Ma Zita napja van.

Építkeznek — bezárt a Március 15. téri turistabusz-parkoló

Főként a kirándulóbuszokkal Budapesten közlekedő személyszállítókat érinti az ősszel beharangozott és novemberben megkezdett belvárosi rekonstrukció, mely nemcsak átrajzolta a főváros V. kerületének forgalmi rendjét, de a parkolást is megnehezíti. November végén lezárták a Mátyás Pince előtti turistabusz-parkolót.

Mint októberben beszámoltunk róla: az Erzsébet-híd pesti hídfőjének környékét, nevezetesen a Ferenciek terét és a Március 15. teret teljes egészében átépítik. A környéket várhatóan másfél éven keresztül, egészen 2014 tavaszáig markológépek veszik birtokba. Az önkormányzat és a városépítészek törekvése az, hogy a Belváros mentesüljön a tranzit-forgalomtól, és emberléptékű városrész legyen. Noha az építkezés és az azt követő új forgalmi rend szűk keresztmetszete sokaknak fog fejfájást okozni, mégsem elvetendő ötlet a Belváros arculatának átszabása, tekintve, hogy a forgalmi terhelés messze túl van azon a mértéken, melyre ezeket az utcákat évtizedekkel ezelőtt méretezték. De mi lesz a buszokkal?


Az építkezések miatt a Ferenciek terén lezárták az Y alakú jármű-aluljárót, s 2012 novemberének utolsó napjaiban bezárt a Mátyás Pince előtti turistabusz-parkoló is a Március 15. téren — erősítette meg kérdésünkre válaszolva a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás illetékese, aki a turistabuszok vezetőinek az V. kerület többi parkolóját ajánlotta várakozásra, nevezetesen a Lánchíd pesti hídfőjének parkolóját, a Szent István Bazilika melletti teret, valamint a Belgrád rakpart két buszparkolóját (leszállóhelyét). A személyszállítók felhördülése azonban teljesen jogos, hiszen a nagy járművekkel nemcsak a parkolás, hanem már önmagában a közlekedés is igazi mutatvány. (A cikk a kép alatt folytatódik).


Kirándulóbusz manővere a budapesti Andrássy úton. Túra vagy tortúra...?


 
A belvárosi átalakítás komolyan fenyegeti a budapesti turizmust, mert a Mátyás Pince előtti buszparkolónak kulcsszerepe van a főváros idegenforgalmában — szögezte le egyesületünk Személyszállítási Tanácsának elnöke, Nedeczky Tibor a Népszavának adott, 2012. október 30-i interjújában, melyben a társelnök arra is felhívta a figyelmet: naponta több száz turista fordul meg az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, és alig van szabad hely a buszoknak.

A személyszállítási szakember méltatlankodásának jogosságát az is alátámasztja: a fővárosba érkező turistákra minden vendéglátós, szálloda és kereskedő bevételi forrásként tekint. Nekik és járműveiknek is nagyobb odafigyelés járna tehát, nem beszélve a magyar vidékről felözönlő múzeum- és színházlátogatókról, valamint az iskolai osztályokról, melyek egy-egy budapesti látogatásuk alkalmával súlyos pénzeket hagynak a fővárosban, buszos parkolásuk azonban megoldatlan.


Noha 2014 tavaszáig még másfél évet kell várni arra, hogy elkészüljön az új Március 15. tér és a Ferenciek tere, a fővárosba érkező személyszállítóknak addigis ajánljuk a Budapesti Közlekedési Központ és a Fővinform közös, interaktív térképét, mely Budapest belső városrészeinek turistabusz-parkolóit mutatja »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.