Ma Ervin napja van.

Orosz rulett

Tisztelt Fuvarozó Tagjaink!

Korábban már tájékoztattuk Önöket, hogy az Oroszországi Föderáció Szövetségi Vámszolgálatának vezetője, Beljaninov úr olyan egyoldalú, a nemzetközi TIR Egyezmény rendelkezéseit súlyosan megsértő intézkedést hirdetett ki, amelynek értelmében 2013. augusztus 14-ét követően az orosz vámszervek nem fogadják el a TIR-igazolványok által biztosított vámfedezeti garanciát a vámáru-továbbítási eljárások esetében, sem lokális, sem tranzit szállítások tekintetében.


 

Figyelemmel arra a körülményre, hogy a TIR Egyezmény olyan nemzetközi vámegyezmény, amely rendelkezéseinek módosítása kizárólag az azt elfogadó ENSZ tagállamok együttes döntése alapján lehetséges, illetve annak felmondása egy részes tagállam által legalább 15 hónapos türelmi idő elteltét követően állhat be, széleskörű nemzetközi tiltakozás indult az egyoldalú orosz intézkedéssel szemben.

 

A TIR-igazolványok kibocsátására feljogosított nemzetközi szervezet, az IRU felhívással fordult nemzeti tagegyesületeihez, hogy tiltakozásra kérjék fel kormányaikat az egyoldalú jogsértés visszavonásának érdekében.

 

Egyesületünk eleget tett az IRU felhívásának, és valamennyi illetékes tárcához elküldte tiltakozását, felkérve azokat annak támogatására oroszországi partnereiknél. Ezzel egyidejűleg tiltakozás indult el a nemzetközi szervezetek prominens képviselőitől az illetékes orosz hatóságok, minisztériumok felé.

 

A súlyosan jogsértő orosz intézkedéssel szemben foglalt állást az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának közigazgatási titkára, Sven Alkulaj, az OF Külügyminisztériuma, nevezetesen Szergej Lavrov külügyminiszter úrhoz intézett levelében. Az IRU főtitkára Dimitrij Medvegyev úrnál, az OF miniszterelnökénél tiltakozott az intézkedéssel szemben, míg az Európai Gazdasági Közösség (EU) Vám- és Adóügyi Biztosa, Mr. Algirdas Semeta, az OF Szövetségi Vámszolgálatának vezetője, Alekszej Beljaninov úrhoz intézte tiltakozását. Sajnálatos módon a mai napig egyik tiltakozás sem vezetett eredményre.

 

Az IRU-tól kapott legutolsó tájékoztatásukban köszönetet mondtak a Németországi Szövetségi Köztársaság, Lettország, Litvánia, Lengyelország, a Szerb Köztársaság és Törökország illetékes állami intézményeinek, hogy határozottan kiálltak a jogsértő orosz intézkedéssel szemben. Mivel ezek az intézkedések sem ingatták meg az orosz vámszolgálat vezetőjét hibás döntésében, Egyesületünk további információkat gyűjtött be az OF Szövetségi Vámszolgálatának honlapjáról.

Mielőtt részletesen ismertetnénk az oroszországi eljárási gyakorlat, meg kell említenünk egy olyan — megítélésünk szerint — meghatározó anomáliát, amely a megismert orosz intézkedések alapján továbbra sem nyert tisztázást.

 

Megítélésünk szerint BELARUSZ vagy KAZAHSZTÁN rendeltetésű TIR-fuvarozások esetében a TIR-igazolványok garanciája mindkét országban alkalmazható vámgarancia fedezetként az egyes szállításokra. A zavaros orosz rendelkezés esetenként az Eurázsiai Vámunió működését szabályozni hivatott vámjogszabályt hívja fel magyarázatként, de számos esetben kizárólag az Orosz Föderáció korábbi (vám-) jogszabályi rendelkezésein alapul, ami ellentétes a mindennapok gyakorlatával.

