Ma Bernát, Felícia napja van.

Tájékoztató az EU-Ukrajna és EU-Moldávia közti fuvarozási megállapodásokról

Mivel az elmúlt időszakban megszaporodtak azok a kérdések, hogy az ukrán és moldáv fuvarozók különféle fuvarfeladatai esetén hogyan alakul az engedélykötelezettség, ezért ezt röviden a következő cikkben tisztázzuk, különös tekintettel az érintett fel- és lerakóhelyekre. Lényeges, hogy sem az EU és Ukrajna közötti megállapodás, sem az EU és Moldávia közötti megállapodás nem biztosít teljes engedélymentességet az ukrán és moldáv fuvarozóknak a magyarországi fuvarfeladataik vonatkozásában. Az engedélyköteles feladatok végzése ennek értelmében továbbra is BiReg regisztrációhoz kötött, és a fel- vagy lerakóhely számára is kötelező az engedélyellenőrzés és a BiReg-en belüli adatrögzítés.


Magyarországon Európai Unión kívüli, harmadik országos fuvarozók kabotázs (fel- és lerakodás is Magyarországon) feladatot nem végezhetnek. Ezt a szabályt nem írják felül az átmenetileg hozott EU-ukrán és EU-moldáv megállapodások sem, azaz ilyen fuvarműveletet sem ukrán, sem moldáv fuvarozó nem végezhet. Ez a tilalom érvényes akkor is, ha az ukrán/moldáv fuvarozó Magyarországra érvényes CEMT engedélyt mutat be a rakodáskor – kabotázs műveletre ebben az esetben sem jogosult.


Az áru felrakodási országa

Az áru lerakodási országa

 

Magyarország

Magyarország

UKRÁN / MOLDÁV HONOS FUVAROZÓ NEM VÉGEZHETI!

MAGYARORSZÁGRA ÉRVÉNYDES CEMT-ENGEDÉLY BIRTOKÁBAN SEM!


ENGEDÉLYMENTESSÉG AZ UKRÁN ÉS MOLDÁV FUVAROZÓK MAGYARORSZÁGI RAKODÁSAKOR

Az ukrán fuvarozók a magyarországi fel- vagy lerakodáskor kizárólag abban az esetben mentesülnek az engedélykötelezettség alól, amennyiben a közúti áruszállítás Magyarország és Ukrajna között történik! Átmenetileg ezek a fuvarfeladatok a BiRegben történő fuvarregisztráció alól is mentesülnek.


Az áru felrakodási országa

Az áru lerakodási országa

 

Magyarország

Ukrajna

AZ EU-UA MEGÁLLAPODÁS ALAPJÁN ENGEDÉLYMENTES

Ukrajna

Magyarország

AZ EU-UA MEGÁLLAPODÁS ALAPJÁN ENGEDÉLYMENTES


A moldáv fuvarozók a magyarországi fel- vagy lerakodáskor kizárólag abban az esetben mentesülnek az engedélykötelezettség alól, amennyiben a közúti áruszállítás Magyarország és Moldávia között történik! Átmenetileg ezek a fuvarfeladatok a Biregben történő fuvarregisztráció alól is mentesülnek.

 

Az áru felrakodási országa

Az áru lerakodási országa

 

Magyarország

Moldávia

AZ EU-MD MEGÁLLAPODÁS ALAPJÁN ENGEDÉLYMENTES

Moldávia

Magyarország

AZ EU-MD MEGÁLLAPODÁS ALAPJÁN ENGEDÉLYMENTES


ENGEDÉLYKÖTELEZETTSÉG AZ UKRÁN ÉS MOLDÁV FUVAROZÓK MAGYARORSZÁGI RAKODÁSAKOR

A fentiektől eltérő esetekben az engedélykötelezettség, a BiReg regisztráció és a fel- vagy lerakóhely engedélyellenőrzési kötelezettsége él, azaz mind az ukrán, mind a moldáv fuvarozóknak a szállítási feladat elvégzéséhez nemcsak megfelelő fuvarengedélyre, hanem BiReg fuvarregisztrációra is szükségük van. Általános szabályként röviden úgy foglalható össze, hogy:

  • Magyarország és nem Ukrajna közti szállításoknál ukrán fuvarozótól továbbra is kérni kell az engedélyt és a BiReg fuvarregisztrációt;
  • Magyarország és nem Moldávia közti szállításoknál moldáv fuvarozótól továbbira is kérni kell az engedélyt és BiReg fuvarregisztrációt.

Tekintettel arra, hogy harmadik országos bilaterális engedélyhez sem az ukrán, sem a moldáv fuvarozók nem tudnak hozzájutni, ezért ezeket az fuvarfeladatokat kizárólag Magyarországra érvényes CEMT engedély birtokában tudják jogszerűen teljesíteni. Az alábbi táblázatban néhány példával szemléltjük az engedélykötelezettségüket, hozzátéve, hogy a lenti példákban nem szereplő országok tekintetében is ugyanez a helyzet.


 az áru felrakodási országa  az áru lerakodási országa  milyen engedéllyel kell rendelkeznie az ukrán ill. moldáv fuvarozónak?  BiReg fuvarregisztráció
 Magyarország  Olaszország Magyarországra és Olaszországra érvényes CEMT-engedély   IGEN
 Olaszország  Magyarország
 Magyarország  Ausztria Magyarországra és Ausztriára érvényes CEMT-engedély   IGEN
 Ausztria  Magyarország
 Magyarország  Görögország Magyarországra és Görögországra érvényes CEMT-engedély   IGEN
 Görögország  Magyarország
 Magyarország  Spanyolország Magyarországra érvényes CEMT-engedély   IGEN
 Spanyolország  Magyarország
 Magyarország  Németország Magyarországra érvényes CEMT-engedély   IGEN
 Németország  Magyarország
 Magyarország  Franciaország Magyarországra érvényes CEMT-engedély    IGEN
 Franciaország  Magyarország

Hogyan tudhatom meg azt, hogy a bemutatott CEMT engedély Magyarországra nem érvényes?

Ha a bemutatott CEMT engedélyen (2023-as minta ITT ») szerepel piros áthúzott körben a „H” jelzés, akkor az az engedély magyarországi fuvarfeladatra (induló és érkező fuvarra egyaránt) nem használható fel. Az engedélyen szereplő engedélyszám megadásával a https://countrylicences.itf-oecd.org/edi/report-license oldalon van lehetőség online lekérdezést megtenni. A Territorial restrictions (területi korlátozás) mezőnél ha szerepel a „H jelzés”, akkor az adott CEMT-engedély Magyarországra nem érvényes. (Ha I, akkor Olaszország; ha GR, akkor Görögország, ha A, akkor Ausztria, ha RUS, akkor Orosz Föderáció területére nem érvényes.) Egyszerre több országkód is szerepelhet egymás mellett, ilyenkor az engedély az összes felsorolt ország tekintetében érvénytelen.


Javasoljuk minden esetben az engedélyellenőrzési folyamatba beépíteni az online lekérdezés elvégzését, mert a felületen a területi korlátozás mellett az is elérhető, hogy melyik cégnek lett az adott CEMT-engedély kiadva. Ez azért releváns információ, mert az esetleges területi korlátozás mellett azt is ellenőrizni kell, hogy valóban az a cég használja az engedélyt, amelynek azt a hatóság kiadta. Ha nem az a cég használja, akinek a hatóság kiadta, jogszerűtlen fuvarozásnak minősül, meg kell tagadni a felrakodást, a lerakodásnál pedig a közlekedési hatóságot értesíteni kell.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.