Ukrán közlekedési engedélyek

2018. január 12. péntek, 15:59

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 2017. szeptemberi ukrán-magyar vegyesbizottsági ülésen az NFM és az MKFE határozott fellépésének köszönhetően nem született megállapodás a 2018-as engedélycserékről. Tekintettel arra, hogy a következő vegyesbizottsági ülésre várhatóan 2018. tavaszán kerül sor, a következő hónapokban problémák merülhetnek fel a két ország közötti bilaterális megállapodás alapján végzett fuvarfeladatok zavartalan lebonyolításában, ezért az NFM bizonyos számú engedélycsere megvalósítását helyezte kilátásba.

A 2017. szeptemberében, Kijevben megrendezett magyar-ukrán vegyesbizottsági ülésen az ukrán fél 1.500 db kontingensen felüli engedélyt kért, melyet az MKFE és az NFM is visszautasított. Ennek következtében a felek nem tudtak megállapodni a 2018. évi engedélykvótában.

Az ukrán fél a közelmúltban jelezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, hogy a következő vegyesbizottsági ülés előtti időszakra a legutolsó (2016-os) jegyzőkönyvben meghatározott engedélykontingens felét tartaná célszerűnek kicserélni. Az MKFE elutasítja az ukrán fél ezen kérését és az NFM felé azt az álláspontot képviseli, hogy ameddig a két ország képviselői nem egyeznek meg vegyesbizottság ülés keretein belül a 2018. évi engedélymennyiségről, addig egyetlen darab engedélyt sem cseréljenek ki a felek, és erről levélben tájékoztatta a minisztériumot.

Az NFM válasza szerint az engedélycsere teljes felfüggesztése kockázatot jelent a magyar vállalkozásokra, fennakadást okoz a két ország kereskedelmében, ezért egy egyelőre nem meghatározott darabszámú engedélycserére tesznek javaslatot, és szorgalmazzák a mihamarabbi vegyesbizottsági ülés megtartását.

 

MKFE kommunikáció