 

Az orosz vámtájékoztató preambulumában kinyilatkoztatják, hogy „a Szövetségi Vámszolgálat 2013. augusztus 14-ét követően kénytelen megváltoztatni a TIR-igazolványok használatát az Oroszországi Föderáció területén”. Tehát az OF vámterületén belül és nem az Eurázsiai Vámuniókban, ami megítélésünk szerint az intézkedésből kizárja Kazahsztánt és Belorussziát. (Az a körülmény, hogy az orosz vámhatóság kizárólagos ENSZ jogosultságot — TIR-igazolványok használatának szabályozása — vindikál magának, már szót sem érdemel.)

 

A gyakorlatban ez az jelenti, hogy szeptember 14-től az Oroszországba és Oroszországon keresztül történő valamennyi árufuvarozás esetében a Vámunió vámtörvénykönyve 217. cikkének 1. pontja értelmében a vámárutovábbítás szabályainak betartása érdekében vámbiztosítéki intézkedéseket fognak alkalmazni, szemben a TIR-igazolványok biztosította garancia-fedezettel.

 

Az említett intézkedések a következőket jelentik: vámkíséret, vám- és adófizetési biztosíték, továbbítási útvonal meghatározása. A vámkíséret alkalmazásáról szóló határozatot kizárólag a vámszervek hozhatják meg. Az útvonal meghatározása csak egyéb, a vámárutovábbítás betartásának biztosítását célzó intézkedések mellett alkalmazható, a kockázatkezelési rendszer alapján meghatározott esetekben. A vámok és adók megfizetésének biztosítékát bármilyen, a Vámunió vámtörvénye által meghatározott módon lehet biztosítani: készpénzben, bankgaranciával, kezességgel, vagy vagyon elzálogosításával, azaz jelzálog alkalmazásával.

 

A vámbiztosíték jellegét a vámárutovábbításra jelentkező árunyilatkozat tevő (indítvány-tevő) választhatja meg. A vámárunyilatkozat-tevőn kívül vámáruk tranzitszállítása esetén a biztosítékot más személy is nyújthatja, amennyiben az a személy jogosult rendelkezni a szállított áru(k) felett. Fel kell hívjuk szíves figyelmüket, hogy a fuvarozott (vám-) áru feletti rendelkezési jogosultság kérdésében a CMR nemzetközi egyezmény és az Incoterms 2010 klauzulái szerint megállapított fuvar-paritások előírásai a mérvadók. Azokra figyelemmel lehetséges a vámgarancia-nyújtási kötelezettség/elvárás megállapítása. Így az importőr is megfizetheti a fuvarozó helyett a vámbiztosítékot, tekintettel arra, hogy a vámbiztosíték az indulási és a rendeltetési hely szerint illetékes vámhivatalban is a hatóság rendelkezésére bocsátható (pl. EX-Works paritás mellett).

 

A vámbiztosíték rendelkezésre bocsátását és befogadását a 311-FZ számú, 2010. november 27-én kelt, az Oroszországi Föderációban a vámszabályozásról szóló törvény 140., 141., 145. és 146. cikkei határozzák meg. A vámbiztosíték előzetesen is benyújtható, jóval az árufuvarozás megkezdése, végrehajtása előtt, ami lehetővé teszi a járművek várakozásának elkerülését az átkelési pontokon (a határátkelőhelyeken), amely abból eredhet, hogy a vámárutovábbítási eljárás megkezdésekor a biztosíték rendelkezésre bocsátásával kapcsolatos formaságokat el kell intézni.

 

A VÁMBIZTOSÍTÉK FORMÁI

Kezesség

Amennyiben vámbiztosítékként a kezességet választják, tudniuk kell azt, hogy kezesség többféle módon nyújtható a vámárutovábbítási eljárásban.

