Ma Alexandra, Erik napja van.

Nyert ügy: könnyítések a buszos különjárati vezetési és pihenőidők terén

 Az európai fuvarozói érdekképviseletek — köztük az MKFE — közös sikerének tekinthető, hogy 2024. május 22-től könnyítések lépnek életbe a különjárati autóbuszozásban, a vezetési és pihenőidők ütemezését illetően.


Az elmúlt egy–másfél év sorozatos szakmai egyeztetésekkel telt, melynek során a szakmai szervezetek megpróbálták feltárni az uniós döntéshozók előtt, hogy a különjárati autóbuszos szektorban dolgozó járművezetők munkájának jellege és ütemezése teljesen különbözik a menetrend szerinti személyszállításban foglalkoztatottakétól, és merőben más, mint az árufuvarozóké, ezért a különjáratosokra olyan speciális szabályokat kell alkotni, melyek jobban igazodnak mindennapos munkavégzésük sajátosságaihoz. A kitartó szakmai munka 2024 tavaszára hozott olyan eredményt, mely az EU összes tagállamában — így hazánkban is — jogszabályi szinten hozzájárul ahhoz, hogy a buszvezetők rugalmasabban szervezhessék munkájukat.


A különjárati közúti személyszállítást a szezonalitás uralja. Emellett az utazások jellegéből fakadóan a vezetéssel töltött idő eltérő hossza és teljesen különböző távolságok jellemzik. A járművezetőnek gondoskodnia kell az utasok igényeiről, gyakran előre nem tervezett és rögtönzött további megállókat kell beiktatnia. Az árufuvarozáshoz képest a különjárati buszozásnál általában rövidebb a vezetési idő, néha egy egész nap egyetlen városban telik el négy-ötszöri rövid, néhány tíz kilométeres vezetéssel és több ütemben sok órás várakozással. A járművezetők általában mindig szállodákban alszanak, és ritkán vezetnek éjszaka. A megszokott gyakorlattól való eltérési lehetőségeket ezért úgy alakították ki, hogy az ne veszélyeztesse a közlekedésbiztonságot.


A fentiek szellemében 2024. május 22-től az unió tagállamainak kötelező alkalmazniuk az Európai Parlament és a Tanács 2024/1258 (2024. április 24.) rendeletét, mely három fő területen hoz könnyítést a különjárati autóbuszos személyszállításban dolgozó járművezetőknek:


1. A 45 perces szünet felszeletelési lehetősége

A különjárati buszvezetők a vezetési ciklusok közötti 45 perces szünetet a jövőben két, egyenként legalább 15 perces szünetre bonthatják, ha eközben betartják az előírt legalább 45 perces teljes minimális szünetet. A szünetek ütemezése tekintetében biztosított nagyobb rugalmasság azonban nem akadályozhatja a járművezetőket abban, hogy az előírt minimális időtartamnál hosszabb ideig tartsanak szüneteket, vagy hogy további szüneteket tartsanak.


2. A napi pihenőidő elhalasztása

Ha a járművezető legalább hatnapos egyszeri különjárati személyszállítást végez, akkor napi pihenőideje kezdetét legfeljebb egy egyórás időtartammal elhalaszthatja, ha az adott napon a vezetési időszak nem haladta meg a 7 órát. Ez az eltérés az utazás időtartama alatt csak egyszer, illetve nyolcnapos vagy annál hosszabb egyszeri különjárati személyszállítás esetén legfeljebb kétszer alkalmazható. Az eltérés nem érintheti a heti pihenőidő legkésőbbi kezdő időpontját.


3. A heti pihenőidő megkezdésének elhalasztása

Mostantól nemcsak nemzetközi, hanem belföldi forgalomban is lehetőség van rá, hogy az egyszeri(!) különjárati személyszállítási műveletet végző járművezető a heti pihenőidő megkezdését legfeljebb 12 egymást követő 24 órás időszak utánra halassza.


Az eltéréseket a hatósági ellenőrzéseknél a busz menetokmányaival, valamint a tachográf-adatokkal kell bizonyítani. A fenti eltérések akkor alkalmazhatók, ha teljesül a pontos jogszabályi megfelelőség, mely részletesen itt olvasható:


tovább a jogszabályra (eur-lex.europa.eu) »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.