Ma Péter napja van.

11 közlekedési miniszter írt levelet az EU közlekedési biztosának, szót emelve a MiLoG és a Loi Macron ellen

A május 31-én az MKFE és 10 nemzetközi társzervezetünk által aláírt, Jean-Claude Junckernek és Francois Hollande-nak címzett tiltakozó levél után, a hét elején 11 uniós tagállam közlekedési minisztere szólította fel, ezúttal Violeta Bulc közlekedési biztost, hogy kezdeményezzen lépéseket az EU egyes országaiban terjedő protekcionista intézkedések ellen.

Az MKFE hónapok óta lobbizik a magyar Kormánynál, az illetékes minisztériumoknál és nemzetközi fórumokon is, hogy lépjenek fel az EU-ban egyre inkább teret nyerő, a hazai fuvarozókat súlyosan érintő protekcionista törekvések (MiLoG, Loi Macron, kiküldetési irányelv módosítása) ellen. Az egyeztetéseknek, a témában készített szakmai anyagainknak és a tiltakozó akcióinknak is köszönhetően az Unió 11 tagállamának közlekedési minisztere levélben fordult az Európai Bizottság közlekedési biztosához, sürgős beavatkozást kérve.

A magyar, a bolgár, a cseh, az észt, a lett, a litván, a máltai, a lengyel, a román, a szlovák és a szlovén közlekedési tárca vezetője által jegyzett levél legfontosabb üzenete, hogy az aláíró államok aggodalommal figyelik azokat az EU egységét és a belső piacot veszélyeztető intézkedéseket, amelyeket elsőként Németország, majd idén július 1-től Franciaország próbál megvalósítani. A miniszterek szerint aggályos és ellentmondásos, ha „szociális dömpingre” hivatkozva igyekszik néhány tagállam korlátoznia a szabad munkaerőáramlást, ezen belül a közúti szállítási tevékenységet.

A Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár nevével is fémjelzett dokumentum elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes EU-s államok szabályozni akarják a gépjárművezetők bérezését, adminisztratív terhekkel igyekeznek csökkenteni más országok fuvarozóinak versenyképességét, illetve azt, hogy arra köteleznék a gépjárművezetőket, hogy hotelekben töltsék a pihenőidejüket.

A miniszterek arra szólítottál fel Violeta Bulc közlekedési biztost, hogy haladéktalanul kezdeményezzék ezeknek a protekcionista intézkedéseknek a felülvizsgálatát, és tegyenek javaslatot egy olyan egységes szabályozásra, amely nem korlátozza a közúti szállítási szektor hatékony működését, és a belső piac szabadságát.

Az MKFE üdvözli a közlekedési miniszterek kezdeményezését, és minden támogatást megad ahhoz, hogy a magyar fuvarozók számára megnyugtató megoldás szülessen. Egyesületünk ennek szellemében részt vesz azon a spanyol, bolgár, cseh, észt, román, lengyel és magyar, közös szervezésű tiltakozó megmozduláson is, amelyet június 14-én tartunk Brüsszelben.

Az eredeti miniszteri levélért kattintson ide.

A miniszteri levél magyar fordítását itt olvashatja


MKFE kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.