Megvan az egyhetes ellenőrzési akció eredménye

2018. december 23. vasárnap, 18:13

A több mint 800 külföldi teherautó december eleji ellenőrzésénél 56 jogsértés miatt összesen több mint 21 millió forint bírságot szedtek be vagy szabtak ki az ellenőrzést végző szakemberek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.


 

A tájékoztatás szerint a nemzetközi árufuvarozási engedélyek meglétét és szabályos használatát kérték számon a december elején megszervezett akcióban az innovációs tárca közúti ellenőrei.
Mint arról korábban hírt adtunk Tagjainknak, az ITM közúti ellenőrei a szlovák és ukrán határnál három helyszínen dolgoztak teljes, 24 órás zárás mellett 2018. december 2-ától 8-áig. Sátoraljaújhelynél, Tornyosnémetinél és Záhonyban a hat nap alatt összesen 808 járművet állítottak és vizsgáltak meg az ellenőrök.

Az akciót kezdeményező MKFE képviselői megfigyelőként voltak jelen az ellenőrzéseken.

A 40 feltárt szabálysértés többnyire az előírt adminisztrációs kötelezettségek megszegése, a szükséges engedélyek, igazolványok hiánya miatt járt esetenként 100-800 ezer forint bírsággal. Az újonnan kiszabott tételek teljes összege 18,5 millió forint. Az ellenőrök 16 esetben korábbi mulasztás nyomán fennállt követeléseket tudtak behajtani több mint 3 millió forint értékben.

A szabálysértő külföldi járművekkel szembeni hatékonyabb fellépés hangsúlyos elemként szerepel a hazai fuvarozói ágazat működési feltételeinek javítását szolgáló komplex javaslatcsomagban is.  Az ITM és a szakmai érdekképviseletek közösen tekintik át a szektor versenyképességét erősítő lehetséges intézkedéseket.

Az akcióról és az eredményekről több hírportál is beszámolt.

A Vezess.hu cikke ITT érhető el.

HVG így ír az akcióról.

MKFE-kommunikáció