Ma Fülöp, Jakab napja van.

Uniós árukra is vonatkozik a mezőgazdasági termékek import-bejelentése!

Mint már beszámoltunk róla, 2024. április 16-tól egyes mezőgazdasági termékeket a hazánkba történő behozatal előtt be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBiH) honlapján. A frissen kihirdetett kormányrendeletben felsorolt termékkörök akkor is bejelentéskötelesek, ha azokat bármely uniós tagállamból vagy más országból hozzák be Magyarországra, itthoni rendeltetési helyre. Frissítve: 2024. április 22.


A tranzitszállításokat nem terheli bejelentési kötelezettség. Az egyes mezőgazdasági termékek Magyarországra történő behozatalával kapcsolatos intézkedésekről szóló 80/2024. (IV. 11.) Korm. rendelet 2024. április 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben, és a kihirdetésétől számított ötödik napon, 2024. április 16-án lép hatályba. A jogalkotó célja, hogy távol tartsa Magyarországtól az Ukrajnából származó, más országokon keresztül átrakással végül hazánkba kerülő mezőgazdasági termékeket.


Az érintettek a mezőgazdasági termékek behozataláról szóló bejelentésüket a NÉBiH honlapján közzétett formanyomtatványon tudják majd megtenni, amit közúti áruszállítás esetén legkésőbb 24 órával a behozatalt megelőzően kell teljesíteniük. A bejelentést kizárólag elektronikusan lehet majd teljesíteni, magyar nyelven. A hiánytalanul kitöltött bejelentés befogadásáról a hivatal azonnal visszaigazoló levelet küld a megadott e-mail címre.


A rendelet elsődlegesen az értékesítőt terheli ezzel a kötelezettséggel. Amennyiben a bejelentést az értékesítő megbízásából eljáró, a bejelentésköteles termék fuvarozását végző, illetve az azt szervező fél teljesíti, akkor javasoljuk, hogy a bejelentést a megbízottak kizárólag az értékesítő által megadott és megfelelően igazolt

• mezőgazdasági termékértékesítési adatok és dokumentumok (kereskedelmi számla, termékértékesítési szerződés stb.) birtokában,

• az értékesítő által írásban tett, aláírt, szkennelt formában továbbított nyilatkozat alapján, mely

• nyilatkozat vagy egyéb dokumentum tartalmazza az értékesítő vállalkozás neve, székhelye, adószáma, cégjegyzékszáma, a nyilvántartását vezető állam, levelezési cím, elektronikus elérhetőség (e-mail) adatait is, és

• azt, hogy az értékesítő a megbízottat, fuvarozót, szervezőt a bejelentés megtételével megbízta.


A bejelentés elmulasztását a NÉBiH közigazgatási bírsággal sújtja, melynek mértéke a bejelentéssel érintett bejelentésköteles termék általános forgalmi adó nélküli értékének negyven százalékáig terjedhet. Bírságot rónak ki akkor is, ha a behozatalra a bejelentéstől számított 30. napon túl kerül sor.


ELEKTRONIKUS BEJELENTŐFELÜLET »

a NÉBiH tájékoztatója »

vonatkozó kormányrendelet »


Frissítés (2024. április 17.) — javaslatunk, hogy ne a fuvarozókat terhelje a bejelentési kötelezettség

Az MKFE hivatalos levélben fordult az agrárminisztérium államtitkárához, illetve a Nébih Elnökéhez annak érdekében, hogy a bejelentésre kötelezetti körből vegyék ki a fuvarozó vállalkozásokat. A jogszabály módosítására tett kezdeményezés mellett a rendelet gyakorlati alkalmazása kapcsán felmerülő kérdésekben is kérjük az illetékes minisztérium és hatóság állásfoglalását. Többek között ugyanis nem tisztázott, hogy ha az értékesítő nem teszi meg a bejelentést, akkor kötelező jelleggel a fuvarozónak kell-e ezt pótolnia. Várunk továbbá választ arra, hogy a fuvarozókat szankcionálhatja-e a hatóság, ha olyan fuvarfeladatot végeznek, amelyre nem történt meg az előzetes bejelentés.

Az MKFE 2024. április 17-én megküldött levelét itt teljes terjedelmében olvashatják »


Frissítés (2024. április 19.) — a Nébih levében tisztázta az MKFE kérdéseit

Az MKFE megkeresésre Volpert Balázs Nébih igazgató reagált. Írásbeli válaszában rögzítette, hogy az értékesítő az importlánc első szereplője — uniós vagy harmadik országbeli partner —, aki a bejelentésköteles terméket Magyarország területén működő élelmiszer-vállalkozásnak eladja. Rögzítette továbbá, hogy a bejelentési kötelezettség az értékesítőt terheli, de a bejelentést megbízott útján is teljesítheti. A szabályok ellenőrzésére a NAV és a rendőrség van kijelölve, ezért a bírságolási eljárások kapcsán ők az illetékesek, hogy állásfoglalást adjanak ki.

Volpert Balázs Nébih igazgató 2024. április 19-én megküldött válaszlevelét itt olvashatják »

 

Frissítés (2024. április 22.) — a NAV-tól kér állásfoglalást az MKFE a szankciók kérdésében

A Nébih igazgatójának válasza nem tért ki arra, hogy a bejelentés hiánya miatt a fuvarozóval szemben állapítható-e meg bírság. Mivel a szabályok betartására a rendőrség és a NAV van kijelölve, ezért az MKFE megkereséssel élt a hatóságok felé, annak érdekében, hogy tisztázzák a fuvarozói felelősségi köröket, mely esetben merülhet fel egyáltalán az, hogy a hatóság a fuvarozóval szemben állapítson meg bírságot. Amint érkezik írásbeli válasz a hatóságoktól, tájékoztatni fogjuk tagvállalkozásainkat.

Az MKFE által a hatóságoknak megküldött leveleket itt olvashatják:

NAV»                 ORFK»


MKFE Kommunikáció


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.