Ma Zita napja van.

Orosz TIR-fejlemények

A mai napon az IRU-tól kapott tájékoztatás alapján értesítjük tisztelt nemzetközi árufuvarozó tagjainkat, hogy az orosz vámhatóság által vélelmezett sorozatos visszaélések okán az OF Szövetségi Vámszolgálat 2014. március 20-i időponttal visszavonta a TIR-igazolványok használatának lehetőségét a Föderáció Északnyugati Régiójának finn/orosz határszakaszán.


Az elsődlegesen érintett orosz vámhivatal Torfjanovka.


Az említett határszakaszon TIR-igazolványok garancia-fedezete mellett árufuvarozást végző fuvarozók a fenti időpontot követően nemzeti árutovábbítási garancia megvásárlására lesznek kötelezve.


Mivel az orosz vámhatóság intézkedése közvetlenül sérti a TIR Egyezmény rendelkezéseit, de ellentétes az OF Legfelsőbb Bírósága számos ítéletével is, az IRU felhívja a nemzetközi árufuvarozók figyelmét, hogy az intézkedéssel szemben panasszal élhetnek az illetékes vámhivatal(ok) vezetőinél, amennyiben felvállalják az azt követő eljárást.


Az IRU tovább folytatja a tárgyalásokat az illetékes orosz minisztériumok képviselőivel a TIR-rendszer probléma-mentes további folyamatos hosszútávú működtetése érdekében.


Amennyiben azok eredményéről tájékoztatást kapunk, azonnal megosztjuk azt Önökkel.


Budapest, 2014. március 19.


MKFE
Vámszakterület

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.