Ma Frida, Ivett napja van.

Ne hagyjuk becsapni magunkat!

Az utóbbi időben személyszállító és árufuvarozó tagjaink is számtalan esetben kaptak látszólag kedvezőnek tűnő megbízásokat, amelyek teljesítése után jött a feketeleves: a tisztességgel megszolgált fuvardíjat, vállalkozói díjat a megbízó — mondvacsinált indokokkal — nem fizette ki. Vannak persze jogi eszközök — büntető feljelentés, polgári per, felszámolási eljárás kezdeményezése stb. — de ezek igen ritkán vezetnek eredményre (súlyos hibája ez a magyarországi „adósparadicsom”-nak). Mindennek tükrében talán hasznos lehet figyelni az alábbi gyanús körülményekre:


! a fuvardíj, vállalkozói díj kiegyenlítését készpénzben vállalja a megbízó
! az ajánlott díj akár le, akár felfelé eltér a szokásostól
! a megbízás szövege nem megfelelő szakismeretről tanúskodik
! az árutulajdonos személyének eltitkolása
! az írásban küldött megbízás a cég szokásos és kötelezően feltüntetendő adatait (cégnév, cím, telefonszám, fax, e-mail, cégbírósági bejegyzési szám, adószám, bankszámlaszám) nem tartalmazza


A károsodás megelőzését szolgálhatja:

» a készpénzfizetés elutasítása
» a megbízó ellenőrzése (Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján keresztül a cégnyilvántartásban, telefonkönyvben, tudakozónál, egyesületi tagságának — MKFE, NIT, Magyar Szállítmányozók Szövetsége stb.) annak megállapítását szolgálja, hogy egyáltalán létező, működő cég-e
» referenciák kérése személyszállító, fuvarozó társaktól
» írásbeli szerződés kötése — a sorozatos megbízásoknál semmiképpen nem mellőzhető
» a többszörös közvetítések letörése
» ne vállaljon fuvart, megbízást olyan megbízótól, aki a korábbi díjat nem fizette ki.


Javasoljuk, hogy minden fuvarvállaláskor tegye szerződési kikötéssé, hogy:

“a megbízó hozzájárul ahhoz, hogy amennyiben a fuvardíjat nem fizeti meg, ennek tényét és a szerződő felek adatait az MKFE honlapján közzétegye a fuvarozó”.


Annak érdekében, hogy tagjaink hamarabb jussanak információhoz a kétes megbízókról, és ezzel talán idejében elejét vehetjük a vállalkozások sorozatos megkárosításának, lehetőséget teremtünk arra, hogy az MKFE honlapján minden, tagi jelszóval rendelkező vállalkozás a „Futunk a pénzünk után?” fiókba leírhatja és elküldheti — maximálisan 20 sor terjedelemben — azon esetek leírását, amelyekben a rendben teljesített megbízást követően jogosan megszolgált fuvardíját, vállalkozói díját nem fizették ki. Annak is örülnénk, ha a tisztességesen fizető megbízókról is hírt adnának. Ezek a levelek, amelyek valóságtartalmáért a levélíró felel, a többi tag számára is figyelmeztetésül szolgálhatnak. Itt az érintettek részére is lehetőséget adunk álláspontjuk kifejtésére.

 

 


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.