Ma Katalin, Kitti napja van.

Árvíz- és katasztrófahelyzet a németeknél és a cseheknél

Csehországban és Németország déli részén kiléptek medrükből a folyók, miután május utolsó napjaiban és június első hétvégéjén rengeteg csapadék hullott a térségben. Passau óvárosában víz hömpölyög az utcákon csakúgy, mint Prágában. A víz települések külterületein is sok utat árasztott el.


Az mno.hu képes beszámolója »

 Nyugat-Európai árvízjelentés (videotar.mtv.hu) »


 
A Dunán árhullám indult el, mely június 3-án Pozsonyhoz ért, s Magyarországon is útlezárásokat tesz majd szükségessé. Mint korábban beszámoltunk róla, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem — hatósági minőségben — tavasszal megkérte egyesületünktől a budapesti székhelyű sajátszámlás és díj ellenében fuvarozó vállalkozások elérhetőségeinek listáját arra az esetre, ha a fővárosban mozgósítani kellene a tehergépjárművel rendelkezőket egy esetleges dunai árvíz elleni védekezésnél.

Megelőzve azonban bármiféle rémhírt: közeledő árvízi katasztrófáról vagy közvetlen vészhelyzetről nincs szó. A hatóság csupán adminisztratív előkészítésbe kezdett, hogy felmérje: a főváros mely területén milyen szabad fuvarkapacitással számolhat, ha arra szükség lenne. A fuvarozóknak egyelőre semmiféle teendőjük vagy kötelezettségük nincsen. A katasztrófavédelem a közeljövőben maga fog kapcsolatba lépni a vállalkozásokkal, ha szükséges. Ha a Magyar Állam a Duna tavaszi áradásánál esetleg igénybe venné a tehergépjármű-üzemeltetők szabad járműveit, azt természetesen díj ellenében tenné.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.