Ma Bernát, Felícia napja van.

TSM-rendszer: az ITM együttműködését kérik az érdekképviseletek az anomáliák megszüntetése érdekében

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár (ITM) és Bartal Tamás vezérigazgató (NÚSZ) együttműködését és támogatását kérik az érdekképviseletek a TSM-rendszerben továbbra is tapasztalt anomáliák kivizsgálása, a szükséges intézkedések és indokolt beavatkozások megtétele érdekében. Az MKFE –  a korábbi hasonlói kezdeményezése mintájára – ezúttal is felhívja a figyelmet arra, hogy a rendszer működésének hibáit kizárólag a TSM mérések és statikus mérlegeken végzett kontrollmérések eredményeinek összevetésével lehet feltárni. Az érdekképviseletek álláspontja szerint a rendszer jelenleg nagy számban büntet olyan fuvarozókat, akiknél valójában nincs túlsúly.

A korábbi egyeztetések, a módosításokra tett javaslatok, valamint a rendszer éles indításakor tett ígéretekre hivatkozva az MKFE és a NiT Hungary továbbra is időszerűnek látja, hogy a TSM-rendszer működésében tapasztalt problémákat az érdekképviseletek az ITM és a NÚSZ közreműködésével megvizsgálják. Az elmúlt hetekben ugyanis ismét megszaporodtak a TSM-rendszerből érkező bírsághatározatokkal összefüggő fuvarozói visszajelzések, amelyek rámutatnak arra érdekképviseletek által is osztott nézetre, amely vitatja a TSM rendszer „jóságát”.

Az ITM közlekedéspolitikáért felelő államtitkárának és a NÚSZ Zrt. vezérigazgatójának megküldött levelükben az érdekképviseletek kiemelik: a rendszer hibáit a statikus mérlegek (hitelesített fel- vagy lerakóhelyi mérlegek, Magyar Közút hídmérlegek) és a TSM mérések adatainak összevetésével lehetne felszínre hozni és kiküszöbölni. Különösen aggályos az MKFE és a NiT Hungary szerint az a tény, hogy a TSM bírságok ügyében indított bizonyítási indítványokat a nem kellő ellenbizonyításra hivatkozva az ITM sorra elutasítja, az ügyben kezdeményezett peres eljárásokban – amelyek között az elsők csaknem egy éve vannak a bíróságok előtt – továbbra sincsenek döntések.

A levélben az érdekképviseletek külön felhívják a figyelmet arra, hogy a Palkovics László miniszter a Versenyképesség 2.0 javaslatcsomag  átadásakor szóban támogatta a TSM-rendszer működésének felülvizsgálatát, mégsincs eredmény a rendszerrel kapcsolatban megfogalmazott (független szakértői tanulmánnyal is alátámasztott) feltételezhető rendszerhibák orvoslásával kapcsolatban.

Az érdekképviseletek ezért ismételten arra kérik Mosóczi László államtitkárt, hogy támogassa TSM-rendszerrel összefüggő szakmai javaslatot (mérési és bírságrendeleti tolerancia, felrakó bírságolási lehetősége) megvitatását és alkalmazását, továbbá segítse elő annak a közös mérési napnak a megszervezését, amely eloszlathatja a rendszerrel kapcsolatban aggályokat.

A teljes levelet  IDE KATTINTVA olvashatja el.


MKFE kommunikáció

 

© 2019 MKFE all rights reserved.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.