Ma Andrea, Ilma napja van.

Egységes elsősegély-doboz itthon 2013. január 1-jétől

Mint decemberben jeleztük, Magyarországon azokon a (már forgalomba helyezett) járműveken, melyeken esetleg még nem az új szabályok szerint összeállított elsősegély-felszerelés van, a régi dobozokat ki kell cserélni, ha azok még nem tartalmazzák a jogszabályban felsorolt elemeket.

A cserére 2013. január 1-ig adott módot a vonatkozó rendelet, azonban pánikra nincs ok, hiszen sok elsősegélyfelszerelés-értékesítő már a korábbi csomagokat is a 2013-as változásra tekintettel állította össze. (A rendőr elvileg bírságolhat is a régi tartalommal töltött felszerelés miatt, azonban az év első napjaiban nem jutott el olyan hír hozzánk, hogy erre példa lett volna.) Arra a kérdésre, hogy melyek az elsősegély-felszerelés kötelező, egységes elemei, a 6/1990-es KÖHÉM rendelet 106. §-a adja meg a választ (ld. a lenti jogszabályrészletet). Különféle kategóriájú csomagokat hazai webáruházak honlapjain lehet rendelni ».


Jogszabály-magyarázat (PDF) »


MINDENKINEK JOGSZABÁLYI KÖTELEZETTSÉGE A SEGÍTSÉGNYÚJTÁS — Noha a segítségnyújtási kötelezettséget általánosságban már 1972-ben törvény írta elő hazánkban, mégis idevágó újdonság, hogy a jogalkotók 2012. szeptember 1-i hatállyal bevezették a KRESZ-be, hogy személyi sérüléses balesetnél a balesetben nem érintett járművek vezetői is kötelesek a bajba jutottak segítségére sietni elsősegély-dobozukkal (tűz esetén poroltókészülékeikkel).

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.