Ma Hajnalka napja van.

MKFE tájékoztató a gépkocsivezetők 14 napos karanténjának feloldásának eljárásrendjéről

Továbbra is érkeznek visszajelzések az MKFE-hez, hogy a megyei és járási népegészségügyi hivatalok az Operatív Törzs által kihirdetett eljárási rendtől eltérően kezelik a hivatásos gépkocsivezetők karanténfeloldási nyilatkozatának befogadását, ezért az MKFE a mai napon újabb tájékoztatót küldött az érintett hivatalok vezetőinek a hatósági karantén feloldásának módosított eljárásrendjéről.
Az MKFE a megküldött tájékoztatóban röviden összefoglalta az Operatív Törzs által kihirdetett eljárásrend lényeges elemeit, arra kérve a hivatalvezetőket, hogy kollégáik tájékoztatásával és rugalmas, gyors ügyintézéssel járuljanak hozzá a magyarországi áruszállítási lánc stabilitásának megőrzéséhez, és segítsék a gépkocsivezetők áldozatos munkáját!

Az eljárásrend összefoglalva:

  1. A magát tünetmentesnek és munkára alkalmasnak találó gépkocsivezető, valamint az őt foglalkoztató vállalkozás e-mailben megküldi a karantén megszakítását jelző nyilatkozatát a területileg illetékes népegészségügyi központnak, kézbesítési visszaigazolás kérése opcióval.
  2. A járványügyi hivatal – munkaidőben – lehetőség szerint azonnal küld visszajelzést arról, hogy a nyilatkozat megérkezett. Amennyiben erre nem kerül sor, akkor a gépkocsivezető és a vállalkozás az automatikusan érkező „kézbesítési visszaigazolás” e-mail kinyomtatásával, és a nyilatkozat mellé csatolásával igazolja, hogy megtette az eljárásrend által előírt lépéseket. A visszaigazolás és a megtett nyilatkozat minden további eljárás nélkül lehetővé teszi a gépkocsivezető számára a karantén felfüggesztését, a munka felvételét, a soron következő fuvarfeladat megkezdését - az előírt járványügyi szabályok betartásával.
  3. A beérkezett nyilatkozatban szereplő gépkocsivezető adatait a népegészségügyi hivatal továbbítja az ORFK részére, ezzel biztosítva azt, hogy az érintett gépkocsivezető a legközelebbi határátlépéskor (vagy bármely más ellenőrzéskor) ne szerepeljen a karanténra kötelezett személyek listáján, ugyanakkor adminisztratívan is nyomon követhető maradjon a tevékenysége.

Fontos információ: a megyei/járási népegészségügyi hivatal a fenti eljárás során nem mérlegel, nem indít további vizsgálatot. A fent jelzettek szerint befogadja a nyilatkozatot és az adatokat továbbítja az ORFK felé, ahogyan ezt az Operatív Törzs döntése is tartalmazza:

„Az előzőekben részletezett előírás – mint a Kormányrendelet 3/A §-ában foglaltak alapján megállapított egyedi megtartási szabály – megtartása esetén az Országos Redőrfőkapitányság rendészeti főigazgatója által (a Kormányrendelet 3/A §-a alapján) biztosított, a hatósági házi karantén alóli felmentést megadottnak kell tekinteni!”

1. Módosított Eljárási rend (Forrás: Operatív Törzs vezetője – e-mailes tájékoztató)

https://www.mkfe.hu/images/cikkek/dok/Hirek/ITM_tajekoztato_arufuvarozas_teljes_20200318.pdf

2. Tájékoztatás Operatív Törzs döntésről (forrás: koronavitus.gov.hu)

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/tajekoztatas-operativ-torzs-dontesrol

3. A magyar fuvarozókra vonatkozó előírásokról döntött az operatív törzs (forrás: koronavirus.gov.hu)

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyar-fuvarozokra-vonatkozo-eloirasokrol-dontott-az-operativ-torzs

A kiküldött tájékoztató levelet IDE KATTINTVA>> tekintheti meg.

MKFE Kommunikáció



Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.