Ma Ervin napja van.

Rendezvényeket kiszolgáló kamionosok figyelmébe

VÁSÁROK, KIÁLLÍTÁSOK, BEMUTATÓK, MAJÁLISOK... — Azon vállalkozóknak, akik 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveikkel gyakran szolgálnak ki hazai rendezvényeket, bizonyára nem újdonság, hogy Magyarországon a közlekedési korlátozásról szóló jogszabály a kivételek között említi őket.

Az előttünk álló május elseje és a hosszú hétvége programjai alatt sok fuvarozó és saját számlás szállító mozgat színpadi technikát, mobil acélszerkezetet, kivetítőket stb. Ennek kapcsán célszerű újra feleleveníteni, hogy a rendezvények tárgykörében pontosan mely járművekre és milyen feltételekkel vonatkozik a kamionstop alóli mentesség a hazai utakon.


A választ a nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008-as kormányrendelet 5. és 6. §-a adja. Hazánkban a kamionstop alól mentesülnek a kulturális, gazdasági és sportrendezvényekhez berendezések és állatok szállításához használt tehergépkocsik (ideértve a rádió, televízió és a külső filmfelvételekkel összefüggő szállításokat is). Ezeknek szabad közlekedniük kamionstop ideje alatt is így:


- júliusban és augusztusban szabad haladniuk az ország azon közútjain, melyek nincsenek felsorolva a rendelet 3. mellékletében

- az év többi tíz hónapjában az ország minden közútján szabad közlekedniük


Fontos tudnivaló, hogy a tehergépkocsi vezetője a felmentés okát tartalmazó iratot, és a jogszabály 4. mellékletében közzétett nyilatkozatot (kitöltve) menetokmányként köteles magánál tartani, és ellenőrzésre a hatóságnak bemutatni. Ezt itt tudja megnyitni és kinyomtatni »


190/2008-as kormányrendelet »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.