül ellenőrizni kell)

7. Az Oroszországba való belépés helye és ideje

8. A felrakás helye (település és az ország nevének rövidítése)

9. A lerakás helye (település és az ország nevének rövidítése)


Amennyiben a jármű nem üresen közlekedik, ki kell még tölteni az alábbi rovatokat is:

10. Az áru megnevezése

11. Az áru súlya

A 10-13. rovatok bal oldali oszlopában az odaúti adatokat, a jobb oldaliakban pedig a visszaútiakat kell feltüntetni.

 

Fontos tudni, hogy a kitöltés akkor is kötelező, ha a jármű pl. hazafelé üresen közlekedik. Ebben az esetben a lerakás után, a hazaindulás előtt ki kell tölteni a 12. rovatot (a lerakóhely szerinti települést és az országnév rövidítését, valamint a 13. rovatot (ha pl. Magyarország, akkor „HUN”).

Előfordulhat, hogy hazaúton újabb fuvarfeladat adódik. Ebben az esetben az újabb felrakóhoz való megérkezéskor a 12. rovatban szereplő település nevét át kell húzni (nem lefesteni) és fölé kell írni az újat. Ugyan ezt kell tenni akkor is, ha a célország megváltozik, de ekkor a „HUN” áthúzása után a település nevét is be kell írni az ország nevének rövidítésével együtt. Természetesen felrakás után a 10-11. rovatok jobb oldali oszlopát is ki kell tölteni.

Érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy a határon a beléptető hatóság ne felejtse el belepecsételni az engedélyre a belépést.

Ellenőrzés esetén a fentiek bármelyikének hiánya, elmulasztása vagy a helytelen kitöltés érvénytelen engedéllyel való szállításnak minősül és büntetést von maga után. Ennek minimális mértéke 150 000 rubel, amit különösen méltányolható esetben, fellebbezés útján esetleg a felére csökkenthetnek, de rossz esetben akár meg is duplázhatnak.

 

MKFE kommunikáció