Ma Gedeon, Johanna napja van.

Koronavírus: hírek információk Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Luxemburgból, Svájcból

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A külföldi országokban is korlátozások léptek életbe, melyek folyamatosan változnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg és Svájc vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt egyéni védőfelszerelések használata kötelező.

AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!


NÉMETORSZÁG, BELGIUM, HOLLANDIA, LUXEMBURG, SVÁJC


NÉMETORSZÁGBAN 2021. JÚLIUS 1-JÉTŐL VISSZAÁLLT A KAMIONSTOP RENDJE!!!

január 13., csütörtök, 10:55
Luxemburg: 2022. január 15. és február 28. között változnak a járványügyi szabályok, amelyek a hivatásos gépjárművezetőket is érintik. A kabotázs-műveletet bonyolító gépjárművezetőkre alkalmazni kell a 3G szabályt, vagyis a gépjárművezetőnek oltottnak, fertőzésen átesettnek vagy teszteltnek kell lennie. Luxemburgon való tranzitáláskor nem kell a szabályt alkalmazni.

Figyelem! Nem ismerik el a Sputnik V ill. Sinovac oltásokat. Azon gépjárművezetők, akik ezen oltások valamelyikét kapták, az „oltatlan” kategóriába lesznek sorolva. Gyakori kérdéseket tartalmazó lista:

angolul »             franciául »

forrás: Luxemburg, Mobilitási és Közmunkaügyi Minisztérium

január 4., kedd, 15:35
Németország már azoktól a hivatásos gépjárművezetőktől sem kér PCR-tesztet, akik a német területre való megérkezésük előtt jártak az Egyesült Királyságban. Részletek »

december 20., hétfő, 10:30
Németország: változtak a belépési szabályai:

1. 2021. november 24-től arra a rakodóhelyre, ahol nem biztosított az érintkezésmentes rakodás, csak tesztelt, teljesen átoltott, vagy fertőzésen átesett személy mehet be.

2. Az ország besorolások listája elérhető ide kattintva! (www.rki.de)

A következő szabályokat kell alkalmazni Németországban a teherforgalomban vagy személyforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetőkre, amennyiben a belépés előtti 10 napban a fent említett országokban tartózkodtak:

Belépés „magas előfordulási” területről:

Regisztráció: NEM SZÜKSÉGES!

Tesztkövetelmény: negatív teszteredmény/ teljes átoltottság / COVID-19 betegségen való átesés: csak 72 óránál hosszabb tartózkodások esetén szükséges igazolni a fenti három kritérium valamelyikét! (Amennyiben az érintkezésmentes rakodás kivitelezhető! Amennyiben nem kivitelezhető, úgy a fenti szabályok lépnek érvénybe, lásd 1. pont)

Karantén: önkéntes karantén: NEM SZÜKSÉGES!

Belépés „vírusvariáns” területről:

Regisztráció: 72 óránál hosszabb tartózkodásnál belépés előtt kötelező regisztrálni az einreiseanmeldung.de oldalon.

Tesztkövetelmény: a belépés csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszttel engedélyezett (Figyelem: oltottak esetében is!).

Karantén: 72 óránál hosszabb tartózkodások esetén az áruforgalomban közlekedőkre is vonatkoznak a karanténszabályok, a gépjárművezető köteles másoktól izoláltan tölteni a karantént tartózkodása alatt.

Kivételek: a kivételek és az új szabályok a „vírusvariáns területen” tartózkodókra nem alkalmazhatók! Így azok, akik már igazolható módon átestek a betegségen, vagy mindkét oltást megkapták, nem mentesülnek a fenti követelmények alól, ha „vírusvariáns területen” tartózkodtak.

A tranzitra nem vonatkoznak ezek a követelmények, csak a célforgalomra.

Hivatalos információk itt érhetők el:   angolul »     németül »

november 22., hétfő, 11:20
Németország: 2021. november 24-től (szerdától) a németek is bevezetik az olaszokhoz és osztrákokhoz hasonló szabályt: arra a rakodóhelyre, ahol nem biztosított az érintkezésmentes rakodás, csak tesztelt, vagy oltott, vagy fertőzésen átesett személy mehet be. A rakodóhelyek biztosíthatnak tesztelési lehetőséget a gépjárművezetőknek. A tesztelés idejére a gépjárművezetők bemehetnek a telephelyre. (Forrás: Szövetségi Közlekedési és Digitális Infrastruktúra Minisztériuma) Gyakori kérdések és válaszok »

további részletek angol nyelven »

november 19., péntek, 14:35
Németország: a német járványügyi hivatal (Robert Koch Institut; RKI) 2021. november 21-én 00:00 órától „magas előfordulási terület” csoportba sorolja Belgiumot, Görögországot, Írországot és Hollandiát is. A „magas előfordulási terület” már érinti a gépjárművezetőket, a részletes információkat a november 14-i frissítésben tettük közzé. Német hatósági tájékoztató oldal »


november 14., vasárnap 01:35
Németország 2021. november 14-én, vasárnap 00:00 órától, Magyarország „magas előfordulási területnek” számít.

Az ország besorolások listája elérhető IDE» kattintva!

A következő szabályokat kell alkalmazni Németországban a teherforgalomban vagy személyforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetőkre, amennyiben a belépés előtti 10 napban Magyarországon, vagy bármely más „magas előfordulási területen”  tartózkodtak:
Előzetes regisztráció: NEM SZÜKSÉGES!
Negatív teszteredmény/teljes átoltottság/COVID-19 betegségen való átesés: csak 72 óránál hosszabb tartózkodások esetén szükséges igazolni a három kritérium valamelyikét!
Önkéntes karantén: NEM SZÜKSÉGES!


szeptember 21., kedd, 16:56
 Svájc
:
2021. szeptember 20-tól azok a személyforgalomban közlekedők, akik nem teljesen átoltottak, és nem estek át a koronavírus fertőzésen, csak negatív teszteredmény bemutatásával léphetnek be az ország területére. Az áruforgalom, illetve a személyszállítás továbbra is mentesül minden korlátozás alól! A hivatásos gépjárművezetőknek továbbra sem kell igazolniuk az oltás tényét.

További információk: ITT» és ITT»

július 26., hétfő, 10:50
Németország: Grúzia, Hollandia, Spanyolország a „magas előfordulási terület” kategóriába lett átsorolva.

