Ma Emma napja van.

Palkovics László két ügyben ígér azonnali intézkedést

A magyar közúti személy- és áruszállítók helyzetéről, a koronavírus-járvány vállalkozásokra gyakorolt hatásáról, az alágazat működésének jövőjéről egyeztetett 2020. június 10-én Ignácz József Péter, az MKFE elnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel A tárcavezető elismerően szólt az Egyesület elmúlt hónapokban végzett munkájáról, amely komoly segítséget jelentett a fuvarozó vállalkozásoknak, és hasznos szakmai támogatást a hatóságoknak a logisztikai ágazat működésére vonatkozó járványügyi szabályok kialakításában. Palkovics László a tárgyalás végén leszögezte: a két legfontosabb feladat az ágazat újraindítása és a piaci pozíciók megőrzése érdekében a digitális alapokra helyezett engedélyellenőrzési rendszer mielőbbi bevezetése.


 


A csaknem 1 órás megbeszélésen az MKFE elnöke által bemutatott, 5+1 pontos intézkedési javaslatcsomagot vitatták meg a felek, amely a korábban már javasolt kormányzati intézkedések legfontosabb pontjait tartalmazta.

A megbeszélésen Palkovics László elismeréssel szólt az MKFE erőfeszítéseiről, kiemelkedő szakmai munkájáról, amely az elmúlt hónapokban komoly segítséget jelentett a magyar fuvarozó vállalkozásoknak, az egész logisztikai szektornak a járványhelyzeti működéshez, és jelentősen hozzájárult a közúti áruszállítás biztonságát fenntartó, rugalmas hatósági szabályozás kialakításához is.

Ignácz József Péter arra hívta fel a tárcavezető figyelmét, hogy az autóbuszos személyszállító és közúti árufuvarozó vállalkozások stabil működésének és piaci pozícióinak megőrzése érdekében haladéktalanul meg kell kezdeni azoknak az érdekképviseleti javaslatoknak a végrehajtását, amelyek hozzájárulnak a magyar vállalkozások sikeréhez a várhatóan komoly átrendeződés előtt álló uniós logisztikai piacon.

Az MKFE elnöke 5+1 pontban foglalta össze a legsürgetőbb ügyeket – elektronikus engedélyellenőrzés (BI-REG), az SZJA törvény módosítása a Mobilitási Csomagnak való megfelelés érdekében, a tengelysúly- és össztömeg mérésekhez kapcsolódó 500 kilogrammos általános tolerancia visszaállítása, a nagyfelhasználói útdíjkedvezmény bevezetése, a járványhelyzet miatt szükséges munkahelyvédelmi és vállalkozássegítő érdekképviseleti javaslatok minél szélesebb körű megvalósítása és az E-CMR mielőbbi bevezetése. A megbeszélésen Palkovics László általánosságban a támogatásáról biztosította a közúti fuvarozói alágazatot, ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy a jelzett ügyek hatékony megvalósítása érdekében prioritások kijelölésére van szükség.

Az egyeztetés eredményeként a felek megállapodtak abban, hogy két kiemelt ügyben – az engedélyellenőrzés digitális útra terelése (BI-REG) és a hazai költségtérítési rendszer módosítása a Mobilitási Csomagnak való megfeleltetés érdekében – a minisztérium azonnal kezdeményezi a végrehajtáshoz szükséges további lépések végrehajtását. Palkovics László egyben jelezte: július első felében újabb találkozóra kerülhet sor az MKFE elnökével, ahol várhatóan már a konkrét eredményekről, az elektronikus engedélyellenőrzési rendszer idei bevezetésének menetrendjéről is tájékoztatja majd az érdekképviseletet.

Ignácz József Péter a találkozó végén megköszönte a miniszter támogatását, ugyanakkor ismét rámutatott arra, hogy a hazai logisztikai szektor, azon belül az autóbuszos személyszállító vállalkozások és közúti fuvarozók piaci pozícióinak megőrzése kiemelt érdek a teljes nemzetgazdaság szempontjából is.

 

MKFE Kommunikáció


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.