Ma György napja van.

Elektronikus átléptető folyosó az észt-orosz határon

Észt társegyesületünk, az ERAA tájékoztatása alapján elektronikus határátléptető folyosó kerül megnyitásra a közúti járművek számára az Észtország és Oroszország közötti határátkelőhelyeken 2011. augusztus 1-jével. 2011. augusztus 1-jétől az Észtország és Oroszország közötti határátlépés rendje megváltozik. A határátlépéshez minden Oroszországba tartó gépjárműnek helyet kell majd foglalnia egy elektronikus sorbaállító rendszerben.


Hogyan történik a foglalás?

Előzetes foglalás lehetséges a GoSwift határátléptető rendszerben észt, angol és orosz nyelven azon jármű, valamint azon személyek adatainak megadásával, akik át kívánják lépni a határt. Ez az alábbi módon végezhető el:

» online a www.eestipiir.ee vagy a www.estonianborder.eu weboldalon keresztül (ezek az oldalak aug. 1-jétől üzemelnek!)
» telefonon a +372 6 989 192-es telefonszámon
» közvetlenül a határon: az előzetes foglalás hiányában a határra érkező jármű beáll a határátkelőhely melletti várakozási területen meglévő tényleges gépjárműsorba. A határátkelőhelynél sorban álló jármű esetében online regisztráció már nem lehetséges.


Milyen információkat kell ehhez megadni?

Foglaláskor azon jármű, valamint azon személyek adatait kell megadni, akik át kívánják lépni a határt. Tehergépjárművek esetén meg kell adni a vámáru-nyilatkozat MRN számát, vagy nyilatkozni kell arról, hogy a jármű rakomány nélkül lépi át a határt. A foglalás nem végezhető el, ha ugyanaz a személy egy más kategóriába tartozó vagy azonos rendszámmal rendelkező járművel már szerepel a várakozó listán.


Hogyan történik a fizetés?

A foglalás díja egy euró, amely mellett felszámításra kerül a várakozási területre való belépés díja (a tényleges költségeket megtalálja alább, a „Mit jelent a várakozási terület?” címszó alatt).

Az online foglalásért banki átutalással, hitelkártyával vagy mobil telefonon keresztül lehet fizetni. Amennyiben mobil telefon üzemeltetőn keresztül kíván fizetni, azt vissza kell igazolnia. A díj ebben az esetben a mobil telefon számláján kerül felszámításra.

A helyszínen a várakozási területen, a tényleges sorban végzett foglalásért készpénzzel vagy hitelkártyával lehet fizetni.

A foglalás minden esetben csak a fizetés teljesítése után érvényes.


Hogyan történik a foglalásról szóló kiértesítés?

A foglalást követően kérésre egyszeri ingyenes értesítés áll rendelkezésre e-mailben vagy szöveges üzenetben.

A foglalás státusza ingyenesen figyelemmel kísérhető a www.eestipiir.ee vagy a www.estonianborder.eu weboldalakon (ezek az oldalak aug. 1-jétől üzemelnek!).

A várakozási területen az információk elektronikus kijelzőkön jelennek meg.

Megrendelhető kiegészítő, fizetett SMS értesítés, vagy további információ kérhető egy forróvonalon (hotline) keresztül (amely szolgáltatásért külön díj kerül felszámításra). A foglalás megváltoztatása esetén további ingyenes értesítés nem kerül kiküldésre.


Mikorra kell a határra érni?

A járművek az alábbi kategóriákba kerültek besorolásra:

A kategória: motorkerékpárok
B kategória: magán személygépkocsik
D kategória: buszok (a vezetőüléssel együtt több mint 9 üléssel rendelkező járművek)
C kategória: 3,5 t össztömeg feletti tehergépjárművek

Az előzetes foglalással rendelkező D kategóriába tartozó járműveknek az átkelés időpontját megelőzően legalább 1 órával kell megérkezniük a várakozási területre. A „C” kategóriába tartozó járműveknek pedig az átkelés időpontját megelőzően 3 órával kell megjelenniük.

Tényleges sorban állás esetén a várakozási területre az alábbiak szerint kell beérkezni:
- D kategóriába tartozó járművek esetén az átkelés időpontja előtt 2 órával,
- C kategóriába tartozó járművek esetén az átkelés időpontja előtt 6 órával.


Mit jelent a várakozási terület?

A várakozási terület egy hivatalos parkoló a határátkelőhely közelében, ahol a már foglalással rendelkező gépjárművek várakozhatnak, amíg a határátlépés céljából sorra nem kerülnek. A jármű várakozási területre való beérkezését regisztrálják, a járművezetőt pedig értesítik, amikor a határátlépés céljából az ő járművére kerül a sor. A járművezető foglalásának helyzetét figyelemmel kísérheti a várakozási területen kihelyezett kijelzőkön keresztül.

A várakozási területre való belépésért az alábbi díjak kerülnek felszámításra:


határátkelőhely C kategória D kategória
Narva 14 EUR 14 EUR
Sillamäe nincs adat nincs adat
Koidula 6 EUR 6 EUR
Luhamaa nincs adat nincs adat

A határátlépés nem történhet meg anélkül, hogy a jármű valamennyi időt ne töltött volna el a várakozási területen.


Mely feltételek mellett lehet a határt elsőbbségi soron keresztül átlépni?

Az alábbi járművek kérhetik felvételüket az „elsőbbségi sorba”:
- azon járművek, amelyek nemzetközi delegáció tagját vagy valamely külföldi diplomáciai testület vagy konzuli intézmény dolgozóját szállítják;
- azon jármű, amely időre érzékeny áruk listáján szereplő árukat szállít;
- azon jármű, amely valamely nemzetközi megállapodás vagy külföldi egyezmény értelmében jogosult a határt az elsőbbségi soron keresztül átlépni;
- az A vagy A1 kategóriába tartozó motorkerékpárok;
- azon jármű, amely a határátlépésre egyéb jelentős és sürgős indokkal rendelkezik


Milyen előnyökkel jár a Kiemelt Ügyfél Szerződés?

Azon cégek, amelyek Kiemelt Ügyfél Szerződést kötnek, valamennyi járművüket, árujukat és járművezetőjüket a GoSwift Kiemelt Ügyfél weboldalon keresztül kezelhetik.

A Kiemelt Ügyfelek számára az elszámolás is egyszerűbb. A foglalások és kiegészítő szolgáltatások díjait a cég valamennyi járművére vonatkozóan számla ellenében lehet kiegyenlíteni. A Kiemelt Ügyfél weboldal 2011 júliusától üzemel.

Forrás: MKFE Vámszakterületi Csoport

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.