Ma Ferenc napja van.

BIREG: a kihirdetett jogszabály módosítását kéri az MKFE

A BIREG jogszabály kihirdetése 2020. december 31-én megtörtént », a rendszerhez tartozó webes felület azonban inaktív. Egyelőre az sem ismert pontosan, hogy konkrétan mely fuvarfeladatoknál és milyen kritériumok esetén kötelező a BIREG használata. A jogszabályból azonban arra lehet következtetni, hogy  – ellentétben az eredeti érdekképviseleti javaslattal – a BIREG hatálya nem csak az engedélyhez kötött (CEMT vagy Bilat) nemzetközi áruszállítási műveletekre, hanem a tisztán közösségi engedéllyel végzett fuvarokra is kiterjed. Az MKFE - előzetesen egyeztetve az ITM államtitkárával - a jogszabály finomítására tesz javaslatot, annak érdekében, hogy ne sérüljön az EU-n belüli szolgáltatások szabadságának kritériuma, és valóban a fuvarozók érdekeit szem előtt tartó, a jogkövető vállalkozásokat támogató rendszer valósuljon meg.

A BIREG REGISZTRÁCIÓS FELÜLET 2021. JANUÁR 20. ÓTA ELÉRHETŐ AZ ALÁBBI LINKEN:

https://bireg.gov.hu/bireg/#/account/login

KÉRJÜK, KEZDJE MEG A CÉGREGISZTRÁCIÓT! BÍRSÁGOLÁS JANUÁR VÉGÉIG NINCS! RÉSZLETEK »

A BiReg rendszer ügyfélszolgálat elérhetősége: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

TOVÁBBRA IS VÁRJUK AZ ITM ÉS AZ MKFE ALÁBB RÉSZLETEZETT EGYEZTETÉSE ALAPJÁN ELŐKÉSZÍTETT MÓDOSÍTOTT JOGSZABÁLY KIHIRDETÉSÉT A MAGYAR KÖZLÖNYBEN


Az MKFE 2018-ban kezdeményezett előzetes elektronikus engedélyregisztrációs rendszerének kimondottan az volt a célja, hogy informatikai alapokra helyezve tegye hatékonnyá a Magyarországra irányuló vagy innen induló CEMT vagy bilaterális engedélyhez kötött nemzetközi közúti áruszállítási feladatokban tevékenykedők ellenőrzését” - áll a dr. Mosóczi Lászlónak megküldött levélben. Ignácz József Péter, az MKFE elnöke – megköszönve a közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak az elmúlt időszakban nyújtott támogató segítségét – a jogszabály módosítására vonatkozó indokolásában rámutat, hogy minden, a jelenleginél több adminisztrációt előíró jogszabály bevezetése elfogadhatatlan a közösségi engedélyes fuvarozásra vonatkozóan, az előzetes engedélyregisztrációs rendszerre 2018-ban tett érdekképviseleti javaslat » sem tartalmazott ilyen elemet.

Az MKFE elkészítette a jogszabály módosítására vonatkozó javaslatát, amelynek lényeges pontjai:
  • a BIREG hatálya kizárólag a CEMT és bilaterális engedélyhez kötött fuvarfeladatokra terjed ki;
  • a kabotázs fuvarok kontrollálhatósága érdekében az erre vonatkozó adatmezők kialakítását kérjük a rendszerben;
  • a le- és felrakók mielőbbi bevonása a BIREG felület aktív használatába;
  • a BIREG regisztrációt elmulasztó fuvarozók ideiglenes, részleges vagy teljes kitiltása Magyarországról.
Az MKFE Elnöke kiemeli, hogy továbbra is számít a közlekedéspolitikai államtitkár szakmai támogatására, egyben bízik abban, hogy egy olyan BIREG beélesítését üdvözölhetik a szakmai érdekképviseletek a szaktárcával közösen, amely valóban a fuvarozók érdekeit tartja szem előtt, és támogatást jelent a jogkövető magyar vállalkozásoknak.

A Mosóczi Lászlónak megküldött levelet IDE » kattintva olvashatja el.

Az MKFE jogszabály módosító javaslata INNEN » tölthető le.

MKFE Kommunikáció
© 2019 MKFE all rights reserved.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.