Ma Emma napja van.

Megnyílt Magyarország első földgáz-töltőállomása a fuvarozók előtt

2019. június 24-én Szigetszentmiklós mellett ünnepélyesen átadták Magyarország első olyan üzemanyagtöltő-állomását, melynél tehergépjárművek cseppfolyós földgázt tankolhatnak. Bár a hazai utakon még elenyésző a gázüzemű haszongépjárművek aránya, azonban az elkövetkezendő években számuk erős gyarapodása várható.


A tehergépjárművek tankolására alkalmas cseppfolyós gáz-töltőállomás az M0-ás körgyűrű 19-es kilométerénél várja a fuvarozókat.


A gázüzemű haszongépjárművek egyre nagyobb térnyerése mintegy 5-6 éve tapasztalható. Mind több és több nagy járműgyártó óriásvállalat kínál gázüzemű tehergépkocsikat, és a hazai földgázszolgáltatók közül is többen csatlakoztak a Transzeurópai Közlekedési Hálózat programhoz, mely a közlekedési célú gázforgalmazást irányozza elő.


Az LNG rövidítéssel jelölt cseppfolyós földgáz (liquefied natural gas) előnye abban rejlik, hogy koncentrált energiahordozó, jól szállítható és egyszerűen tárolható, kiválóan alkalmas járművek hajtására. Magyarországi bányászati lelőhelyeken is megtalálható. 1 liter cseppfolyós földgázból 600 liter normál állapotú gáz keletkezik.


Magyarországon további cseppfolyós gáztöltő-állomások megnyitása várható.

(fotó: PannonFuel)


részletes beszámoló a szigetszentmiklósi gáz-töltőállomásról (iho.hu) »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.