2021. július 25-én, vasárnap 00:00 órától Grúzia, Spanyolország és Hollandia „magas előfordulási területnek” számít.

Az ország besorolások listája elérhető ide kattintva! (www.rki.de)

A következő szabályokat kell alkalmazni Németországban a teherforgalomban vagy személyforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetőkre, amennyiben a belépés előtti 10 napban a fent említett országokban tartózkodtak:

Előzetes regisztráció: NEM SZÜKSÉGES!

Negatív teszt eredmény/ teljes átoltottság / COVID-19 betegségen való átesés: csak 72 óránál hosszabb tartózkodások esetén szükséges igazolni a fenti három kritérium valamelyikét!

Önkéntes karantén: NEM SZÜKSÉGES!

Forrás: Német társegyesület

július 1., csütörtök, 14:00
Németország: a második és harmadik járványhullám idején engedélyezett bő fél éves kamionstop-mentes időszak után 2021. július 1-jétől Németország összes tartományában visszaáll a hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás megszokott rendje, miután a németek nem hosszabbították meg a mentességet. Részletek MKFE-tagoknak »

május 25., kedd, 09:10
Németország 2021. május 23-án (vasárnap) 00:00 órától Nagy Britanniát, Észak-Írországot és minden ide tartozó tengerentúli övezetet a „vírusvariáns terület” kategóriába sorolta az indiai koronavírus-mutáns brit megjelenése miatt. Ezzel mindenkinek, aki teherforgalomban ezeken a területeken tartózkodott (tranzit nem számít), a német területre való belépés előtt a következő követelményeket kell teljesítenie:

Regisztráció:

72 óránál hosszabb tartózkodásnál belépés előtt kötelező regisztrálni az einreiseanmeldung.de oldalon.

Tesztkövetelmény:

A belépés csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszttel engedélyezett a fenti, brit területekről.

Karantén:

72 óránál hosszabb tartózkodások esetén az áruforgalomban közlekedőkre is vonatkoznak a karanténszabályok, a gépjárművezető köteles másoktól izoláltan tölteni a karantént tartózkodása alatt.

Kivételek:

A kivételek és az új szabályok a „vírusvariáns területen” tartózkodókra nem alkalmazhatók! Így azok, akik már igazolható módon átestek a betegségen, vagy mindkét oltást megkapták, nem mentesülnek a fenti követelmények alól, ha „vírusvariáns területen” tartózkodtak.

A tranzitra nem vonatkoznak ezek a követelmények, csak a célforgalomra.

Május 23-án (vasárnap) 00:00 órától Franciaország, Szlovénia, Andorra, Horvátország már nem tartozik a „magas vírus-előfordulási terület” kategóriába, így azoknak, akik célforgalomban tartózkodtak ezekben az országokban, már nem kell regisztrálniuk a németországi belépés előtt. A 10 napos szabályt eltörölték, amely értelmében nem kell eltelnie a változás után 10 napnak a szabályok hatálybalépéséhez.

Németország által elfogadott vakcinatípusok listája: a német társegyesület tájékoztatása szerint csak a következő linken felsorolt vakcinatípusokat ismerik el a teljes átoltottság igazolásakor: a lista elérhető a pei.de oldalról. Tájékoztatjuk, hogy jelen állás szerint a lista nem tartalmazza a Sputnik oltóanyagot.

május 23., vasárnap, 16:24
Németország:
2021. május 23-án (vasárnap) 00:00 órától Nagy Britannia, Észak Írország és minden ide tartozó tengerentúli övezet a „vírus variáns terület” kategóriába lett átsorolva. Ezzel mindenkinek, aki teherforgalomban ezeken a területeken tartózkodott (tranzit nem számít), a német területre való belépés előtt regisztrálnia kell! A kivételek és az új szabályok a „vírus variáns területen” tartózkodókra nem alkalmazhatók!

május 20., csütörtök, 09:45
Németország felé Magyarországról induló kamionosoknak megszűnt a regisztrációs kötelezettségük, és negatív tesztet sem kell bemutatniuk 2021. május 19-én 24:00 órától. Ekkor járt le ugyanis a vonatkozó német rendeletben foglalt, hatályosulás utáni 10. nap, amely hazánk kedvezőbb járványügyi országbesorolásának köszönhető. Mint a lenti, május 10-i bejegyzésünkben írtunk róla, Németország előnyösebb kategóriába tette Magyarországot (hazánk a magas előfordulási területből pusztán csak rizikóterület lett).

Németország 2021. május 20-tól hivatalosan sem tekinti tartózkodásnak a tranzitálást azokon a területeken, amelyek a következő két kategóriába vannak sorolva: „magas kockázatú terület” és „vírus variáns terület”. Ezeken a területeken tranzitban áthaladóknak Németországba belépve megszűnik a regisztrációs és tesztelési kötelezettségük is!

Emellett mindazok, akik a koronavírus-fertőzésen átestek, illetve azok, akik mindkét oltást megkapták, és a második oltás után eltelt 14 nap, mentesülnek a védelmi intézkedések alól, amennyiben „magas kockázatú területen” tartózkodtak. Ez a kivétel a „vírus variáns területen” tartózkodókra nem alkalmazható. Németország országbesorolásai »

május 17., hétfő, 17:20
Németország:
a járványhelyzetre való tekintettel Bajorország is meghosszabbította a kamionstop-mentességet. Ezáltal immár az összes német tartományban 2021. június 30-ig általános felmentés él a hétvégi és ünnepnapi korlátozás alól. Részletek a bag.bund.de oldalon (PDF 8-11. old.).

május 14., péntek, 14:00
Németország 2021. május 16-tól a „magas vírus-előfordulási terület” kategóriából a sima „rizikóterület” kategóriába sorolja át a következő országokat: Bosznia-Hercegovina, Észtország, Jordánia, Koszovó, Libanon, Észak-Macedónia, Palesztin területek, Szerbia, Ukrajna, illetve ebbe a kategóriába fog tartozni Nagy-Britannia, Észak-Írország, a Man-sziget, a Csatorna-szigetek és Srí Lanka is. A teherforgalomban érkezőknek a rendelkezést követő 10. nap elteltével, azaz 2021. május 26-tól szűnik meg az előzetes regisztrációs kötelezettségük, és onnantól kezdve negatív tesztet sem kell bemutatniuk. (Forrás: ITM, RKI)

május 10., hétfő, 10:10
Németország 2021. május 9-től nem tartja „magas vírus-előfordulási területnek” Magyarországot, Lengyelországot, Örményországot és Montenegrót, ezek az országok már csak „rizikóterület” osztályba tartoznak. A teherforgalomban rizikóterületről érkezőknek a rendelkezést követő 10. nap elteltével, azaz május 19-től szűnik meg az előzetes regisztrációs kötelezettségük, és onnantól kezdve negatív tesztet sem kell bemutatniuk. Csehországból és Szlovákiából való belépésnél – ha az azt megelőző időszakban nem tartózkodott vírus variáns területen, vagy magas vírus-előfordulási területen (pl. Magyarországon) – a tíz nap május 12-én jár le.

