Ma Emma napja van.

Utolsó perlési lehetőség kamionkartell-ügyben

Kamionkartell: harmadik, várhatóan utolsó perlési lehetőség az MKFE által javasolt német cégnél a túlzottan magas áron értékesített kamionok miatt. Jelentkezési határidő: 2019. május 31.

2016 júliusában és 2017 szeptemberében az Európai Bizottság rekord összegű, összesen 3,8 milliárd euró bírságot szabott ki az ún. kamionkartellben részt vett tehergépjármű-gyártókra, mivel az érintett MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco, DAF és Scania cégek 1997-2011. között, 14 éven át összejátszottak egymással a teherautók árainak meghatározását és a szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásokhoz kapcsolódó költségek továbbhárítását illetően. A kamionkartell megállapítását követően megnyílt a jogi lehetőség a túlzottan magas ár miatti kártérítési követelések benyújtására mindazon tagjaink számára, akik az érintett időszakban e gyártóktól közepes és nehéz-tehergépjárműveket vásároltak.


A 2016. évi kartell-határozatot követően az MKFE megvizsgálta a kamion kartell-ügy hátterét, majd a tagjainknak kiküldött kérdőívekre adott válaszok értékelése útján felmérte az Egyesület tagjainak érintettségét. Ezzel párhuzamosan több külföldi és magyar jogi irodával egyeztetve feltártuk a kártérítési igények érvényesítésével kapcsolatos főbb jogi lehetőségeket. Bekértük és tanulmányoztuk mindegyik lehetséges partner tagjainkkal kötendő szerződési feltételeit, és összehasonlítottuk a három partner által nyújtott perlési szolgáltatás különbségeit, előnyeit, hátrányait. Ennek eredményeként a kartell-ügyek alapján követelhető kártérítések képviseletére három lehetséges jogi partnert (magyar, német és holland) ajánlottunk tagjainknak.


Jogi és költség szempontok miatt a német cég bizonyult minden szempontból a legmegfelelőbbnek. A perlést sikerdíjas alapon vállalja. Az eljárás minden költségét és díját a perlést finanszírozó cég előlegezi meg, és pervesztés esetén is viseli. Tagjainknak siker esetén kell csak megfizetnie a kifizetett kártérítési összeg meghatározott százalékát, sikerdíjként. Amennyiben az eljárás nem jár sikerrel, tagjainknak semmilyen költséget nem kell viselnie. Az elévülési idő a magyarnál hosszabb, kedvezőbb. Tagjaink közül legtöbben ezt a perlési lehetőséget választották. A német cég 2017. év végén benyújtotta a keresetet a müncheni kerületi bíróság előtt. Az MKFE által 2017. 05. 29-én adott részletes tájékoztatást itt olvashatja. Az Európa-szerte megnyilvánuló egyre növekvő érdeklődésre tekintettel a perlést szervező és bonyolító német társaság 2018-ban a perlés egy második hullámát hirdette meg, melyhez 2018. május végéig csatlakozhattak tagjaink is. Az MKFE által 2018. 02. 27-én adott részletes tájékoztatást itt találja. A második kereset 2018. év végén került benyújtásra.


A harmadik, és várhatóan egyúttal utolsó perlési lehetőséggel a német irodánál, elektronikus úton történő jelentkezéssel 2019. május 31-ig élhetnek tagjaink. Klikkeljen közvetlenül ide a perlést finanszírozó társaság magyar nyelvű weboldalára. A „Regisztráció/Regisztráljon az ügyfél listára” feliratra klikkelve tudja a külföldi társasággal közvetlenül felvenni a kapcsolatot. A perlés e harmadik hullámában a 2004. 04. 01. és 2016. 12. 31. közötti időszakban (lízing vagy bérlettel egybekötött adásvétel útján) vásárolt, új, nehéz vagy középnehéz (6 tonna feletti) teherautókra nyújtható be kártérítési igény a túlzottan magas ár miatt. Amennyiben érdekli a fenti lehetőség, regisztráljon, és a német cég felveszi Önt potenciális partnerei listájára. Az MKFE-nek sajnos nincsen jogi lehetősége az Ön egyedi igényérvényesítésében történő közreműködésre.


Eddig Európa szerte 26 országból több mint 7.000 társaság több mint 160.000 járművel csatlakozott ehhez a perlési lehetőséghez. A perlést finanszírozó társaság angol nyelvű ismertetőjét (a honlapunk nyitóoldalán való kulcsszavas bejelentkezést követően) itt » olvashatja.


Tájékoztatjuk egyúttal a korábban az MKFE által ajánlott magyar ügyvédnek megbízást adó tagjainkat arról, hogy a magyar ügyvéd benyújtotta különböző székhelyű magyar bíróságok előtt a kereseteket. Az egyik magyar ítélőtábla előzetes döntéshozatali kérdéseket tett fel az EU Bíróságának a kamion-kartell ügyben a joghatósággal kapcsolatban. Várják az EU Bíróság határozatát. Magyar perlési lehetőségre az elévülési idő miatt jelentkezni már nincsen mód.


TITOKTARTÁS

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy az MKFE weboldalán védett tartalomként elérhető, kizárólag a tagok számára letölthető dokumentumokat, illetve a később megkötött szerződéseket a jogi partnerek titoktartási kérelmét figyelembe véve, valamint saját ügyeik sikere érdekében kezeljék bizalmasan, azt mások számára ne tegyék elérhetővé!


Amennyiben további kérdése merül fel a perléssel kapcsolatosan, az MKFE jogtanácsosa készséggel nyújt Tagunknak telefonon tájékoztatást az MKFE központi számán.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.