Ma Zita napja van.

Változás a Magyar Közút engedélyezési eljárásaiban

A Magyar Közút tájékoztatta az MKFE-t, hogy változtak a mérőállomási folyamatok, amelyek az engedélyek kiadására van hatással. A változtatás oka, hogy azon járművek, szerelvények, melyek előzetesen váltottak engedélyt vagy előzetes hozzájárulást igényeltek kisebb össztömeg és tengely, vagy tengelycsoport változások esetén felülírással vagy különbözeti engedéllyel tovább tudjanak haladni, és így a valós mért értékek kerüljenek a hozzájárulásba.





A belépő mérőállomásra telepített előzetes hozzájárulás

Az előzetesen megigényelt hozzájárulásban szereplő méret értékekbe minden esetben bele kell férni. Amennyiben az előzetesen megkért méretértékekbe a szerelvény nem fér bele, minden esetben új engedélyezési eljárást kell lefolytatni.

A tömegellenőrzés során amennyiben a járműszerelvény meghaladja a mért értékeket, de össztömegben legfeljebb 10%-kal, de összesen nem lehet több, mint 80 tonna, illetve tengelye egyes vagy csoportban nem lehet több, mint 13 tonna, a tengelycsoportjai, pedig legfeljebb 20%-kal haladhatják meg a hozzájárulásban lévőt, ilyen esetekben az eredeti hozzájárulás felülírása történik, a mért értékekkel. Ebben az esetben az eredeti előzetes hozzájárulást és az új, már kiadott hozzájárulás eljárási díját is ki kell fizetni, a túlsúlydíjat csak a ténylegesen felhasznált hozzájárulás alapján kell megfizetni a mérőállomáson vagy a központban, az eredeti hozzájárulásban jelöltnek megfelelően. A korábbi eljárásnak megfelelően a fel nem használt hozzájárulásokat a lejáratuk után amennyiben nem kerültek időközben felhasználásra automatikusan számlázzuk.

A felülírási folyamat 80 tonna és 130 tonna közötti össztömegre is alkalmazható, itt azonban az össztömeg értékek meghaladása nem lehetséges, csak a tengelyek térhetnek el a fentieknek megfelelően. A díjfizetési kötelezettségek a fentieknek megfelelően keletkeznek.

 

Belső mérőállomás engedély - különbözeti engedély

A belső (országon belüli mélységi) mérőállomásra járműnek vagy szerelvénynek érvényes közútkezelői hozzájárulás birtokában kell érkezni. Amennyiben az előzetes hozzájárulásban szereplő bármely értékbe – legyen az méret, össztömeg, tengely vagy tengelycsoport terhelés – a szerelvény nem fér bele, különbözeti jegyzőkönyv készül. A különbözeti jegyzőkönyv a mérőállomásig megtett útra vonatkozóan tartalmazza azt az összeget, amit az eredeti engedélyen felül a mérés alapján fizetni kell a helyszínen vagy a központban, ahogy az eredeti engedélyen szerepelt, ennek nincs eljárási díja. Felhívjuk a figyelmet, hogy a jegyzőkönyvet automatikusan átadjuk/továbbítjuk az illetékes hatóság (pl.: rendőrség, NAV) részére közigazgatási bírság kiszabása céljából.

Ha a jármű vagy szerelvény a méret értékeket nem csak az előzetes össztömeg és/vagy tengely, tengelycsoport terhelési értéket haladják meg, az alábbiakban meghatározott mértékig különbözeti engedély kerül kiállításra. Össztömegben legfeljebb összesen 80 tonnáig 10%, egyes tengely vagy tengelycsoporton belüli tengelyek esetében 13 tonna, 2-ös tengelycsoportra 22 hármas tengelycsoportra 30 tonna.

Az ilyen engedélyek estében mindig kell újabb eljárási díjat fizetni. A túlsúlydíjat pedig adott esetben 3 részletben kell megfizetni. Az eredeti engedélyen az eredetileg kért össztömeg és vagy tengely, tengelycsoport túlsúlydíját, valamint, ha van, túlméret díjat, a jegyzőkönyvön a különbözetet, az új engedélyen pedig az új engedélyen szereplő (túlsúly és túlméret) díjakat.  A díjfizetés helye a hozzájárulásban meghatározott helyen történik. Abban az estben, ha az engedély díjait előre megfizették az engedélyhez tartozóan (pl.: mérőállomáson saját hatáskörben kiadott engedély) a tovább közlekedésre is különbözeti díj kerül meghatározásra. Különbözeti engedély akkor kerül kiállításra és a különbözeti díj pedig csak akkor kerül beszámításra, ha a fenti túlléphető súlyértékekbe a járművek beleférnek. Ha nem, minden esetben új engedélyezési eljárást (és eljárási időket) jelent, azaz új engedély kerül kiállításra és ilyen estben nem kerül a különbözeti díj beszámításra.

Abban az esetben, ha a különbözeti engedélyt a mérőállomás saját határkörben állítja ki akkor a továbbközlekedésre a különbözeti engedély teljes díját a mérőállomáson kell hogy fizessék, még akkor is az eredeti engedély fizetési helye központ-központ.

Abban az esetben, ha a fizetés helyénél a különbözet mérőállomás került kiválasztásra a tovább közlekedésre a különbözeti engedélyen abban az esetben, ha van már számla, akkor csak a különbözetet, ha nincs, akkor a teljes összeget ki kell fizetni a mérőállomáson mérettől függetlenül.

(forrás: Magyar Közút NZrt)

 

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.