április 30., péntek, 14:28
Németország április 30-án felülvizsgálta ország-besorolását. (A felülvizsgálat minden pénteken történik, és a rákövetkező második napon, vasárnap 00:00 órától lép hatályba.)
A mai frissítést követően a következő változások lépnek életbe vasárnaptól:
  • a „vírusvariáns terület” kategóriából átsoroltzák „magas vírus-előfordulási területté” a franciaországi Moselle megyét

április 14., szerda, 11:35
Németország: a német-cseh határon 2021. február 14-én bevezetett határellenőrzést NEM hosszabbítják meg. A határellenőrzés 2021. április 14-én, 24:00 órakor megszűnik. További részletek (bmi.bund.de) »    Forrás: IRU

április 9., péntek, 13:20
Németország
 április 9-én felülvizsgálta ország-besorolását. A felülvizsgálat minden pénteken történik, és a rákövetkező második napon, vasárnap 00:00 órától lép hatályba. Eszerint április 11-én (vasárnap) 00:00 órától a következő változások lépnek érvénybe:

        • új magas vírus-előfordulási területté lett nyilvánítva: Örményország, Horvátország, Törökország és Ukrajna
        • új rizikóterületté lett nyilvánítva: Finnország Kymenlaakso régió, Spanyolország Extremadura régiója
        • a magas vírus-előfordulási területek listájáról az alábbi területek és országok kerültek le: Litvánia, Málta, Szlovákia

április 9., péntek, 09:50
Németország:
a járványhelyzetre való tekintettel mindegyik német tartomány meghosszabbította az eredetileg Húsvétig tartó kamionstop-mentességet. Bajorországban egyelőre 2021. május 16-ig tart a felmentés, az összes többi tartományban egészen 2021. június 30-ig feloldották a hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozást. Részletek a bag.bund.de oldalon (PDF 7-10. old.).

április 6., kedd, 14:00
Németország:
a járványhelyzetre való tekintettel egyre több német tartomány hosszabbítja meg az eredetileg Húsvétig tartó kamionstop-mentességet. Tizenhárom német tartományban továbbra sincs hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás egészen 2021. június 30-ig. Kamionstop van azonban érvényben Bajorországban, Mecklenburg-Pomerániában, valamint Hamburg tartományban. Részletek a bmvi.de honlapon és a bag.bund.de oldalon (PDF 7-10. old.).

április 05., hétfő, 20:37
Hollandia 2021. április 6-tól bekerült a német RKI intézet által közölt országlistában» a magas vírus-előfordulási terület kategóriába, ezért a Hollandia érintésével érkezők közül holnaptól kizárólag azok a tehergépjármű vezetők mentesülnek a német regisztrációs kötelezettség alól, akik 24 óránál kevesebb ideig tartózkodnak Németország területén, a fuvarfeladat jellegétől függetlenül. A regisztrációs felület ITT» érhető el.

március 31.,szerda, 14:20

Németország:
a Csehországgal közös szakaszokon a 2021. február 14-én bevezetett határellenőrzést 2021 április 14-ig, 24:00 óráig meghosszabbítják. A tiroli helyzet miatt az osztrák-német határszakaszokon bevezetett határellenőrzés nem hosszabbodik meg, 2021. március 31-én ér véget.

március 28., vasárnap, 21:20
Németország:
cseh társegyesületünk informálisan arra figyelmeztet: úgy tűnik, a német hatóságok értelmezése szerint annak ellenére, hogy Csehország, Szlovákia és Tirol március 28-án 00:00 órától már nem tartoznak a „vírusvariáns terület” kategóriába, bárkinek, aki az elmúlt 10 napban e három ország valamelyikében tartózkodott, továbbra is negatív tesztet kell bemutatnia a Németországba való belépés előtt! A cseh társegyesület már felvette a kapcsolatot a német hatóságokkal, de eddig megnyugtató válasz nem érkezett. Mindezt figyelembe véve valószínűsíthető, hogy április 6-ig kérhetik a negatív tesztet azoktól, akik március 28. előtt voltak Csehországban, Szlovákiában vagy Tirolban. Azaz, ha a gépkocsivezető a regisztráció során feltünteti, hogy március 28. előtt Csehországban, Szlovákiában, vagy Tirolban tartózkodott (vagy tranzitált) a hatóságok kérhetik a negatív tesztet. A tesztkötelezettségen érintett utolsó nap március 27., azaz a tesztet az ezt követő 10 napig, április 6-ig kérheti a német hatóság.

március 26., péntek, 15:38
Németország március 26-án ismét felülvizsgálta az országbesorolásokat ». (A felülvizsgálat mindig pénteken történik, és a változások vasárnap 00:00 órától lépnek hatályba.)
Eszerint március 28-án (vasárnap) 00:00 órától Csehország, Szlovákia és Tirol régió kikerül a vírusvariáns csoportból, vagyis az innen érkezőknek már nem kell automatikusan bemutatniuk negatív koronavírus tesztet. Az új besorolás szerint Csehország, Szlovákia és Franciaország a magas vírus-előfordulási terület kategóriába lett átsorolva: ezekről a területről Németországba belépve koronavírus-teszt csak akkor szükséges a kamionosnak, ha 72 óránál tovább tartózkodik német területen.
Fontos azonban továbbra is az einreiseanmeldung.de » honlapon történő regisztráció elvégzése! A magas vírus-előfordulási területről (ilyen Magyarország is!) érkezők regisztrációs kötelezettségénél csak az mentesül a regisztrációs kötelezettség alól, aki 24 óránál kevesebb ideig tartózkodik Németország területén, a fuvarfeladat jellegétől függetlenül. (PDF»). A regisztráció gyakorlatával kapcsolatos tudnivalók lejjebb görgetve, a március 8-án 10:05 órakor kelt bejegyzésben olvashatók.

