Ma Ervin napja van.

Oroszország: a harmadik országos áruk szabályai

Az Oroszországi Föderáció Közlekedési Minisztériumától kapott tájékoztatás szerint az orosz jogszabályok értelmében a közúti árufuvarozás esetében harmadik országos árunak az minősül, amelynek tulajdonosa és/vagy feladója vagy címzettje a felrakási vagy a lerakási helytől eltérő államban van bejegyezve. A harmadik országos áru fuvarozása Oroszország és a jármű honossága szerinti ország között kétoldalú árufuvarozásnak minősül, egy sor feltétel teljesítése mellett.


 

Oroszország közlekedési miniszterének 301 sz. rendelete szerint harmadik országos áru kétoldalú orosz engedéllyel, vagy orosz harmadik országos engedéllyel, vagy CEMT-el fuvarozható.

Kétoldalú (loco) orosz engedéllyel a harmadik országos áru a CMR fuvarlevél, valamint az alábbi okmányok egyikének bemutatásával szállítható Oroszországba:

  • az áru feladójának vagy címzettjének fuvarmegbízása,
  • az áru származási igazolása,
  • számla (invoice),
  • állat- vagy növény-egészségügyi bizonyítvány,
  • olyan korábbi CMR, amely alapján az áru közúton a fuvarozó honossága szerinti országba érkezett.

Loco engedéllyel szállítható Oroszországba olyan harmadik országos áru is, amely vasúton vagy légi úton érkezett a fuvarozó honossága szerinti Európai Uniós országba. Ebben az esetben a CMR-en fel kell tüntetni a vasúti vagy légi fuvarlevél számát és keltét, amely az árut korábban kísérte.

 

Amennyiben a fuvarozó a fenti okmányok egyikével sem rendelkezik, úgy harmadik országból származó árut az alábbi esetekben fuvarozhat Oroszországba:

  • ha rendelkezik olyan loco engedéllyel, amelyen szerepel a „szintén érvényes harmadik országos áru fuvarozására” – »разрешается также перевозка грузов третьих государств« (a kétoldalú megállapodás alapján 2017. évre Magyarország rendelkezik 500 darab ilyen engedéllyel),
  • ha rendelkezik harmadik országos orosz engedéllyel,
  • ha CEMT-tel fuvaroz.

 

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.