Ma Ervin napja van.

Ki takarítja télen az utat?

A magyarországi útkezelők november első felében hírül adták: készen állnak a télre. Noha a közlekedők olykor sokat méltatlankodnak a hóeltakarítás késlekedése miatt, azonban a panaszkodók közül csak kevesen tudják: egy szokásos, félnapos, országos havazással 8 millió tonna havat kell azonnal eltüntetni hazánk 193.000 kilométernyi közútjáról; ez utóbbi olyan hosszú, hogy az egyenlítő mentén majdnem ötször érné körbe a Földet.

Az önkormányzatok többsége készen áll a télre. A magyarországi önkormányzatok együttesen véve 162.000 kilométernyi utat kezelnek. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. november 15. óta téli munkarendben látja el feladatát. A társaság 127 géppel néz az idei tél elébe. Téli csapadék esetén Budapest megtisztításának fontossági sorrendje a következő: hidak, felüljárók, a reptérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 10, 11-es főutak bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, autóbusz- és főközlekedési útvonalak, majd a lakosság alapellátásában kulcsfontosságú infrastruktúra.


Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. munkatársai mintegy 708 km autópálya, 216 km autóút és főút, valamint 391 km csomóponti ág ill. pihenőhelyi út járhatóvá tételéről gondoskodnak. A társaság 25 ezer tonna sóval és a sónál jóval környezetkímélőbb kalcium-kloriddal, valamint 122 géppel várja a telet.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hazánk többi fő- és mellékútjának üzemeltetését végzi. A társaságnak 30.000 kilométernyi úthálózatra kell figyelnie. Szakembereik folyamatosan nézik az időjárási előrejelzéseket, s eszerint indítják be gépeiket a megyei igazgatóságoknál és azok főmérnökségeinél. Az utak mentén már sokhelyütt lehet látni hófogó rácsokat, melyek a hófúvástól védik az utat. Hómarókkal, ekékkel, sószóró adapterekkel, földgyalukkal és rakodógépekkel készülnek a tél elleni harcra. A társaság kéri a közlekedők megértését, hiszen egy kiadós havazás esetén lehetetlen egyidejűleg az össze fő- és mellékutat megtisztítani.


Általános tanács, hogy télen ne induljon útnak kifogyófélben lévő üzemanyagtartállyal! A vezetőfülkében mindig legyen elegendő innivaló és takaró, de célszerű hólapátot is a fedélzeten tartani!


Mindent a téli felszerelésről és jármű-üzemeltetésről »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.