március 20., szombat, 11:10
Németország
 március 19-én este felülvizsgálta ország-besorolását. A felülvizsgálat minden pénteken történik, és a rákövetkező második napon, vasárnap 00:00 órától lép életbe. Március 21-én vasárnap 00:00 órától a korábbiakhoz képest annyi  a változás, hogy Lengyelország, Bulgária, Ciprus, Nagy-Britannia és Írország is magas vírus-előfordulási terület lett, azaz ezekről a területről Németországba belépve ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az elmúlt két hétben Magyarország esetében: koronavírus-teszt csak akkor szükséges a kamionosnak, ha 72 óránál tovább tartózkodik német területen. Fontos azonban az einreiseanmeldung.de honlapon való regisztráció. A magas vírus-előfordulási területről érkezők regisztrációs kötelezettségénél mentesül a regisztrációs kötelezettség alól az, aki 24 óránál kevesebb ideig tartózkodik Németország területén, a fuvarfeladat jellegétől függetlenül. (PDF). A regisztráció gyakorlatával kapcsolatos tudnivalók alábbi bejegyzéseinkben olvashatók.

március 9., kedd, 09:20
Németország:
a legtöbb német tartomány 2021. április 5-ig meghosszabbította a kamionstop-mentességet. A hétvégi és ünnepnapi tilalom alól a nehéz-tehergépjárművek üresen vagy rakottan is mentességet élveznek. Bajorországban és Szász-Anhalt tartományban csak a mindenképpen szükséges szállítmányokra él felmentés. A tartományok időről időre hosszabbítják mentességeiket. Részletek tartományonként (7-10. oldal) »

március 8., hétfő, 15:35
Belgium: 2021. március 8-tól nem kell regisztrálni a teherforgalomban közlekedő gépjárművezetőket. Ezenkívül sem tesztelési kötelezettség, sem karantén-kötelezettség nem terheli a teherforgalomban közlekedő hivatásos tehergépjármű-vezetőket.

március 8., hétfő, 10:05
Németország: kiegészítések a március 5-i információkhoz: a regisztrációs kötelezettség Németország területén a tranzitban áthaladókra is érvényes. Mivel a rendszer nem alkalmas a kivételek kezelésére, esetükben is kötelező megadni (a regisztráció sikeres lezárása miatt) egy németországi címet. Ez lehet a határátkelőhely címe vagy a pihenőhely címe is. A karanténkötelezettség továbbra sem vonatkozik a tehergépjárművezetőkre. (A regisztráció megkezdésekor németül kezdje Magyarország nevének begépelését (Ungarn), majd osztrák tranzitútvonal esetén jelölje meg Ausztriát. Az utolsó előtti regisztrációs lépésnél pöttyözze be ezt: "a rizikóterületeken vagy a Német Szövetségi Köztársaság területén munkájából adódóan szállít a határon átlépve személyeket, árut vagy egyéb javakat". A művelet végén töltse le a PDF-et, küldje meg gépjárművezetőjének! Az áruszállításban dolgozókat nem veszik karanténba.

Fontos kiegészítés: Észak-Rajna-Vesztfália tartomány hatóságainak tájékoztatása szerint a regisztrált gépjárművezetők automatikus válasz e-mail-t kapnak, amelyre válaszolni kell. A válaszban meg kell jelölni a teszt-, és karanténmentesség okát. Az MKFE az alábbi választ javasolja, német vagy angol nyelven:

1. Professional drivers in freight traffic from high incidence countries, who enter Germany for less than 72 hours are exempt from providing a valid test result.
2. We can confirm that the contacted driver stayed less than 72 hours in Germany:
place, date and time of entry: …………………………………. (belépés helye, dátuma és pontos ideje)
place, date and time of exit:……………………………………… (kilépés helye, dátuma és pontos ideje)

március 5., péntek, 15:05
Németország 2021. március 7-én (vasárnap) 00:00 órától Svédországot, Jordániát és Magyarországot is felvette a magas vírus-előfordulási területek közé (nem a mutáns-vírusok országai közé!). Mindenkinek regisztrálnia kell tehát, aki Magyarországról érkezik: a magyar gépkocsivezetőknek is be kell jelentkezniük az einreiseanmeldung.de honlapon, hogy be tudjanak hajtani német területre.

Regisztrációs kötelezettség:

A regisztrációs kötelezettség azokra vonatkozik, akik az elmúlt 10 napban magas vírus-előfordulási országban tartózkodtak. Minthogy 2021. március 7-től Magyarország is ilyen terület lett, a magyar gépkocsivezetőkre is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség 2021. március 7-től. Tesztet csak akkor kell készíttetniük, ha 72 óránál többet töltenek Németországban.

Tesztkötelezettség:

Szintén tesztkötelezettség van továbbra is azok részére, akik Csehországban, Szlovákiában, Tirolban vagy a franciaországi Moselle megyében tartózkodtak vagy ezeken haladtak át a németországi belépésüket megelőző 10 napban.

Az elmúlt egy hónap gyakorlatát tekintve a területek besorolását Németország A Robert Koch Intézet (RKI) közreműködésével minden pénteken koradélután vizsgálja felül, és a változások a rákövetkező második napon, vasárnap 00:00 órától lépnek életbe. Tovább az országbesorolásra (rki.de) »

március 3., szerda, 20:10
Németország: a német közlekedési tárca ma esti hivatalos tájékoztatása szerint 2021. március 17-ig meghosszabbították a jelenleg érvényben lévő német járványügyi szabályokat. Eszerint a magas kockázatú országokat érintő vagy onnan érkező személyeket továbbra is 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszttel és a belépést megelőző regisztrációval engedik belépni Németországba. A tájékoztatás szerint az online regisztrációs felület ismét elérhető.

március 1., hétfő, 15:38
Németország: A német regisztrációs felület jelenleg nem elérhető, a hatóságok azon dolgoznak, hogy visszaállítsák azt. Várhatóan akár 3 napig is eltarthat a visszaállítás folyamata, ez idő alatt a korábban már jelezett papíralapú előzetes nyilatkozatot ajánlott kitölteni. A dokumentum magyar nyelven INNEN » letölthető.


március 1., hétfő, 10:00
Németország: vasárnap frissült a Németország által tesztkötelezetté nyilvánított országok listája: a veszélyes vírusvariáns csoportba újonnan bekerült a franciaországi Moselle megye, így már onnan belépve is kell a 48 óránál nem régebbi negatív teszt, illetve regisztráció a gépjárművezetőknek.

