A külföldre tartó, illetve onnan hazatérő iskolai autóbuszos kirándulásokra vonatkoznak majd a szigorítások

2017. október 06. péntek, 15:28

Az MKFE információi szerint a nemzetközi (külföldi) iskolai kirándulásokra vonatkoznak majd azok a szigorítások, amelyekről a hét elején nyilatkozott Palkovics László. Az oktatásért felelős államtitkár által említett miniszteri rendelet kidolgozása folyamatban van, ezért az MKFE további szakmai konzultációt kezdeményez az EMMI-vel, illetve az NFM-mel.

Ahogy arról korábban tájékoztattuk tagjainkat, az EMMI – a veronai busztragédia után bejelentett szándéka alapján – nyilvánosságra hozta a külföldi iskolai autóbuszos kirándulások szabályaira vonatkozó terveit. Egyebek mellett 13 évben maximalizálnák a szolgáltatásban részt vállaló járművek életkorát, megtiltanák az éjszakai utaztatást (23:00–04:00 óra között), továbbá nyilatkoztatnák a szolgáltatást nyújtó vállalkozást arról, hogy a gépkocsivezetőjük nem szenved a közlekedést veszélyeztető alvászavar betegségben.

Az MKFE álláspontja szerint egyes pontokon – például a járművek életkorára vonatkozó megkötéseknél – további egyeztetések szükségesek a jogalkotóval. Ugyanakkor az MKFE szorgalmazni fogja a minisztériumnál, hogy a készülő rendelet harmonizáljon a köznevelési törvény és a szomszédos államokban élő magyarokról rendelkező törvény szabályaival, és ennek értelmében – Ausztria kivételével – a szomszédos országok területére irányuló térítésköteles iskolai kirándulásokra ne terjedjen ki annak hatálya. Ezzel továbbra is zökkenőmentesen bonyolódhat – egyebek mellett – a szomszédos országokba irányuló kirándulások szervezése, vagy kulturális programok látogatása.

Az MKFE Személyszállítási Tanácsa napokon belül rendkívüli ülésen foglalkozik a tervezett rendelet tartalmával, és megteszi szakmai javaslatait, amelyet az MKFE meg kíván vitatni az EMMI, valamint az NFM illetékeseivel.

 

MKFE kommunikáció