Belorusz-orosz határátlépés: az ITM és a Külügyminisztérium beavatkozását kérte az MKFE - FRISSÍTVE 2018. 07. 31-én

2018. július 30. hétfő, 17:28

Külgazdasági és Külügyminisztérium valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium intézkedését kéri az MKFE a harmadik országos állampolgárokkal szemben tervezett orosz-belorusz határátlépési korlátozásokkal szemben. Az Egyesület a Mosóczi László államtitkárnak és Csutora Zsolt helyettes államtitkárnak megküldött levélben az augusztus 1-én várhatóan bevezetésre kerülő szabályokkal szembeni fellépést sürgeti.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2018. augusztus 1-jétől várhatóan korlátozzák a nem orosz vagy belorusz állampolgárok átlépését az orosz–belarusz határokon.

Orosz-belorusz határon kialakult bizonytalan helyzet feloldása érdekében az MKFE felvette a kapcsolatot a litván, orosz, lengyel és belorusz társegyesületekkel is, továbbá levélben fordultunk  Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárhoz, valamint  Csutora Zsolthoz, a külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkárához.

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a várható intézkedésekről továbbra sincs hivatalos tájékoztatás az Orosz Föderáció illetve a Belorusz hatóságok részéről, ezért azt javasoljuk az orosz desztinációkban érintett vállalkozásoknak, hogy a most induló fuvarfeladataikat Litvánia vagy Ukrajna érintésével tervezzék. A további fejleményekről, friss információkról hírlevélben és a weboldalunkopn tájékoztatjuk Tagjainkat.


FRISSÍTÉS! (2018. 07. 31.)

Az Orosz Föderáció közlekedési minisztériumtól érkezett, DE HIVATALOSAN NEM MEGERŐSÍTETT információk szerint, az orosz határőr szolgálat „kiterjeszti”, az orosz-belorusz határátlépés szabályaira vonatkozó előírások betartására, betartatására vonatkozó „felkészülési időt”. Ez – szintén hivatalosan nem megerősített információk szerint – a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a határátlépés ezen a határszakaszon nem lesz korlátozva augusztus 1. után sem a harmadik országos állampolgárok részére, ugyanakkor a hatóság figyelmeztető, figyelemfelhívó kampányt folytat majd, amelyben tájékoztatják a gépkocsivezetőket arról, hogy jogszabályellenesen veszik igénybe az orosz-belorusz határátkelőket.

Információink szerint a fenti szabálysértést 2000 rubel (kb. 28 EURO) bírsággal büntethetik. Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az orosz határőrök – a 2 éve hatályos jogszabályok értelmében – a bírság kiszabása mellett visszafordíthatják a harmadik országos állampolgárokat az orosz-belorusz határról, és egyelőre egyetlen hivatalos tájékoztatás sem érkezett az orosz vagy a belorusz féltől, amely teljes biztonsággal kizárná ezt a lehetőséget.

Mivel a hatályos jogszabályok szerint a harmadik országos állampolgárok határátlépése ezeken az átkelőhelyeken nem engedélyezett, a 3. országos gépjárművezetők és cégeik kizárólag saját felelősségre, és a fentiek mérlegelése után indítsák járműveiket az orosz-belorusz határ felé.MKFE kommunikáció