Ma Béla napja van.

Afrikai sertéspestis Belorusszia nyugati részén

 Megjelent az EU Bizottságának azon végrehajtási határozata, amely a belorusz területeken észlelt afrikai sertéspestis továbbterjedésének megakadályozásáról, pontosabban az élőállat-szállítók és -fuvarozók ezzel kapcsolatos kötelezettségeiről rendelkezik — tájékoztatta egyesületünket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatósága.


Mint 2013. július 3-i hírlevelünkben beszámoltunk róla: Nyugat-Belorusszia Grodno régiójának Chapun falujában afrikai sertéspestis-megbetegedést észleltek egy házisertés-állományban. Azért, hogy a betegséget ne hurcolják be az EU területére, az illetékesek felhívják a tagállamok figyelmét, hogy a belorusz utakról visszatérő élőállat-szállító járműveket takarítani és fertőtleníteni kell, s a határokon fokozott ellenőrzést kell tartani. A nem kellőképpen fertőtlenített járművek vezetőit kötelezik annak elvégzésére — tolmácsolta az EU bizottságának tájékoztatását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábban.


A fertőtlenítést és az ellenőrzést úgy kell elvégezni, ahogy az a 2013/426/EU számú végrehajtási határozatban is szerepel. (Korábbi értesítőnkben a 2011/78/EU határozatot említettük, azonban az uniós jog egyértelműsége és egyszerűsítése végett azt ezzel a határozattal váltották fel.)


Felhívják a figyelmet az állati eredetű termékek személyes szállítmányainak a Közösségbe történő behozataláról és a 136/2004/EK rendelet módosításáról szóló 206/2009/EK Bizottsági rendeletben (2009. március 5.) foglaltak betartására és betartatására!

A fuvarozó vállalkozásnak gondoskodnia kell arról, hogy minden egyes állatszállításra használt jármű nyilvántartását (amely a jármű megtisztításáról és fertőtlenítéséről is tartalmaz adatokat) legalább három évig megőrizze a 64/432/EGK tanácsi irányelvben foglaltak szerint.

 

Mivel a megbetegedést okozó vírus a gazdaállatot körülvevő fertőzött környezetben is tovább él, a korábban sertéseket szállító jármű is behozhatja az EU-ba a betegséget, ezért kiemelten fontos a fertőtlenítési előírások betartása és betartatása.

 

A szállítójárművek fokozott ellenőrzésére, fertőtlenítésére elsősorban Belorussziának az EU-val közös határain lehet számítani.

 

Végrehajtási határozat »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.