Ma Ervin napja van.

Tisztelt TIR Carnet felhasználó Fuvarozók!

Az IRU-tól kapott tájékoztatás alapján a következőkről értesítjük Önöket:


  • Az Orosz Föderáció Szövetségi Vámszolgálata frissítette azon vámhivatalainak listáját amelyeknél TIR fedezet mellett is beléptetik a szállítmányokat.

A közlemény szerint  már 45 külső határátkelőhelyen lesz lehetséges belépni az OF területére TIR garanciával. Az OF VSZ 2568 számú, 2015. december 14-i keltű rendelete a hivatalos kihirdetését követő 30. napon lép érvénybe.

Az érintett vámhivatalok listája ITT>> található.

Az IRU felhívja a figyelmet arra, hogy egyes határátkelőkön addig is előfordulhatnak problémák.

  • Üzbegisztánban előzetes elektronikus információ nyújtás bevezetésére került sor.

Az Üzbég Köztársaság Minisztertanácsának 307. számú, 2015.10.30-i keltű rendelete szerint 2015.12.01-i kezdettel bevezetik az előzetes elektronikus információ szolgáltatást.

A rendelet szerint:

- Az előzetesen szolgáltatott adatokat a vámhatóság az elvégezni kívánt vámellenőrzés módjának meghatározásához használja fel.

- Amennyiben rendelkezésre állnak előzetesen megadott adatok és azok megegyeznek a fuvarokmányokon feltüntetettekkel, úgy a vámellenőrzés lezajlik a fuvarokmányok vámhatósághoz történt benyújtásától számított egy órán belül.

- Abban az esetben ha nem történt előzetes elektronikus adatközlés, a vámhatóság saját maga fogja a szükséges adatokat rögzíteni

Az előzetes adatszolgáltatás nyújtására megfelelő az IRU ingyenesen használható TIR-EPD alkalmazása, bár a rendelet tartalmaz néhány további követelményt, melyek TIR-EPD-n keresztül történő megadásának lehetőségén az IRU illetékesei még dolgoznak az üzbég vámhatósággal együttműködve.

  • Iránban a Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Bizottság (INCB) felügyelete alá tartozó gyógyszerek és egyéb anyagok listáján szereplő áruféleségek szállításakor engedélyezési dokumentumra van szükség.

Az iráni vámhatóság, valamint az iráni IRU tagegyesülettől kapott tájékoztatás szerint bizonyos áruféleségek iráni importja vagy tranzit fuvarozása esetén a szállítmányhoz tartoznia kell egy speciális engedélynek. A kapott tájékoztatás szerint ez az engedély az indító ország megfelelő hatóságától szerezhető be és az Iránba történő belépéskor kell az iráni vámhatóságnak bemutatni.

A listán szereplő áruféleségek vonatkozásában az iráni vámhatóság elvárja, hogy az előzetesen feltöltött TIR-EPD adatok között az áruleírás teljes körű és pontos legyen. Ezért kérik, hogy az adatszolgáltatás során kerüljék a hivatalos vámtarifa szerinti árumegnevezés használatát, javasolt inkább a fuvarokmányokon, de különösen az illetékes hatóságtól kapott engedélyen szereplő teljes árumegnevezést feltüntetni.

A hivatkozott lista ITT>> érhető el.


MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.