Ma Gedeon, Johanna napja van.

Nagy-Britanniában ellenőrzik a 45 órás pihenőidő megfelelő eltöltését

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy Nagy-Britanniában intenzívebben ellenőrzik a 45 órás pihenőidő előírásoknak megfelelő eltöltését.

2017. október 31-ig a DVSA nevű hatóság alkalmazottai csak figyelmeztetéseket adnak ki, de november 1-jétől bírságokat szabnak ki azon gépjárművezetők részére, akik a heti rendszeres pihenőidejüket a hivatalos pihenőhelyeknek kijelölt zónán kívül töltik. Pihenőhelynek minősülnek például a szervizterületek, illetve a teherautó-parkolók.

A pihenőidő eltöltésére alkalmas parkolóhelyek megtalálásában az alábbi linken elérhető aplikáció nyújt segítséget. Töltse le ön is, hogy könnyebben találhassa meg a megfelelő pihenőhelyeket!

https://www.iru.org/apps/transpark-app

A hatóságok tájékoztatása szerint nem a 45 órás pihenőidő kabinban való eltöltése tiltott, hanem azt büntetik, ha a gépjármű nem a hivatalos pihenőhelynek kijelölt helyeken tartózkodik.

A kiróható szankciók:
  • 300 £ bírság megfizetése
  • a gépjárművezető vezetéstől való eltiltása, amíg a rendes pihenőidejét erre alkalmas helyen el nem tölti (például a kabinon kívül, vagy egy erre kijelölt helyen)
  • az üzemben tartó feljelentése az engedélyeit kibocsájtó hatóságnak, beleértve a külföldieket is

A kabinban, de nem a kijelölt pihenőhelyen eltöltött "rendes pihenőidő" (beleértve a hosszabbított heti pihenőidőt, amelyet egy előző csökkentett pihenőidő kompenzálásáért iktatnak be) nem számít pihenőidőnek.

A hatóságok tájékoztatása alapján csak a legutolsó heti pihenőidőt ellenőrzik, visszamenőleg nem büntetnek!


(Forrás: IRU)


MKFE kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.