Ma Ervin napja van.

Változások a TIR rendszer működésében

Tisztelt TIR Carnet felhasználó Fuvarozók! Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2016. 07. 01-től néhány alapvető változás lép életbe a TIR rendszer működésében.
A TIR kezességvállalás maximális összege egységesen 100.000,- EUR lesz.

Az új garanciaösszeg akkor érvényes egy adott ország területén, ha a nemzeti vámhatóság és az IRU helyi tagegyesülete közti megállapodás megfelelő módosítása megtörtént. Erre vonatkozóan a jövőben folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket az aktuális információkról.
Jelen pillanatig a következő országokban írták alá a megállapodás szükséges módosítását:
•    Irán
•    Örményország
•    Kirgizisztán
•    Bosznia - Hercegovina


Megváltozik a forgalmazott TIR igazolványok köre.

Bár az utóbbi években az MKFE csak 4 és 14 lapos okmányokat érvényesített a TIR használatra felhatalmazott tagjai részére, de globálisan forgalomban voltak 6 és 20 lapos okmányok is. 2016. 07. 01-től kezdődően az IRU kizárólag 6 és 14 lapos okmányokat fog kibocsátani, de a már az Egyesületnél levő 4 lapos okmányok - a készlet erejéig - továbbra is érvényesítésre kerülnek. Ezek az igazolványok is érvényesek és felhasználhatók lesznek, csakúgy, mint a már a fenti időpontot megelőzően a TIR Birtokosok részére érvényesített TIR okmányok.

Az újonnan kibocsátott TIR igazolványok megjelenésében kisebb változások lesznek, melyek a felhasználást, vagy az okmány kitöltés megszokott módját nem befolyásolják.

A TIR igazolványok térítési díjai 2016.07.01-től a következőképpen alakulnak
4 lapos okmányok 15.500,- Ft (a készlet erejéig igényelhető)
6 lapos okmányok 18.000,- Ft
14 lapos okmányok 23.000,- Ft


A változások nem csak a TIR igazolványokat, de a TIR rendszerhez kapcsolódó biztosításokat is érintik, ezért 2016. 07. 01-től, az egyes TIR igazolványokhoz kapcsolódó biztosítási díjak is módosulni fognak.
Az MKFE képviselőinek határozott célja, hogy az új feltételek mellett, a jelenlegieknél kedvezőbb díjakat tudjunk elérni. Mivel azonban a tárgyalások nem zárultak le a biztosító társasággal, így a jövőbeni díjak tekintetében egyelőre nem tudunk konkrét információkkal szolgálni. Amint megszületik a megállapodás, azonnal közzétesszük az új díjakat.


Bízunk benne, hogy a fentiekben részletezett változások az Önök megelégedésére szolgálnak és elősegítik vállalkozásaik sikeres tevékenységét!


MKFE TIR szakterület

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.