Ma Ármin, Pálma napja van.

Buszos vállalkozások Artisjus-kedvezménye 2023

Az átalánydíjas szerződéshez csatlakozóknak csak a díj egyötödét kell fizetniük!

A hazai fuvarozói társ-érdekképviseleteinkkel együtt az MKFE 2023-ra is aláírta az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel 2010-ben létrejött és azóta évről évre megújuló szerződést, mely a buszos személyszállítóknak 2023-ra változatlanul 80%-os szerzői jogdíjkedvezményt biztosít az utazóközönség nyilvánossága előtt lejátszott zeneszámok után.


Az alapdíj mértéke tíz évig változatlan volt, 2023-ra az Artisjus az alapdíjon mindössze 2,3%-ot emelt. Ezentúl 6,5%-kal emelkedett a szomszédos jogosultaknak járó díjtétel-szorzó. Ezek összességében járművenként évi néhány száz forintos emelkedést jelentenek. A vállalkozásoknak továbbra is az autóbuszok száma és azok férőhelye kell fizetniük a szerzői jogdíjat, melyet a fuvarozói szervezetek révén átalánydíjként, mintegy 80%-os kedvezménnyel tehetnek meg.


A jogdíjfizetés alapelve, avagy miért kell jogdíjat fizetni?

A Szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. kimondja, hogy a művészi alkotások, így a zeneművek is szellemi termékek, melyek íróit, előadóit, kiadóit stb. jogvédelem és díjazás illeti meg. A törvény szabályozott kereteket rendel a művek nyilvános lejátszásához. Az éttermek, cukrászdák, plázák, kávézók, szálláshelyek stb. vendégeihez hasonlóan az autóbuszok utasai is csoportos közönségnek tekintendők, így a zeneművek alkotói joggal követelhetik szellemi termékeik után a nyilvános lejátszás után járó forintjaikat, hiszen zeneszámaik piaci értelemben véve „fogyasztói termékek”, melyek révén a szolgáltatók növelni tudják élménykínálatukat. Az előadói jogdíjak hazai érvényesítő szervezete az Artisjus, mely a piac tisztasága felett őrködik.


Mikor kell a buszos vállalkozásnak jogdíjat fizetnie?

Az autóbuszos szolgáltatónak abban az esetben keletkezik szerzői jogdíjfizetési kötelezettsége, ha fedélzetén központi, nyilvános zenelejátszó vagy műsorszolgáltató eszközt üzemeltet, mely az utasközönség számára hallható. (Az elmúlt években látványosan csökkent a központi, fedélzeti zenelejátszásra irányuló utas-igény, hiszen a mobiltelefonok és egyéni szórakoztatóelektronikai eszközök révén egyre inkább lehetővé vált, hogy az utasok saját magukat kiszolgálva egyénileg gondoskodjanak saját szórakoztatásukról.) 


Melyek a kivételek, amikor nem kell jogdíjat fizetni?

Nem áll fenn jogdíjfizetési kötelezettség:

• azon autóbusznál, melyben csak a vezetőállásban vannak gyárilag beszerelt alacsony teljesítményű hangszórók

• menetrend szerinti személyszállítást végző busz esetében

• forgalomból kivont járműnél, ha a buszt az adott naptári év teljes időtartamára kivonják

• ha vannak ugyan utastéri hangfalak, de azok kizárólag az utastájékoztató (idegenvezetői) mikrofonnal vannak közvetlen jelkapcsolatban


Kedvezményes átalánydíj: az Artisjus és a fuvarozói szervezetek megállapodása

A fuvarozói érdekképviseletek (Nit Hungary, Fuvosz, MKFE) immár tizennegyedik éve közös megállapodásban rögzítik, hogy a tagságuk jogkövető magatartásának elősegítése és ösztönzése érdekében kedvezményes átalánydíj fizetésére van lehetőség, így a buszos szolgáltatóknak a rendes díjnak mindössze egyötöd részét kell befizetniük, azaz 80% kedvezményben részesülnek. Az átalánydíjas számlázás feltétele, hogy a szolgáltatók pontosan bejelentsék flottájuk méretét és a flotta tagjainak utas-férőhelyét.


Kedvezményes díjszabás 2023-ra:

2023-ban is a buszok száma és azok férőhelyeinek száma a kedvezményes díjfizetés alapja. A 2023-ra vonatkozó díjak az alábbiak szerint alakulnak:


férőhelyek száma

éves, kedvezményes szerzői alapjogdíj

szomszédos jogi jogosultaknak járó éves díj – 36,5% (hozzáadódik az alapdíjhoz)

éves nettó szerzői jogdíj az MKFE tagjainak

éves áfás szerzői jogdíj az MKFE tagjainak

1–10 fő

1586 Ft

579 Ft

2165 Ft

2750 Ft

11–25 fő

2445 Ft

892 Ft

3337 Ft

4238 Ft

26–40 fő

3192 Ft

1165 Ft

4357 Ft

5533 Ft

41–55 fő

4144 Ft

1513 Ft

5657 Ft

7184 Ft

55 fő felett

4788 Ft

1748 Ft

6536 Ft

8301 Ft


Teendők a kedvezmény igénybevételéhez:

1. Járművek bejelentése a bejelentőlapon. Akik már az előző években bejelentették járműveiket, azoknak nem szükséges újabb bejelentés. A cégszerűen aláírt űrlapot a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címre kell küldeni, vagy postai úton el kell juttatni a társasághoz (1016 Budapest, Mészáros u. 15-17.). 

2. A bejelentőlapon igazolni kell a tagsági jogviszonyt (MKFE-tagsági számmal)

3. Be kell fizetni a kedvezményes átalánydíjat

4. A változásokról (pl. új busz a flottában) bejelentőlapon értesíteni kell az Artisjus-t. A felmerülő kérdésekkel az Artisjus-t lehet keresni.

5. Együttműködés a jogvédő iroda által végzett szúrópróbaszerű ellenőrzéseknél


Ha a bejelentő a fentieknek nem tesz eleget, akkor a kedvezményes jogdíjat nem veheti igénybe, illetve az Artisjus-nak jogában áll a jogszabályban meghatározott jogdíj költségátalánnyal növelt összegét vele szemben érvényesíteni.


BEJELENTŐLAP »

 

Egyesületünk kéri a személyszállító vállalkozásokat, hogy szíveskedjenek jogkövető magatartást tanúsítani.

© 2019 MKFE all rights reserved.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.