Ma Konrád, Tivadar napja van.

A szombat munkanap, a kamion estig haladhat

Most szombaton rövidebb lesz a kamionstop!

Augusztus 24. (szombat) munkanap lesz, így ezen a hétvégén a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépkocsik közlekedési korlátozása is rövidebb lesz, tehát Magyarország területén az alábbiak szerint alakul:


augusztus 24. (SZO) 22:00 órától augusztus 25. (V) 22:00 óráig


A rákövetkező hétvégén, augusztus utolsó, azaz szeptember első hétvégéjén azonban hosszú, nyári rend szerinti tilalom lesz a következőképpen:


augusztus 31. (SZO) 15:00 órától szeptember 1. (V) 22:00 óráig


HOGYAN LEHET HAZAGURULNI A TELEPHELYIG? A külföldről hazatérő nehéz-tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig „elgurulhatnak” kamionstop ideje alatt is júliusban és augusztusban, de nem vehetik igénybe a 190/2008-as kormányrendelet 3. mellékletében felsorolt utakat.


KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON. A közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet rögzíti, melyet megtalál honlapunk nyitóoldalán, a nagy képeknél vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).

A kivételek nagy vonalakban a megszokottak: élő állat, friss tej, tejtermék, friss és fagyasztott hús, hústermék, friss pékáru, gyorsan romló élelmiszer, tojás, friss zöldségáru, valamint az ilyen rakományokért üresen közlekedő tehergépkocsik stb. az ország egész területén közlekedhetnek kamionstop alatt (5. § 1. bek.).

Más, kivételes fuvarfeladatokat végző járművek (mint pl. a lakossági költöztetés, postai levél- és csomagszállítás, kulturális és sportrendezvények kiszolgálása stb.) júliusban és augusztusban szintén mentesülnek ugyan a kamionstop alól, de csak akkor, ha nem veszik igénybe a rendelet 3. mellékletében meghatározott útvonalakat (5. § 2. bek.).


MIT KELL TUDNI A HŐSÉGRIADÓRÓL? A tehergépjárművek vezetőinek fontos tudnivaló, hogy Magyarországon a hőségriadó önmagában még nem jelenti automatikusan a kamionstop feloldását, mivel a közlekedési korlátozás feloldásáról csak a szakminiszter dönthet. Ha ez megtörténne, — a jogszabály szerint — a miniszternek tájékoztatnia kell az elektronikus médiumokat. Ha tehát a kamionstopot a nyár bármely hétvégéjén hőségriasztás miatt netán feloldják, azt általában a Kossuth Rádió óránkénti híradásaiból vagy bármely más, nagyobb hírcsatorna révén azonnal meg lehet tudni.


EURÓPAI ORSZÁGOK KORLÁTOZÁSAI:
gyors áttekintő tabella egész hónapra »
országok adatbázisa kivételekkel, útvonalakkal »
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.