Ma Bánk, József napja van.

Még nem kötelező a GKI a belföldeseknek!

Tisztelt Tagjaink!

Tagi jelzéseket kaptunk, miszerint egyes közlekedési felügyelőségek a belföldi fuvarozók járművezetőitől 2012. január 1. után megkövetelik a 2008, valamint 2009 szeptemberétől alkalmazható ún. GKI-igazolványt. Hivatkozási alapjuk a 89/1988 MT rendeletet felváltó 261/2011. kormányrendelet, mely nem tartalmazza azt a kitételt, miszerint a GKI megszerzésére legkésőbb 2013. (autóbuszosoknál), illetve 2014. szeptember 9-ig (árufuvarozóknál) kell sort keríteni.


Tekintettel arra, hogy a kérdést nem csak az új jogszabály tartalmazza, hanem az azóta is hatályban lévő 24/2005. GKM rendelet is, valamint arra, hogy az abban foglaltak egyértelműen mutatják, hogy a fentebb említett határidők érvényesek, az MKFE értelmezése szerint nincs jogszabályi alapja a GKI megkövetelésének. Megkértük a jogalkotó állásfoglalását is, a szakminisztérium részéről megerősítették álláspontunkat.


Fentiek fényében felhívjuk tisztelt figyelmüket, hogy ne fogadják el az ezzel ellentétes álláspontot, bírság illetve figyelmeztetés esetén követeljék annak visszavonását! Továbbá kezeljék ennek megfelelően azon képzőszervek állítását, amelyek belföldi fuvarozók irányában a GKI azonnali megszerzésének kötelezvényét hirdetik.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.