Ma Ervin napja van.

Tájékoztatás a TIR-rendszerben várható változásról

Tisztelt TIR igazolvány felhasználó Tagjaink!

A TIR igazolványokat kibocsátó nemzetközi szervezettől (IRU) kapott tájékoztatás alapján értesíteni kényszerülünk tisztelt TIR igazolványok használatára feljogosított fuvarozó tagjainkat, hogy az Orosz Szövetségi Vámszolgálat által 2013. augusztus 14-i hatállyal bevezetni szándékozott gyakorlat szerint az oroszországi TIR fuvarozás feltételei a következők szerint módosulnak:


Az Orosz Szövetségi Vámszolgálat arra való hivatkozással, hogy az IRU oroszországi tagegyesülete (ASMAP) által nyújtott kezességet nem tartják megfelelő biztosítéknak a TIR Carnet fedezete alatt fuvarozott szállítmányok vámterhe fedezeteként, mert — véleményük szerint — az erre vonatkozó megállapodásuk már elavult jogszabályokon alapul, a fenti időponttól kezdődően a TIR igazolványok garancia-fedezete mellett továbbított szállítmányok esetében kiegészítő kezesség biztosítását követelik meg. Ezzel az intézkedéssel kívánnak megfelelni az orosz vámkódex 86. és 217. paragrafusaiban meghatározott, a vámok és adók biztosításának, továbbá megfizetésük rendjéről szóló előírásoknak.


A Szövetségi Vámszolgálat vezetője anélkül hozta meg a szóban forgó döntését, hogy előzetesen konzultált volna a TIR rendszer oroszországi vagy nemzetközi képviselőivel, beleértve az ENSZ EGB testületeit, így a TIR Végrehajtó Testületet is, amelyekhez mindezidáig hivatalos értesítés sem érkezett a döntésről.


Tekintettel a bejelentett változás horderejére, amely egyfelől ellentétes a TIR Egyezményben foglaltakkal, másrészt érinti nem csak az oroszországi rendeltetésű, de az ország területén tranzitban áthaladó szállítmányokat, valamint az Oroszországgal vámunióban levő Kazahsztán és Belarusszia területén történő TIR fuvarozásokat is, az IRU és az ENSZ képviselői már felvették a kapcsolatot az orosz vámhatósággal az ügy mielőbbi megnyugtató rendezése érdekében.


Mindezek mellett Egyesületünk is felvette a kapcsolatot a magyar diplomácia képviselőivel (Külügy-, Nemzetgazdasági- és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), kérve közreműködésüket, hogy az orosz társszerveiken keresztül tegyenek lépéseket az orosz vám egyoldalú lépésével szemben.


A rendelkezés várható bevezetéséig hátralevő idő rövidségére való tekintettel kiadott jelen tájékoztatásunk értelemszerűen csak azon információkra korlátozódhat, amelyek jelenleg rendelkezésünkre állnak. Ezért kérjük, hogy kísérjék folyamatosan figyelemmel Egyesületünk honlapját és hírleveleinket, ahol az aktuális fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.


MKFE

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.