 

Kezességet olyan szervezettől, gazdasági társaságtól lehet kapni, amellyel az oroszországi SZVSZ kezességi szerződést kötött több személy kötelezettségeire vonatkozóan. Jelenleg néhány ilyen szerződést kötöttek meg, például az ООО «СТРАХОВАЯ КОМПАНИЯ «АРСЕНАЛЪ» (Arzenál Biztosítási Társaság Kft.) és az ООО «Адал» (Adal Kft.) cégekkel. Ezek a szervezetek, gazdasági társaságok a kezességi szerződés szerinti kötelezettségeiket úgy biztosították, hogy bankgaranciákat nyújtottak az oroszországi SZVSZ-nek, és ezért a bankgaranciák által biztosított kereten belül tudnak kezességet vállalni a fuvarozók által szállított vámáruk után. A kezességet a vámszervek közvetlenül az áruk vámárutovábbítási eljárás alá helyezésekor dokumentálják. A kezesség lehet papíralapú dokumentum vagy elektronikus aláírással ellátott elektronikus dokumentum.

 

Amennyiben a kezesség papíralapú dokumentum, a fuvarozó az árutovábbítási vámárunyilatkozattal együtt adja át a vámszerveknek a kezességi szerződés mellékletét is.

 

Elektronikus úton benyújtott (információtechnológiák segítségével) kezesség esetén az árutovábbítási vámárunyilatkozat elektronikus másolatában elég megjelölni a kezességi szerződés kiegészítésének regisztrációs számát. Ezt a regisztrációs számot maga a kezes közli a fuvarozóval.

 

A kezesség elkészítésének módját az oroszországi SZVSZ 2008. július 25-én kelt, 917. számú és 2012. február 10-én kelt, 245. számú utasításai határozzák meg. A kezesség közvetlenül a vámhivatalban intézhető, helyben megkötött kezességi szerződéssel. Ehhez a kezességet vállalni szándékozó személy az indulási vagy a rendeltetési hely vámszervének kell, hogy elküldjön egy szerződéstervezetet. A kezességi szerződést akkor lehet megkötni, amennyiben a kezes biztosítja a kezességi szerződés szerint vállalt kötelezettségek teljesítését a vámszervhez történő bankgarancia benyújtásával. A vámszerv a kezességi szerződést a fuvarozó kötelezettségei biztosítékaként köti meg. Kezességi szerződés megkötése esetén kiállítanak egy vámbevételi rendelvényt, amely a garanciatanúsítvány alapját képezi, és amelyet a későbbiekben az indulási hely szerinti vámhivatalnak kell benyújtani.

 

Készpénz biztosíték

Amennyiben vámbiztosítékként a készpénz biztosítékot választják, tudni kell azt, hogy a garancia-fedezet összegét a Szövetségi Kincstár számlájára kell utalni. A Szövetségi Kincstár banki adatait meg lehet tudni a vámhivatalban, ahol a biztosíték befogadását fogják intézni, vagy az illetékes vámhivatal vámfizetési osztályán. A vámbiztosíték befogadásának tényét rögzítő okmányokat az indulási vagy a rendeltetési vámszervek, vagy azok vámfizetési osztályai készítik el. A készpénz biztosíték befizetését igazoló fizetési igazolás alapján a vámszerv kiállít egy elismervényt, amely alapján elkészül a vámtanúsítvány, amelyet az indulási hely szerinti vámhivatalba kell benyújtani. A vámhatóság az elismervényt akkor állítja ki, amikor a garancia összege a Szövetségi Kincstár számlájára megérkezik. A Szövetségi Kincstár számláján a pénzt általában a hitelintézetek által történt átutalását követő egy munkanapon belül írják jóvá, amennyiben a banki adatok helyesen voltak kitöltve. Az vámáruknak a rendeltetési helyre történő megérkezését követően a készpénz biztosítékot fel lehet használni az árura vonatkozó vámok, adók megfizetésére.

 

Bankgarancia

Amennyiben vámbiztosítékként a bankgaranciát választják, tudni kell azt, hogy több mint 200 olyan bank és biztosítótársaság van, amelyek garanciáit az orosz vámszervek elfogadják. A garanciavállalók listáját meg lehet tekinteni az oroszországi SZVSZ hivatalos honlapján, az interneten a www.customs.ru címen, az «Информация для участников ВЭД» („Információ a külkereskedelmi tevékenységben résztvevők számára”) és az «Базы данных» („Adatbázisok”) fejezetekben.

