Ma Márk napja van.

Vámkódex Belarusszia, Oroszország és Kazahsztán

Tisztelt TIR Carnet felhasználó Fuvarozók!
 
Az IRU-tól kapott információk alapján az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket:


Amint az Önök előtt is ismeretes, Belarusszia, Oroszország és Kazahsztán Vámuniója Bizottságának 2011.12.09-i, 899. sz. döntése értelmében a vámunió területére való belépést megelőzően legalább 2 (kettő) órával korábban előzetes bejelentési kötelezettségnek kell eleget tenni az érintett vámhivatalok felé.
 
A Kozlovitchi (BLR) vámhivataltól az IRU-hoz továbbított információk szerint a fenti előírást egyes fuvarozók nem tartották be, hanem közvetlenül a Kozlovitchi vámhivatalnál nyújtották be az előzetes elektronikus nyilatkozatot.
A másik, szintén a belarusz vámhatóság által jelzett probléma, hogy bizonyos esetekben a fuvarozók a vámformalitások elvégzése után még hosszú ideig nem hagyják el a vámellenőrzésre kijelölt zónát, ezzel feltartva a forgalmat és akadályozva a vámtisztviselőket munkájuk végzésében.
 
A Belarusszia, Oroszország és Kazahsztán Vámuniója Vámkódexének hamarosan életbe lépő, új verziója ezért lehetőséget fog biztosítani adminisztratív szabálysértési bírság kiszabására azokban az esetekben, ha a jármű a vámformaságok elintézését követő 1 (egy) órán belül nem hagyja el az ellenőrzésre kijelölt zónát, illetve ha az előzetes elektronikus nyilatkozat benyújtására a Vámunió területére való belépést megelőzően kevesebb, mint 2 (kettő) órán belül kerül sor.
 
 
Fentiekre tekintettel javasoljuk, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a fenti előírások betartására, az előzetes nyilatkozatok időben történő benyújtásához vegyék igénybe az IRU ingyenesen használható TIR-EPD alkalmazását!

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.