Ma Ervin napja van.

300 forint alá eshet az üzemanyag ára

Az OPEC múlt pénteki ülése után eladói nyomás alá került a nyersolaj árfolyama, amely így az elmúlt napokban 2009 óta nem látott szintre esett – írja a Portfolio.hu. A szakértők a közeljövőben a 30 dollár körüli hordónkénti olajárat sem tartják elképzelhetetlennek, ami akár 300 forint alatti üzemanyagárakat is jelenhet a hazai kutakon.


A hét eleji kereskedésben a februári szállítású Brent árfolyama több mint 5, a januári szállítású WTI árfolyama pedig közel 6 százalékkal esett. A Brent olaj árfolyama ezzel csaknem 7 éves mélypontra került.

Az ok a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének december 4-i ülése, ahol a felek a jelentős olajpiaci túlkínálat ellenére sem állapodtak meg új, alacsonyabb kitermelési kvótában. Közben az olajpiaci trendek sem túl biztatóak – legalábbis az olajexportáló országok szemszögéből –, hiszen az egyik nagy felhasználó, Kína gazdasága évről évre lassul, ugyanakkor az amerikai kitermelés nem csökken, sőt jövőre akár emelkedhet, s visszatért a piacra az atomprogramjának ügyében megállapodásra jutó Irán is.

A nyersolaj áresésével párhuzamosan csökken a finomított termékek ára is: a gázolaj és a benzin ára is csaknem 40 százalékkal esett a nyár eleji csúcsról. Mindezek tükrében a szakértők 30 dollár alatti nyersolaj árfolyamot prognosztizálnak, ami a hazai kutakon akár további 50 forintos csökkenést is eredményezhet az üzemanyagok literenkénti árában.

Forrás: portfolio.hu

http://usite.hu/x/15065


MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.