Figyelem! Az online regisztrációs rendszer esetleges üzemzavara esetén papír alapon kell kitölteni a bejelentést. A dokumentum magyar nyelven INNEN » letölthető.

A teljes ország- és régiólista elérhető innen »

február 26., péntek, 16:50
Németország: a Robert Koch Intézet (RKI) adatai alapján Németország nem változtatott a mutáns koronavírus-fenyegetettség miatt megjelölt országokon. A magas kockázatú országok körében mindössze annyi változás történt, hogy a listába február 26-án felvették Máltát. Tovább az rki.de oldalra »

február 24., szerda, 11:42
Németország:
Meghosszabbították a kamionstop-mentességet a német tartományok. A hétvégi és ünnepnapi tilalom alól a nehéz-tehergépjárművek üresen vagy rakottan is mentességet élveznek 2021. február 28-ig a következő tartományokban: Bajorország, Brandenburg, Hessen, Mecklenburg-Előpomeránia, Alsó-Szászország, Észak-Rajna-Vesztfália, Szászország, Berlin, Rajna-Pfalz, Baden-Württemberg, Bréma, Saar-vidék.

Ettől eltérő a szabályozás Schleswig-Holstein és Hamburg tartományokban, ahol április 5-ig adtak felmentést, valamint Szász-Anhalt és Türingia, ahol kizárólag a „mindenképpen szükséges utakra” él felmentés február 28-ig.

Részletek tartományonként (7-10. oldal) »
(Forrás: Das Bundesamt für Güterverkehr)

február 24., szerda, 08:12
Németország: A 2021. február 14-én bevezetett Cseh Köztársaságból és Tirolból (Ausztria) érkező forgalomra vonatkozó korlátozásokat a német határokon 2021. március 3-ig meghosszabbítják.

február 19., péntek, 13:30
Németország: a negatív teszteredményeket főszabály szerint német, francia és angol nyelven fogadják el a német hatóságok. A kialakult helyzet miatt viszont az osztrák-német határszakaszokon az olasz nyelvű eredményigazoló dokumentumokat is elfogadják, hogy ezáltal is fenntartsák a forgalom zavartalanságát.

február 19., péntek, 13:25
Németország: a német hatóságok módosították a regisztrációs felületet. Ahogyan eddigi tájékoztatásainkban is jeleztük: a rendszer nem volt alkalmas a kivételes kategóriák kezelésére. A német regisztrációs rendszer továbbfejlesztett változata már külön kategóriaként fogja kezelni a mentességet élvező gépjárművezetőket.

A regisztráció során jelezhetik azt is, hogy a hivatásos gépjárművezető rendelkezik-e negatív COVID-19 teszttel. Az erre vonatkozó adat megadása önkéntes, de a jelen helyzetben az információk segítik az egészségügyi hatóságokat, és elkerülhetővé válik a szükségtelen ellenőrzés.

február 16., kedd, 16:55
Németországban változatlanul folyik azok tesztelése, akik szlovák, cseh vagy tiroli területen jártak az elmúlt 10 napban. (ld. a lenti, pénteki bejegyzésünket). A német állam a legnagyobb áruforgalmat bonyolító határátkelőkhöz elkezdett hangár-sátrakat és boxkonténereket telepíteni; ezekben lehetőség van a gyorstesztek elvégzésére. A kamionsofőröket a dokumentáció elkészülte után engedik tovább. Covid-tesztpontok a cseh-német határon »

A belépés szabályai továbbra is változatlanok: 48 óránál nem régebbi teszt + online regisztráció. Az online regisztrációnál pedig szúrópróbaszerű ellenőrzések vannak, amelynek keretében bekérik a németországi belépés előtt készített teszteredményt, ezért nem javasolt az előírt (PCR vagy antigén) teszt nélkül belépni Németországba Csehországból vagy Tirolból.
Hivatalos tájékoztatók: tesztkötelezettség »      egyéb tudnivalók » 

február 15., hétfő, 15:40
Hollandiából Németországba tartó hivatásos gépkocsivezetők ezeken a helyeken teszteltethetik magukat még holland területen: covidsnelteststraat.nl;   medicorps.nl;   testjesnelopcorona.nl;   snellertesten.nl;   hulptroepen.nu

február 12., péntek, 15:00
Németország: vasárnaptól (2021. 02. 14.) amennyiben a közúti áruszállítást végző hivatásos gépjárművezető a németországi belépését megelőző 10 napban az új vírusmutációval érintett területeken (areas of variant of concern) tartózkodott, illetve tranzitban áthaladt, úgy esetében az einreiseanmeldung.de honlapon való regisztráció szükséges, illetve csak negatív teszttel léphet be az ország területére. A regisztrációról szóló ismertető magyarul itt tölthető le. Az új vírusmutációval érintett területek (areas of variant of concern):

Szlovákia; Csehország; Ausztria – Tirol tartomány (kivéve a kelet-tiroli Lienz politikai körzetet, Jungholz községet, valamint a Riss-völgyet, Vomp és Eben am Achensee községet)

további információk »

