Ma Bernát, Felícia napja van.

Hszi Csin-Ping kínai elnök Budapesten — lezárások

2024. május 8–10. között hazánkba látogat Hszi Csin-Ping kínai elnök, akit több száz fős delegációja kísér. A magyar fővárosban több mint 60 forgalomkorlátozás lép életbe egészen péntek estig; az eseményt a BRFK koordinálja. Nemcsak a város belső területein, hanem a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, valamint az onnan ki- és bevezető utakon is lezárásokra, forgalomkorlátozásokra kell számítani. Az elnök pénteken késődélután hagyja el Budapestet, ezért a egészen péntek estig torlódásokra kell készülni. 


Megváltozik a forgalmi rend szerdától az M4-es - M0-ás - M5-ös - Nagykőrösi út útvonalon, valamint a Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd – Pázmány Péter sétány – Műegyetem felső rakpart – Szent Gellért tér – Szent Gellért felső rakpart – Krisztina körút – Attila út útvonalon, illetve a turisták által is látogatott Budai Várban. Május 10-én (pénteken) a kínai delegáció a városból a reptérre vonul ugyanezen az útvonalon visszafelé.


Turistabuszok közlekedési rendje a reptéren:

Az elnök érkezése (szerdán): május 8-án (szerdán) 18:50-től a zárás feloldásáig a turistabuszok ill. nemzetközi menetrendszerinti járatok nem hajthatnak fel a terminálra az épület irányában (sem érkező utasért, sem induló utassal).

A buszokat a rendőrség a körforgalomtól a repülőtéri Aeropark (repülőmúzeum) parkolójában tereli, és ott kell megvárniuk a zárás feloldását. A zárás feloldására nagyjából szerdán 20:30 körül lehet számítani. (Ez lehet korábban is attól függően, hogy mikorra hagyja el a delegáció a repülőteret.)

Amennyiben a buszos szolgáltatók ebben az időtartamban várnak utasokat, két lehetőség adódik: a) vagy megvárják a zárás feloldását, amikor a buszok már be tudnak hajtani a buszterminál területére felvenni az utasokat, vagy b) a kolléga lesétál az utasokkal az Aeropark parkolójába.

Induló utasoknál is két lehetőség van: a) vagy még a terelés előtt kiérkezik a busz, és az indulási oldalon leteszi az utasokat, vagy b) az Aeropark parkolójától tudnak az utasok a terminálhoz gyalogolni a kiépített járdán.


Az elnök távozása (pénteken): május 10-én 16:20 órától a zárás feloldásáig a turistabuszok és a nemzetközi menetrendszerinti járatok nem hajthatnak fel a terminál épület irányába (sem érkező utasért, sem induló utassal). A buszokat a rendőrség a körforgalomtól a repülőtéri Aeropark (repülőmúzeum) parkolójába tereli, és ott kell megvárniuk a zárás feloldását. A zárás feloldására nagyjából 18:00 óra körül lehet számítani (ez lehet korábban is attól függően, hogy mikorra hagyja el a delegáció a repülőteret).

Amennyiben a buszos szolgáltatók ebben az időtartamban várnak utasokat, két lehetőség adódik: a) vagy megvárják a zárás feloldását, amikor a buszok már be tudnak hajtani a buszterminal területére felvenni az utasokat, vagy b) a kolléga lesétál az utasokkal az Aeropark parkolójába.

Induló utasoknál is két lehetőség van: a) vagy még a terelés előtt kiérkezik a busz, és az indulási oldalon leteszi az utasokat, vagy b) az Aeropark parkolójától tudnak az utasok a terminálhoz gyalogolni a kiépített járdán (erre a teljes zárás elrendeléséig van lehetőség).


Útinform: pillanatnyi forgalmi helyzet térképen (a torlódást vörös vonalak jelzik) »

a kínai delegáció miatti forgalmirend-változások Budapesten térképpel (BRFK) »

Kapcsolódó híradásunk:

Tour de Hongrie 2024 — lezárások, terelések (május 8-12.) »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.