Ma Ervin napja van.

Az IRU megoldást sürget a Calais-i helyzetre

Jan Nemec, az IRU EU-ba delegált képviselője levélben fordult a francia miniszterelnökhöz, Manuel Valls-hoz a menekülthelyzet okozta Calais-i problémák ügyében, amelyre még mindig nem született megnyugtató megoldás.


Az IRU elismerte a hatóságok eddigi munkáját és erőfeszítéseit, amit a Calais-i kikötőben és a Csalagútnál tettek a biztonság érdekében. Ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a fokozott biztonsági intézkedésekre továbbra is szükség van a fő útvonalakon, különösen az éjszakai órákban. A körgyűrűn tapasztalható atrocitások emelkedő száma miatt egy 4 méter magas, 2 kilométeres kerítés építése kezdődött ebben a hónapban, de az IRU arra figyelmeztet, hogy a kerítés nem jelent megoldást, csupán az autópálya vagy a körgyűrű távolabbi szakaszaira, más helyszínekre telepíti át a problémát. Az IRU szerint a rendőri jelenlét megerősítése és az ellenőrzőmódszerek kiszélesítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a kikötő elérése sokkal biztonságosabb legyen mindenki számára. Ezeken túl a legfontosabb feladat, hogy megoldott legyen a kamionsofőrök valós idejű informálása az aktuális helyzetről. Az intézkedések nem várhatnak tovább, mivel a nyári időszakban ismét megemelkedett a migránsok száma, ezzel egyidejűleg nőtt a támadások száma és a brutalitás mértéke is.

A rendőr szakszervezetek bejelentették, hogy biztonsági csapataik túlterheltek, olyan eset is előfordul, hogy négy rendőrnek kell intézkednie száz migránssal szemben. Az árufuvarozók is hasonló idegőrlő helyzetekkel szembesülnek, saját testi épségük a tét, amikor migránsok csoportja lassítja, vagy éppen kényszeríti megállásra a kamionjaikat. Július 29-én és augusztus 1-jén egy-egy kamiont is felgyújtottak a körgyűrűn. Az így okozott anyagi károkon, a megsemmisült áru értékén és a járulékos költségeken felül az árufuvarozóknak még a Nagy-Britanniában rájuk váró tetemes büntetésekkel is számolniuk kell, amennyiben illegális bevándorlókat fedeznek fel a gépjárműveikben, annak ellenére, hogy ők is csak áldozatai az eseményeknek. Néhány árufuvarozó már nem fogad el megrendelést, ha a Calais-i kikötőt is érinti a fuvar. Ez a helyzet az áruk szabad mozgását veszélyezteti a kontinens és Nagy-Britannia között.

Az IRU sürgős cselekvésre szólítja fel a francia kormányt, hogy erősítse meg a biztonságot, nemcsak a Calais-i kikötőben, hanem a környező területeken, a parkolókban és a Calais-ba vezető utak mentén is, hogy az áruk szabad mozgása biztosítottá váljon. Ugyanezen okból fejleszteni kell az ellenőrzőmódszereket, és jelentősen meg kell emelni a rendőrök számát is a régióban, hogy egy időben és szervezetten tudjanak fellépni a nagy számú támadások ellen. Az IRU üdvözli a Csalagútnál bevezetett, és igen hatékonyan működő hőkamerás ellenőrzést, amelyet több helyen kellene alkalmazni.

Az IRU sürgeti a büntetési rendszer átdolgozását. Jelenleg a gépjárművezetőké a felelősség nemcsak az áruk és a gépjárműveik épségéért, hanem a járműveikben, járműveiken felfedezett illegális bevándorlókért is. A migránsok módszerei folyamatosan fejlődnek, amelyekkel szemben a gépjárművezetők tehetetlenek, ezért a hatóságoknak hatékony ellenlépéseket kell sürgősen bevezetniük.

Az IRU nyomatékosan felhívja a francia miniszterelnök figyelmét arra, hogy a fuvarozó vállalkozásoknak extrém helyzetekkel és egyre romló körülményekkel kell megküzdeniük nap mint nap, ezért a francia hatóságok tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Az eredeti levél itt olvasható: Letter_to_the_French_Prime_Minister

(Forrás: IRU)



MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.