Tesztelés Németországba való belépés előtt különböző országok területén itt lehetséges:

                    magyarországi tesztpontok »
                    ausztriai tesztpontok »
                    szlovákiai tesztpontok »
                    csehországi gyorstesztpontok » és PCR-tesztpontok

február 12., péntek, 14:50
Belgium: a fuvarokmányokat elfogadják a hatóságok az üzleti utazás igazolására, de továbbra is kötelező kitölteni az online utas-kereső űrlapot a tehergépjármű-vezetőknek is, amennyiben 48 órát meghaladóan tartózkodnak az ország területén. A formanyomtatvány elérhető innen: travel.info-coronavirus.be »

február 4., csütörtök, 11:40
Németország 14 tartománya meghosszabbította a kamionstop-mentességet. A hétvégi és ünnepnapi tilalom alól a nehéz-tehergépjárművek üresen vagy rakottan is mentességet élveznek 2021. február 28-ig a következő tartományokban: Brandenburg, Hessen, Mecklenburg-Előpomeránia, Alsó-Szászország, Észak-Rajna-Vesztfália, Szászország, Berlin, Rajna-Pfalz, Baden-Württemberg, Bréma, Saar-vidék, Schleswig-Holstein (itt egészen április 5-ig), Hamburg (itt is április 5-ig) és Szász-Anhalt (itt csak a mindenképpen szükséges utakra él felmentés). Németország tartományai közül mindössze tehát csak 2 tartományban kell a kamionstopot tartani februárban: Bajorországban és Thüringiában. Részletek tartományonként (7-10. oldal) »


január 23., szombat, 11:50
Németország: A német Robert Koch Intézet 2021. január 22-én 16:45-kor közzétett listája szerint a következő országok a korábbi „rizikóterület” (risk area/Risikogebiet) besorolásból átkerültek a „magas előfordulásos terület” (high-incidence area/ Hochinzidenz-Gebiet) besorolásba.

Amennyiben a közúti áruszállítást végző hivatásos gépjárművezető a németországi belépését megelőző 10 napban a lenti országok valamelyikében tartózkodott, úgy esetében az einreiseanmeldung.de honlapon való regisztráció szükséges.

Albánia

Andorra

Bolívia

Bosznia és Hercegovina

Kolumbia

Csehország

Egyiptom

Észtország

 

Irán

Izrael

Koszovó

Lettország

Libanon

Litvánia (II. 22-től törölve)

Málta (II. 26-tól)

Mexikó

Montenegró

Észak-Macedónia

Palesztina

Panama

Portugália

Szerbia

Szlovénia

Spanyolország (II. 22-től törölve)

Egyesült Arab Emírségek

Amerikai Egyesült Államok

 

A 2021. január 24-től hatályos ország besorolás ITT »  érhető el.


A regisztráció során kötelező megadni egy németországi címet – a regisztrációs felületet működtető Robert-Koch Institute (RKI) azt tanácsolja a hivatásos gépjárművezetőknek, hogy esetükben adják meg a németországi első le- vagy felrakóhely címét. A hivatásos gépkocsivezetők karanténra továbbra sem kötelezettek, de a németországi cím beírása nélkül nem lehetne véglegesíteni a regisztrációt.

A regisztráció mellett negatív COVID tesztet kizárólag abban az esetben kell bemutatni, ha a németországi tartózkodás ideje meghaladja a 72 órát. Ennél rövidebb idejű németországi tartózkodás esetén tesztbemutatási kötelezettség nincs.

január 23., szombat, 11:39
Németország: Németországban – hasonlóan az Ausztriában bevezetett » előírásokhoz –az új szabályok szerint csak FFP2 maszkkal lehet a boltokba belépni (az üzemanyagtöltő állomások is ide tartoznak).

január 22., péntek, 09:26
Németország: értesüléseink szerint magas kockázatú besorolást fog kapni Csehország. A Cseh Köztársaság „magas kockázatú területté” (high incidence area) nyilvánítása, a hatálybalépéstől számítva, bizonyos esetekben az áruszállítást végző személyek országba történő belépését is regisztrációhoz fogja kötni az alábbiak szerint.

A gépjárművezetők, akik a német területre történő belépésüket megelőző 10 napban „magas kockázatú területen” (high incidence area) tartózkodtak:

Németországi célforgalom esetén: előzetes regisztráció kötelező lesz számukra.

Az országba való belépés előtt majd regisztrálnia kell az einreiseanmeldung.de honlapon. A digitális űrlap számos nyelven elérhető. Negatív COVID-19 teszt követelmény továbbra sem lesz, 72 órát meg nem haladó tartózkodás esetén!

Németországi tranzit esetén: nem kell regisztrálni, és negatív tesztet sem kell bemutatni.

A tisztázandó kérdések miatt az MKFE a német és a cseh társegyesülettel is felvette a kapcsolatot, azonban 2021. január 22-én 16:30 óráig kérdéseinkre nem kaptunk választ. A hivatalos országlista még nem frissült.

január 15., péntek, 17:20
Hollandia: 2021. január 15-től Hollandia is negatív koronavírus-gyorsteszteredményt kér azoktól a gépjárművezetőktől, akik Nagy-Britanniából érkeznek. Részletek (government.nl) »

január 15., péntek, 11:20
Németország új járványügyi regisztrációs rendszert alakított ki, amelyben külön rendelkezések és részleges mentességek vonatkoznak a hivatásos gépjárművezetőkre. Járványügyi kockázataik alapján hatféle (3x2) osztályba kerülhetnek attól függően, hogy a belépést megelőző 10 napban a) kockázatos, b) magas kockázatú, c) új vírusvariánssal fenyegetett országban jártak-e, illetve hogy Németország területén 1.) tranzit vagy 2). célforgalomban közlekednek-e. Tudnivalók »

december 23., szerda, 18:00
Németország is korlátozza az Egyesült Királyságból jövő forgalmat. Azok, akik az utolsó 14 napban az Egyesült Királyság területén jártak, csak 48 óránál nem régebbi (negatív) teszteredménnyel léphetnek be Németországba. Ez a korlátozás vonatkozik a teherforgalomra is.

