Ma Zsigmond napja van.

Egyhetes sebességellenőrzés Európában és itthon: hétvégén Speedmarathon!

 Egy héten át az egész kontinensen, így hazánkban is a gyorshajtókra figyelnek a rendőrök. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) akciójához csatlakozva egy hétig tartó intenzív sebességellenőrzést tart az Országos Rendőr-főkapitányság 2024. április 15–21. között.


A teljes európai és magyarországi úthálózatot érintő kampány kiemelt időszaka lesz az április 19-én 06:00 órától április 20-án hajnal 06:00 óráig tartó „Speedmarathon”, amikor 24 órán keresztül a rendőrök a létező összes mérőműszert bevetik az útmenti akciókban. Az egyenruhások hazánkban ekkor mintegy ezer helyszínen végeznek műszeres sebességellenőrzést. Az ORFK vármegyei bontásban közzétette a Speedmarathon-ellenőrzések magyarországi pontos helyeit »


A járművek sebességét a legtöbb európai országban ellenőrzik az egyenruhások, vagyis a közlekedőknek Európa-szerte számítaniuk kell traffipaxra vagy kitereléses ellenőrzésre. A változtatható helyű, lézeres mérési elven működő, ARH CAM S1 típusú műszerek már 1.700 méter távolságból is képesek megállapítani a járművek sebességét.


2023. május 1. óta Magyarországon a rendőrségi sebességmérések bírságolásnál már nem alkalmaznak többé toleranciát. Ez azt jelenti, hogy gyorshajtással kapcsolatban a kitereléses megállítással ill. objektív felelősség alapján foganatosított szabálysértési bírságokat immár a traffipax által mért pillanatnyi, valós értékekre alapozva róják ki. A rendőrség a jármű megállítása nélkül akár 1 km/h sebességtúllépés esetén is eljárást indíthat Bővebben a toleranciáról ».


A pillanatnyi sebesség azért kerül időről időre a hatósági ellenőrzések fókuszába, mert a statisztikai adatok évtizedek óta az abszolút ill. relatív gyorshajtás a közúti közlekedési balesetek első számú előidézője. A sebesség kétszeresére emelésével négyszeresére növekszik a baleseti roncsolás, háromszoros sebességnövelés pedig kilencszeres roncsolódással jár.


tovább az ORFK közleményére »


 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.