Ma Emma napja van.

Hőség, kamionstop, belföld-külföld

Esélyes, hogy augusztus 8., csütörtök lesz 2013 legmelegebb napja Magyarországon. Hazánk egész területén vörös, azaz legmagasabb szintű riasztási fokozat van érvényben, mely péntekre is vonatkozik.

Nemcsak nálunk okoz kellemetlenséget a kánikula: augusztus 5—8. között egy sor közép-európai országban hirdettek vörös riasztási fokozatot a szűnni nem akaró hőség miatt. Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Montenegróban 35...40 C körül várható a hőmérséklet csúcsértéke. Több olyan ország is van azonban kontinensünkön, ahol különös forróság esetén időszakos kamionstopot foganatosítanak az útburkolat védelmére tekintettel.

Hazánkat a hét végén hidegfront éri el, a hőmérséklet várhatóan 10 C fokot visszaesik, így arra lehet számítani, hogy nálunk ezúttal nem oldják fel a hétvégi kamionstopot.


Macedóniában rendkívüli hőség esetén hétfőtől csütörtökig 11 – 17 óra között rendelhetnek el nehéz-tehergépjárművekre időszakos közlekedési korlátozást.


Belorussziában szintén kamionstopot léptethetnek életbe a 6 tonna tengelyterhelést meghaladó járművekre, ha a levegő 25 C fölé melegszik.


 Lengyelországban is ideiglenes kamionstop bevezetésével védik az utakat. A fenti három országban rendszerint kivételt élveznek a romlandó élelmiszert és élő állatot szállító járművek. A korlátozásokat általában a helyi média útján hozzák nyilvánosságra.


 Bulgáriában 35°C feletti hőmérséklet esetén a 20 t össztömeg feletti járművek nem közlekedhetnek naponta 12.00 és 21.00 óra között. A tilalom kezdetét és végét a bolgár hírcsatornák teszik közzé.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.