Az áruszállítás továbbra is megengedett. A hivatásos járművezetők azonban nem mentesülnek a COVID-19 teszt negatív eredményének kötelezettsége alól, még azok a járművezetők sem, akik csak tranzitálnak Németországon át (hacsak nincs a doveri átkelésnél készült tesztjük). Gyorstesztet és PCR-tesztet is elfogadnak; a fontos az, hogy 48 órán belül készüljön el. Az intézkedés 2021. január 6-ig marad hatályban.

december 23., szerda, 15:30
Németországban már csak Bajorországban, Szászországban és Brandemburgban van kamionstop, miután december 22-én további öt tartományban oldották fel a kamionstopot (Hessen, Berlin, Saar-vidék, Bréma, Rheinland-Pfalz), így az általános kamionstop-mentesség már 13 tartományban könnyít a tehergépjárművek vezetőinek munkáján az őszi járványhullámra tekintettel. Részletek tartományonként » . (Mint a táblázat is mutatja, több német tartományban ezen felül az oltóközpontok kiszolgálása is a mentességek közé tartozik.)

december 21., hétfő, 11:15
Németországban további két tartományban – Alsó-Szászország és Baden-Württemberg – oldották fel a kamionstopot, így az általános kamionstop-mentesség már 8 tartományban könnyít a tehergépjárművek vezetőinek munkáján. Az őszi járványhullámra tekintettel tehát Meklenburg-Előpomeránia, Észak-Rajna-Wesztfália, Schleswig-Holstein, Szász-Anhalt, Hamburg, Thüringia, Alsó-Szászország és Baden-Württemberg tartományokban mentesülnek a hétvégi és ünnepnapi korlátozás alól a tehergépjárművek. A könnyítés Meklenburg-Előpomerániában és Észak-Rajna-Westfáliában 2021. január 18-ig tart, a többi, felsorolt tartományban 2021. január 31-ig él minden árura és az üres fuvarokra. Részletek » . (Mint a táblázat is mutatja, több német tartományban ezen felül az oltóközpontok kiszolgálása is a mentességek közé tartozik.)

december 18., péntek, 15:10
Németországban már hat tartományában feloldották a kamionstopot. Az őszi járványhullámra tekintettel Meklenburg-Előpomeránia, Észak-Rajna-Wesztfália, Schleswig-Holstein, Szász-Anhalt, Hamburg és Thüringia tartományokban is mentesülnek a hétvégi és ünnepnapi korlátozás alól a tehergépjárművek. A könnyítés Meklenburg-Előpomerániában és Észak-Rajna-Westfáliában 2021. január 18-ig tart, a többi, felsorolt tartományban 2021. január 31-ig él minden árura és az üres fuvarokra. Részletek » . (Mint a táblázat is mutatja, több német tartományban ezen felül az oltóközpontok kiszolgálása is a mentességek közé tartozik.)


december 16., kedd, 10:40
Luxemburg 2021. január 15-ig meghosszabbították a kijárási tilalommal járó rendkívüli intézkedéseket: a kijárási tilalom éjjel 11 óra és reggel 6 óra közötti él. Tilos az élelmiszerek helyi fogyasztásra történő értékesítése is.

december 16., kedd, 10:37
Németország Az ismét romló járványügyi adatok miatt mától január 10-ig csak a mindennapi élethez elengedhetetlen cikkeket árusító boltok tarthatnak nyitva Németországban. A személyes kontaktusokban maximum 5 fő lehet együtt, és tilos az alkoholfogyasztás közterületeken.

december 15., kedd, 14:00
Hollandia December 15-től kijárási tilalommal járó – legalább 5 hétig tartó – rendkívüli intézkedések lépnek érvénybe Hollandiában. Bezárnak mások mellett a nem alapvető árukat kínáló üzletek (bankok, gyógyszertárak és üzemanyag kutak működhetnek), a személyes kontaktusokat 2 főben maximálják. A kormány azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon, senki se tegyen szükségtelen kirándulást, és ne utazzon külföldre sem. A nemzetközi áruszállítás működik, a fenti szabályokra azonban figyelemmel kell lenni.

december 8., kedd, 11:03
Németország Szigorítás Bajorországban: Markus Söder tartományi miniszterelnök bejelentette, hogy december 9-től veszélyhelyzetet hirdetnek ki a német tartományban. Ennek részeként január 5-ig kijárási korlátozás van érvényben – ez nem vonatkozik a munkavégzés célú lakhelyelhagyásra. Az alkoholfogyasztást közterületen az egész tartományban betiltották.

november 12., csütörtök, 16:11
Németország: Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban szintén felfüggesztették a kamionstopot 2021. január 18-ig. Részletek: bag.bund.de.

november 10., kedd, 15:55
Németország: Észak-Rajna-Vesztfália tartományban felfüggesztették a kamionstopot 2021. január 18-ig. Részletek: bag.bund.de.

október 9., péntek, 11:20
Németország: tudnivalók Németország felé személyforgalomban induló magyar gépjárművezetőknek:

Németország szövetségi szintű egészségügyi szerve, a Robert Koch Intézet Magyarország megyéi közül újabbakra terjesztette ki a rizikóbesorolást, így 2020. október 8-án már 12 megyénket nyilvánította járványügyi szempontból kockázatos területnek.

Hazánk ezen területeiről Németországba belépőkre — személyforgalomban — főszabály szerint karanténkötelezettség vonatkozik. Kivétel, ha valaki hivatalos iratokkal hitelt érdemlően bizonyítja, hogy németországi tartózkodását sürgős üzleti célú utazás indokolja. Ilyen kiutazás lehet például a hivatásos gépkocsivezetők munkafelvételhez kapcsolódó személyes út is. Részletek és tudnivalók »

szeptember 4., péntek, 14:02
Németország: miután a koronavírus-járvány tavaszi hulláma miatt könnyítésként megadott kamionstop-mentesség 2020. augusztus 31-én az összes tartományban lejárt, Németországban ismét hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozás van érvényben szeptember első hétvégéjétől. Részletek »

augusztus 4., kedd, 12:40
Belgium: augusztus 1-jétől belépéskor egy online utas-kereső űrlapot kell kitölteniük a tehergépjármű-vezetőknek is, amennyiben 48 órát meghaladóan tartózkodnak az ország területén. A formanyomtatvány elérhető innen: travel.info-coronavirus.be


július 10., péntek, 14:50
Belgium 2020. július 11-től kötelező a maszkviselés a zárt terekben, üzletekben, töltőállomásokon. Nyílt tereken és közterületeken ajánlott a maszk viselése, de nem kötelező. A maszk viselésének elmulasztása büntetőeljárást vonhat maga után.

június 29., hétfő, 16:26
Németország Térképes tájékoztató a tartományi korlátozásokról  (egészségügyi-járványügyi szabályokra vonatkozó tájékoztatás) ITT  »

június 10., szerda, 12:20
Németország: Bajorországban meghosszabbították a kamionstop alóli feloldást, így Németországban a június 11-i regionális ünnepen lehet közlekedni a 7,5 t feletti nehéz-tehergépjárművekkel. FONTOS! Ez azonban nem jelenti azt, hogy a továbbiakban teljes Németországban felmentés érvényes a kamionstop alól: Szászországban és Berlin tartományban ugyanis május végén ill. június elején lejárt a mentesség, így a júniusi hétvégéken ebben a két tartományban már nem közlekedhetnek a nehéz-tehergépjárművek.

