Ma Zita napja van.

Német útdíjvisszafizetés: szomorú végeredmény

Európa kamionosainak, s köztük Magyarország fuvarozóinak is kedvezőtlen hír, hogy elbukott a németországi úthasználati díj visszatérítésének ügye, melyben tavasszal még reménykedni lehetett.


Mint talán sokan emlékeznek rá: némi esély reményében akkor arra biztattuk a német pályákat használó hazai tehergépjármű-üzembentartókat: a német jogalkotás alkotmányossági aggályait kihasználva adják be igénybejelentésüket Németországnak, mellyel a német útdíj 2010 egészére és 2011 első félévére vonatkozó tételeit kérhetik vissza.


Most, 2013 októberében azonban arról vagyunk kénytelenek beszámolni: a vállalkozások a közeljövőben sajnos elutasító határozatokat fognak kapni Kölnből.


ELŐZMÉNYEK — Mint márciusban írtuk: egy németországi fuvarozó által indított eljárás során az Észak-Rajna Vesztfália Tartományi Bíróság ítélete megállapította, hogy a Németországban a 12 tonna feletti járművekre alkalmazott útdíj-beszedési rendszer jogi háttere bizonytalan volt, még alkotmányossági aggályok is felmerültek. Ez a helyzet egészen 2011 júliusáig állt fenn, amikor az útdíjra vonatkozó szabályokat törvényi szintre emelte a német parlament.


Az ítélet tavasszal még nem volt jogerős, mindenki a Szövetségi Bíróság végleges döntésére várt. Esély mutatkozott arra, hogy ha a korábbi ítéletet helybenhagyják, akár az a jogi helyzet is előállhat, hogy az érintett fuvarozón kívül mindazok, akik német útdíjat fizettek, visszatérítési követelést nyújthatnak be. Ezért javasoltuk tavasszal a fuvarozóknak, hogy egy tértivevényes postai levél díját nem sajnálva éljenek az igénybejelentéssel, s ne várják meg a Szövetségi Bíróság végleges döntését, hiszen ezzel megszakíthatják az elévülési időt.


Mint Németország tájékoztatott róla: a szövetségi utak úthasználati díjtörvényét visszamenőleges hatállyal újraszabályozták, így a fuvarozók ügye végleg elbukott a Münsteri Másodfokú Közigazgatási Bíróság előtt. A Szövetségi Közlekedési Minisztériumban látszólag fellélegeztek. A cégek visszakövetelési igényei az Árufuvarozási Szövetségi Hivatallal szemben így eredménytelenek maradtak. Azzal lehet számolni, hogy a Szövetségi Hivatal a jövőben minden igénybejelentőnek egy visszautasító határozatot fog küldeni a megváltozott jogi helyzetre történő hivatkozással.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.