Ma Péter napja van.

Nem nyugszanak az üzemanyag-tolvajok


Az elmúlt két évben többször is írtunk a telephelyi és útmenti üzemanyag-tolvajokról, hogy a bűnözők módszereinek megismerésével, hatásos óvintézkedésekkel és kellő körültekintéssel kedves Tagjaink megelőzhessék a bajt.

2010. október 8-án hajnalban gázolajtolvajt fogtak a rendőrök Balatonvilágosnál. A tettes kocsijába egy 800 literes tartály volt beépítve — jelentette pénteken a hírextra ».


2010 nyarának végén - őszének elején sajnos sorozatban történtek olyan újabb esetek Magyarországon, melyek áldozatait több száz literrel lopták meg. Mint a híradásokból (és a lecsapolt üzemanyag mennyiségéből) kitűnik, az esetek jelentős részében az elkövetők két-háromfős csoportokban, szervezetten tevékenykednek. Augusztusban Sárkeresztesen 165 liter gázolajat csapoltak le ismeretlenek egy parkoló kamionból, Kunszállásnál (az M5-ösön) 400 litert, Balatonkeresztúron pedig 700 litert vittek el a tolvajok. A nyár rekorderei azok a bűnözők voltak, akik a Tolna megyei Cikó településen 1.000 liter gázolajra tettek szert. Elfogták viszont azt az illetőt, aki egy kecskeméti presszó előtt parkoló buszból szívott le 170 liter üzemanyagot; s szintén rendőrkézre került az a férfi is, akit Somogyszobon értek tetten. Szil térségében a rendőrök országjáró bandát lepleztek le.


MKFE-tagoktól és más forrásokból 2009 nyara óta az alábbi településeken történt jelentős üzemanyaglopásokról szereztünk tudomást a fent említett eseteken túl: Bátaszék, Békéscsaba, Borsókút, Bükkszenterzsébet, Dunaszentgyörgy, Dunaújváros, Gerendás, Gyöngyös, Jánosháza, Kenderes, Kerekharaszt, Muraszemenye, Ostoros, Pétervására, Rakamaz, Sántos, Sárbogárd, Szajol, Szarvas, Szekszárd, Szeleste, Szolnok, Tiszakécske, Tiszavárkony, Tószeg, Zirc.


Óvintézkedésként azt javasoljuk a gépkocsivezetőknek: a pihenőidőt lehetőleg őrzött parkolóban vagy forgalmas helyen töltsék, és kerüljék az elhagyatott területeket; éjszaka kivilágított helyen parkoljanak! A tapasztalatok szerint a hagyományos, biztonsági záras tanksapkák sajnos nem jelentenek akadályt a tolvajok ellen, mert azt egyszerűen leverik vagy lefeszítik. A rendőrség ezért megelőző vagyonvédelmi eszközként ajánlja a töltőnyílásba szerelhető üzemanyag-lopásgátlót, az ún. benzinőrt (kapható pl. ITT), mely meggátolja, hogy a tolvajok a tankba gumicsövet nyomjanak.


Csökkentheti a gázolajlopás kockázatát a műholdas járműkövetés. A Webbase műholdas járműkövető rendszere az üzemanyagszint változásának figyelésére is alkalmas, és kedvező áron ajánljuk! »


Önnel vagy gépkocsivezetőjével történt már hasonló eset? Ossza meg velünk és fuvarozótársaival a Fórum rovatunkban, itt! »


európai parkolók interaktív adatbázisa (Truckinform) »

európai parkolók interaktív adatbázisa (IRU-TransPark) »

 


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.