Ma Hajnalka napja van.

Vasárnap ismét karbantartás lesz az útdíjértékesítési rendszerekben

Tervezett rendszerfejlesztés és -karbantartás miatt 2018. június 10‑én, vasárnap éjszaka 1:00 és hajnali 5:00 óra között szünetel az úthasználati jogosultságok értékesítése. Ez a harmadik állomása annak a nagyszabású karbantartási sorozatnak, amelynek keretében júniusban az autósok több hétvégén is számíthatnak az értékesítési rendszer néhány órás leállására.

Érintett szolgáltatások

A vasárnap éjszakai rendszerfejlesztés és -karbantartás az e-matrica értékesítést és a 3,5 tonna össztömeg feletti teherjárművekre érvényes e-útdíj rendszert (HU-GO) egyaránt érinti. Ennek megfelelően a jelzett intervallumban az ismert csatornák egyikén sem lesz lehetőség e‑matricák és HU-GO viszonylati jegyek beszerzésére, ez utóbbi esetében az egyenlegek feltöltése is szünetel. Ezen felül a NÚSZ Zrt. vasárnap éjszakai is nyitva tartó, M3 Szilas pihenőben található ügyfélszolgálati irodájában sem lesznek elérhetők az ügyintézési lehetőségek.

Alacsony egyenleg értesítés és riasztási szolgáltatások

Fontos tudnivaló, hogy a HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszer alacsony egyenleg értesítés és riasztási szolgáltatásai is szünetelnek vasárnap hajnali 3:30-ig. Így a HU‑GO rendszerben regisztrált felhasználók nem kapnak figyelmeztetést, ha az egyenlegük elérte a beállított minimum szintet, illetve az ellenőrzési rendszer jogosulatlan úthasználatot vélelmez.

60 perc

Érdemes hangsúlyozni, hogy a 2018. január 1. óta érvényes jogszabálynak (módosított Díjrendelet) megfelelően a jelzett üzemszünet végét követő 60 percen belül a NÚSZ Zrt. nem szab ki pótdíjat az e‑matrica rendszerben érvényes jogosultság nélkül közlekedő járművekre. Ez a 60 perces türelmi idő azonban nem vonatkozik a HU-GO rendszerben közlekedő 3,5 tonna feletti teherjárművekre.

Vásárolja meg úthasználati jogosultságait elővételben!

A fentiektől függetlenül továbbra is alapszabálynak számít, hogy a díjköteles útszakaszokra csak érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet felhajtani. Ebből következően ezeket érdemes még a karbantartás kezdete előtt elővételben megvásárolni a https://ematrica.nemzetiutdij.hu/, illetve a https://hu-go.hu/ weboldalakon, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél, vagy a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül (SMS-ben, weben vagy applikáció segítségével).

OBU-t használó ügyfelek

A technikai beavatkozás a 3,5 tonna feletti teherjárművek esetében az útdíj bevallását automatikusan lehetővé tevő fedélzeti eszközt (OBU) használó ügyfeleket nem érinti, amennyiben gondoskodtak arról, hogy a szóban forgó időszakban tervezett úthasználatokhoz elegendő fedezetük legyen. Ha egyenlegük várhatóan ehhez mégsem biztosítana kellő fedezetet, javasoljuk, hogy a karbantartást megelőzően időben gondoskodjanak az egyenleg feltöltéséről, vagy viszonylati jegy vásárlásával tegyenek eleget útdíjfizetési kötelezettségüknek.

(forrás: NÚSZ)

MKFE kommunikáció