Ma Ármin, Pálma napja van.

Ellátási zavart okozhat az üzemanyagár-plafon jelenlegi formában történő fenntartása

A 2021. november 15-én a 624/2021. (XI. 11.) kormányrendelettel bevezetett 3 hónapos üzemanyagár-plafon kettős helyzetet teremtett a közúti szállítási alágazatban: mivel az árstop kizárólag a kiskereskedelmi forgalomban értékesített üzemanyagokra vonatkozik, a fuvarozó cégek egy jelentős része nem profitál a lakosság számára kedvezőbb helyzetet teremtő árplafonból. A nemzetközi konkurensek számára ugyanakkor üzleti előnyt jelent az „olcsó” hazai gázolaj.

Azok a cégek, amelyek belső használatra saját kutat üzemeltetnek, az elmúlt hónapokban a közkutakon érvényesített kiskereskedelmi áraknál rosszabb feltételekkel tudták beszerezni az üzemanyagot. Ahol pedig kiskereskedelmi kiszolgálásra is sor kerül – elsősorban az alvállalkozó fuvarozók ellátása miatt –, ott egyre nagyobb veszteséggel tudták teljesíteni ezeket az igényeket.

A nagykereskedelmi ár 2022-es elszabadulása azonban már olyan mértékű veszteséget jelent, hogy a vállalkozások sorra leállítják a belső beszerzéseiket, és a több ezresre rúgó járműparkjukat a közkutakra irányítják, ahol akár 50-60 forinttal olcsóbban tudják beszerezni a gázolajat. Ez egyrészt további – súlyos – veszteséget jelent a töltőállomásoknak, másrészt komoly környezetterheléssel jár (fölösleges üresfutásra kényszerülnek a járművek a közkutak eléréséhez), továbbá a hirtelen megugró kereslet – 1-1 jármű alkalmanként egy személyautónál 30-szor több, akár 1500 liter üzemanyagot vesz fel – készlethiányhoz, üzemanyag ellátási zavarokhoz, illetve további korlátozásokhoz vezethet Magyarországon.

Az árstop 2022. május 15-ig történő újabb meghosszabbítása után ennek vannak is jelei: számos kisebb hálózat bezárását követően már nagy kúthálózat is korlátozást vezetett be, a SHELL a külföldi fuvarozók számára is könnyen elérhető autópálya melletti kútjain limitálta (50.000 Ft/tankolás) a vásárolható mennyiséget.

Az alágazat szereplői az árstop nagykereskedelmi árra történő kiterjesztését szorgalmazzák.

 

MKFE Kommunikáció

© 2019 MKFE all rights reserved.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.