június 8., hétfő, 11:50
 Németország - Magyarország: 2020. június 7-én (vasárnap) reggel 08:00 órától szabadon, azaz karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be személyforgalomban Magyarországra a német állampolgárok, és az onnan hazatérő magyaroknak sem kell hatósági házi karanténba vonulniuk. Magyarország ezáltal már hat országgal kötött kölcsönös megállapodást a személyek be- és kiutazásáról. Részletek »

május 28., csütörtök, 13:30
Németország, Belgium, Luxemburg, Svájc: így alakul a kamionstop a pünkösdi hosszú hétvégén (tovább) »

május 14., csütörtök, 12:51
Németország: május 16-tól minden határátkelőt megnyitnak a következő országokkal közös határokon: Ausztria, Svájc, Franciaország, Luxemburg és Dánia.

Ellenőrzéseket csak szúrópróbaszerűen végeznek a következő országokkal közös határokon: Ausztria, Svájc, Franciaország és Dánia.

A Luxemburggal közös határon semmilyen ellenőrzést nem fognak végezni.

május 6., szerda, 16:50
Németország: május 15-ig kiterjesztették az ellenőrzést a következő országokkal közös határokon: Dánia, Luxemburg, Franciaország, Svájc és Ausztria.

április 22., szerda, 13:01
Németország: a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó mentességek hatályát május 17-ig meghosszabbították. Engedélyezett heti 5 alkalommal 10 óra vezetési idő, továbbá 2 egymást követő csökkentett heti pihenőidő egy hónapban.

Kamionstop
Türingia tartomány úgy határozott, hogy meghosszabbítja a jelenlegi kamionstop feloldást 2020. június 1-ig.
Hamburg tartomány úgy határozott, hogy meghosszabbítja a jelenlegi kamionstop feloldást 2020. június 24-ig.
A mentességek frissített listája itt található (PDF) »

április 16., csütörtök, 15:06
Németország: a külső határokon visszaállított határellenőrzést május 4-ig meghosszabbították. Német nyelvű tájékoztató »

április 1., szerda, 16:36
Németország: frissült a kamionstop feloldására vonatkozó tartományi szabályok listája, mely elérhető innen »

március 30., hétfő, 16:31
Németországban a következő határátkelőket lehet igénybe venni jelenleg, LISTA ITT>>

március 24., kedd, 18:04

Németország A kamionstop feloldására vonatkozó tartományi szabályok listája elérhető INNEN>>

március 20., péntek, 14:36

Belgium A személyszállítás vonatkozásában az 1,5 m-es társadalmi távolságot mindenféle kollektív utasszállítás esetében be kell tartani, amely még működőképes és megengedett, ideértve a tömegközlekedést is.

március 20., péntek, 14:30

Luxemburg három hónapra veszélyhelyzetet hirdetett, amely bármikor visszavonható. Az áruszállítás nincs korlátozva, de a határokon megnövekedhet a várakozási idő.
Engedmények Elrendelték a vezetési és pihenőidők ideiglenes és korlátozott mértékű enyhítését a teherforgalomban résztvevő járművezetők számára, március 19-től április 17-ig:
- heti vezetési idő 60 óra lehet,
- a maximális kéthetes vezetési idő 96 óra lehet,
- a heti pihenőidő elhalasztása a 6-24 órás időszakon túl.

március 20., péntek, 10:15

Németország A TANK&RAST csoport által üzemeltetett pihenő- és szolgáltató területeken a SANIFAIR egészségügyi létesítményeinek használata jelenleg ingyenes. A SANIFAIR egészségügyi létesítményeihez a „gyermek bejáraton” keresztül lehet bejutni, ezt kifejezetten jelzik is.

március 20., péntek, 10:15

Németország A német közlekedési minisztérium az alábbi ideiglenes mentességeket vezette be a közúti áruszállításban  gépkocsivezetők részére – a mindennapi áruk, különösen az élelmiszerek és a takarmányok, a termelési, tárolási és értékesítési helyek között, továbbá az orvosi ellátásra, védekezésre szánt eszközök, termékek és üzemanyagok esetén. A mentesség 2020. április 17-ig alkalmazható! Engedélyezett heti 5 alkalommal 10 óra vezetési idő, továbbá 2 egymást követő csökkentett heti pihenőidő egy hónapban.

március 17., kedd, 11:50
 Svájc
:
Március 17-től a belépés Olaszországból, Franciaországból, Németországból és Ausztriából csak a svájci állampolgároknak és svájci lakosoknak megengedett. A nemzetközi áruszállítás és tranzit továbbra is megengedett!

március 17., kedd, 09:39

Németország: részleges a kamionstop feloldása
A kamionstop tartományi hatáskörben történő feloldásáról (hétvégi és ünnepnapi kamionstop) eddig a következő tartományok döntöttek, azon gépjárművek számára, amelyek higiéniai eszközöket és tartós élelmiszereket szállítanak: Bajorország, Észak-Rajna-Vesztfália, Szászország és Alsó Szászország.

március 16., hétfő, 17:17
Németországban is ideiglenes visszaállították a határellenőrzéseket. Az áruforgalom továbbra is zavartalanul haladhat. A személyszállítás és személyforgalom csak akkor megengedett, ha nyomós okból (például munkavégzés miatt) lépnek be az ország területére, erre az esetre bizonyítékot kell szolgáltatni.

március 16., hétfő, 11:25
Belgium: A belga közlekedési miniszter ideiglenes és teljes toleranciát hirdetett az élelmiszer, gyógyszer és létfontosságú áruféleségek szállításában részt vevő járművezetők vezetési és pihenőidejének betartására vonatkozóan, az 561⁄2006 EU rendelet 14. cikkének (2) bekezdése alapján 2020 március 14. 00:01 órától március 31. 23:59 óráig.
Forrás: Febetra

március 15., vasárnap, 10:00
Belgium: a kormány korlátozó intézkedéseket vezetett be, ezek viszont nem érintik az áruforgalmat és a gépjárművezetőket, akik továbbra is akadálytalanul haladhatnak.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.