Speciális közúti akciócsoport ellenőrzi a fuvarengedélyeket

2016. május 11. szerda, 11:20

Nagy reményekkel tájékoztatjuk tisztelt tagjainkat, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) megkezdte a jogosulatlan közúti fuvarozási tevékenység fokozott országos ellenőrzését.

A magyar fuvarpiac védelmére felállítandó speciális akciócsoport első egységeinek létrehozására Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Wáberer György elnök, miniszterelnöki megbízott legutóbbi személyes megállapodását követően került sor. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a megállapodás értelmében hatékony intézkedéssel fogja kikényszeríteni az engedély nélkül a magyar piacon tevékenykedő harmadik országos vállalkozások szabálykövető magatartását.

A megállapodást követően az MKFE szakértői delegációja megkezdte az egyeztetést az NKH Közúti Gépjárműhivatalának szakembereivel. Az MKFE részéről Ignácz József Péter elnökségi tag, Csányi Gábor főtitkárhelyettes, Kovács Kornél az Árufuvarozási Tanács titkára és Erdei Péter szolgáltatási igazgató vett részt a megbeszélésen, amelyen az NKH-t Érsek István elnökhelyettes, Mikulás Róbert főosztályvezető és Rónay-Tóbel Beatrix képviselte. Az MKFE vállalta, hogy minden segítséget megad az ellenőrzések hatékony végrehajtásához: javaslatokat tesz az ellenőrzések helyszíneire, célszerű ellenőrzési időpontokra/időszakokra, továbbá átadja korábbi tapasztalatait a szabálysértők viselkedéséről. A hatóság örömmel veszi, ha az MKFE képviselői időről-időre személyesen is részt vesznek az ellenőrzéseken. A felek a feladattal kapcsolatos minden tudomásukra jutó információt megosztanak egymással.

Az egyeztetést követően az NKH kifejezetten erre a feladatra kiképzett szakemberei az elmúlt héten tíz helyszínen máris 655 nemzetközi árufuvarozást végző tehergépjárművet ellenőriztek. A hatóság munkatársai mellett az akcióban részt vettek a Békés-, a Borsod-Abaúj-Zemplén-, a Csongrád-, a Győr-Moson-Sopron-, a Hajdú-Bihar-, a Szabolcs-Szatmár-Bereg- és a Zala Megyei Kormányhivatal munkatársai is.

A közlekedési engedélyekkel való visszaélések hatékony felderítése érdekében naponta változnak az ellenőrzési pontok az ország különböző régióiban és a határok mentén. A külföldi vállalkozások fuvarengedélyeit a leginkább érintett tranzit-útvonalakon, határátkelőhelyeken és logisztikai központokban ellenőrzik és ellenőrizték a hatóság akciócsoportjai – május 5-én például az MKFE képviselőivel (Jánosi Barnabással, Szimicsku Attilával, Kovács Kornéllal, Tóth Istvánnal, Erdei Péterrel) közösen. A BILAT program alkalmazásával az ellenőrzés során valamennyi adat bekerül egy központi adatbázisba, mely segít kiszűrni az engedélyek jogosulatlan többszörös felhasználását.

A már akcióban lévő ellenőrző csoportok annak a megfelelően felszerelt és hatósági jogkörökkel felruházott szervezetnek az előfutárai, amelyeknek kizárólagos feladata a fuvarengedélyek ellenőrzése lesz. A piacvédelmi intézkedések részeként megkezdődött a közúti ellenőrzésre, az ahhoz kapcsolódó bírságolásra vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálata is annak érdekében, hogy a külföldi szabálysértők ellen az ellenőrző csoportok a díjmegfizetés érdekében hatékonyan el tudjanak járni.

Az MKFE Árufuvarozási Tanácsa és munkaszervezetének szakértői figyelemmel kísérik az ellenőrző szervezet kiépülését és tevékenységét, az eredményekről pedig tájékoztatni fogják az Egyesület tagságát.

MKFE kommunikáció