Ma Ervin napja van.

30 milliós lopott rakományt fogtak a rendőrök

2013. december 6-án Budapest XVI. kerületében, egy raktárban bukkantak rá a rendőrök arra a 28 raklapnyi kozmetikumra, melyet fuvarpiaci bűnözők loptak el egy nemzetközi fuvarfeladat során. Az esetről a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság tájékoztatta egyesületünket. A dolog érdekessége, hogy a hozzávetőleg 30 millió forint értékű kozmetikumnak fél évvel korábban, még májusban veszett nyoma.

Talány, hogy a bűnözők miért várakoztatták ilyen hosszú ideig a zsákmányt, és miért éppen Budapestet találták alkalmasnak az értékek állomásoztatására, mikor a fuvarszervezők által tervezett eredeti útvonal Franciaország - Görögország lett volna, amely viszonylat a térképre tekintve közvetlen járatban hazánktól déli irányban igen messze húzódik.


Mint a fuvarpiaci bűncselekmények terén az utóbbi hetek-hónapok trendje mutatja: a bűnözők új módszerekkel próbálkoznak, miután felismerték, hogy a speditőrök és fuvarszervezők alaposabban ellenőrzik a munkát vállaló cég valódiságát és a rakomány felvételére jelentkező, magát fuvarozónak bemutató személyt. A közelmúltban több eset is történt, melynek során az elkövetők (szakítva a szokásos ál-fuvarozós forgatókönyvvel) a rakománnyal már úton lévő fuvarozót és annak gépkocsivezetőjét tévesztették meg.


AZ ALVILÁG ÚJ MÓDSZERE: AZ ÁL-SPEDITŐRKÖDÉS — A bűncselekmények elkövetésre szerveződő tettesek új módszere, hogy speditőr cégként mutatják be magukat jóhiszemű fuvarozó vállalkozásoknak, és fuvarfeladatot adnak nekik. A mit sem sejtő fuvarozó elindítja megrakott járművét. Ekkor lépnek közbe ismét az ál-speditőrök, akik mindenféle indokra hivatkozva arról értesítik a fuvarozót, hogy a feladat közben a rendeltetési hely váratlanul megváltozott, és új címet adnak neki a lerakodáshoz; köznapi kifejezéssel eltérítik a rakományt. A jónevű fuvarozók tehát jóhiszeműen járnak el, amikor az általuk igazi speditőrnek vélt ál-speditőr azonnali kérést teljesítik.


A rendőrség ezen új módszerek kivédésére azt tanácsolja a fuvarozóknak, hogy a lerakóhely megváltozásáról szóló utasítás valódiságát a fuvarozó diszpécsere magával a felrakóhellyel vagy lerakóhellyel ellenőriztesse, és soha ne az idegen speditőrrel!


Hasznosnak tűnik, ha a fuvarozó vállalkozás felhívja diszpécsereinek és gépkocsivezetőinek figyelmét, hogy csakis ismert telefonszámról vagy ismerős személytől érkező útvonal-módosítási utasításnak higgyenek, és ne sajnálják az időt az ellenőrzésre.


NE FELEJTSE EL TÁJÉKOZTATNI MUNKATÁRSAIT! — Rendőrségi forrásból azt a tanácsot kaptuk: sürgős lenne, hogy egyesületünkön keresztül minden jóhiszemű fuvarozó értesüljön a fenti módszerekről, mivel az év végi hajtásban a bűnözők mindig „nagyot kaszálnak”, és az összekeveredett munkanapok miatt ilyenkor tarolnak igazán. Hasonló dologra hívtuk fel korábban a figyelmet a TimoCom fuvarbörze illetékeseivel tartott közös, országjáró tájékoztató körutunk állomásain: mint a tapasztalatok mutatják, a bűnözők nagyon jól tudják, hogy „pörgős” időszakokban, de különösen mindig hétvége előtt csaphatnak le, amikor már lankad a fuvarozók fuvarszervezőinek figyelme, torlódik a tennivaló, és kevesebb idejük van a visszaellenőrizgetésre; sőt, péntek délutántól az állami hivatalok és hatóságok sem tudnak már irodai háttérapparátussal rendelkezésre állni egy-egy engedély vagy rendszám valódiságának megvizsgálásához.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.