 

A bankgaranciát kísérőlevéllel és a bankgaranciát aláíró személy jogosultságát igazoló dokumentumokkal együtt kell benyújtani a vámhivatalnak. Amennyiben ezeket a dokumentumokat már korábban benyújtották, ismételten ezt nem kell megtenni.

 

A bankgarancia befogadása esetén kiállítanak egy vámbevételi rendelvényt, amely alapján elkészül a vámtanúsítvány, amit a későbbiekben kell majd benyújtani az indulási hely szerinti vámhivatalba.

 

A bankgaranciáknak a vámhatóság részéről történő befogadása érdekében készültek típusformátumok, amelyek szerepelnek az oroszországi SZVSZ 01-11/109 számú, 2011. január 2-án kelt tájékoztatása mellékletében.

 

Vagyonzálog (Jelzálog)

A vagyon elzálogosításáról szóló jelzálog szerződés elkészítéséhez az indulási vagy a rendeltetési hely szerint illetékes vámhivatalhoz kell fordulni. A gyakorlat azt mutatja, hogy a vámáruk továbbítása esetén (vámáru-továbbítási eljárásokban) a jelzálogot vámbiztosítékként általában nem alkalmazzák.

 

ELŐZETES VÁMÁRUNYILATKOZAT (PRE DECLARATION — TIR EPD)

Ezeken túl vámárutovábbítás esetén vámbiztosítéknak lehet tekinteni az árukról adott előzetes árunyilatkozat alapján befizetett vámokat és adókat, azzal a feltétellel, hogy a korábban bejelentett áru tranzitszállítására fog sor kerülni. Vámok, adók biztosítékként történő alkalmazása vámtanúsítvánnyal valósul meg, amelyet a későbbiekben majd be kell nyújtani az indulási hely szerinti vámhivatalba.

 

Előadódhat, hogy az előzetes nyilatkozat alapján befizetett vám összege kevésnek bizonyulhat a vámárutovábbításban szállított árura megállapított vámok és adók összegéhez. Ennek oka az, hogy vámárutovábbítás esetén a biztosíték mértékét azon kedvezmények és preferenciák nélkül határozzák meg, mint amelyeket a vámhatóság alkalmazott az előzetes árunyilatkozat elfogadásakor. Ebben a helyzetben a hiányzó biztosítéki összeget ajánlatos befizetni és arra még egy vámtanúsítványt kiállíttatni. (No comment!) Az eljárás részletesen leírásra került az SZVSZ 1179 számú, 2012. június 15-én kelt utasításában.

 

Amennyiben a vámhivatalnak egy keretbiztosítékot nyújtanak be (kezesség, készpénz biztosíték és bankgarancia), akkor több vámtanúsítványt lehet kiállítani a vállalt keretbiztosíték teljes összegére.

 

VÁMSZÁLLÍTMÁNYOZÓK (SPEDITŐRÖK)

A külkereskedelmi tevékenység szereplői kérhetik vámszállítmányozók szolgáltatásait. Ebben az esetben nem szükséges a vámok és adók befizetésére vámbiztosítékot nyújtani.

 

Sajnálatos módon az orosz szövegből nem állapítható meg egyértelműen, hogy a Szövetségi Vámszolgálat mit is ért a vámszállítmányozók kifejezés alatt?! A magunk részéről speditőrökre gondolnánk, bár esetükben meg nem jellemző, hogy vám-közreműködőként tevékenykednének!

 

Az OF SZVSZ véleménye szerint a hatályos törvények számos biztosítéki lehetőséget határoznak meg, amelyek alkalmazásával el lehet kerülni azt, hogy az Oroszországi Föderáció határain lévő közúti átkelőkön a vámárutovábbítási eljárás megindítása során kényszerű (sorban)állások alakuljanak ki.

 

Egyesületünk sem ezzel a megállapítással, sem a kilátásba helyezett jogsértő intézkedéseikkel nem tud azonosulni. Továbbra is reménykedünk azok visszavonásában, illetve ellenkező esetben a megfelelő konkrét válaszlépések megtételében az EU-tagállamok hatóságai és egyesületei részéről. Miként azt tudjuk, a remény hal meg utoljára.

 

MKFE
Titkárság

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.