Ma Ervin napja van.

Hamis CMR-rel loptak Pest megyében – keresik őket!


A szakmát érintő újabb kellemetlenségről számolunk be: a tavaszi eseménysorozathoz hasonló bűncselekmény történt tagunkkal, a Szegeden székelő Á-SZ-F 5000 Kft.-vel, amikor a cég nevében ismeretlen elkövetők rakományt vettek fel, majd azzal nyomtalanul eltűntek. Az MKFE-tag Á-SZ-F 5000 Kft. nevének tisztázását kérte egyesületünk hírcsatornáin keresztül.


Az idegenek 2011. július 3-án (vasárnap) a Ceglédhez közeli Nyáregyházán egy telephely árukiadójához bejelentkezve az Á-SZ-F 5000 Kft. alkalmazottainak adták ki magukat, és hamis cégbélyegzővel, hamis CMR-biztosítással a zsebükben a JEE-722-es lopott  rendszámmal felszerelt, hűtős járműszerelvényre 21 tonna meggyet rakodtak fel, mely áruval ismeretlen helyre távoztak (a pótkocsiról nincs adatunk). A sértett az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon feljelentést tett. A tettest vagy tetteseket keresik.


Tagunk, aki jó hírnevét továbbra is szeretné megőrizni, arra kéri a fuvarozó kollégákat és a megbízókat: ha az esetről vagy a feltételezett tettesekről érdemi információval szolgálni tudnak, hívják a 06 (20) 388 9738-as telefonszámot, vagy értesítsék a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot!


Bevett bűnözői trükkök, hasonló esetek

Hasonló esetről legutoljára alig két hónappal ezelőtt, május derekán adtunk hírt. Akkor négy kamion teljes rakományát sikerült megkaparintaniuk azoknak a szélhámosoknak, akik szintén egy valós fuvarozó vállalkozás nevével éltek vissza. Ők még vakmerőbbek voltak: a mit sem sejtő fuvarozó nevében nemcsak biztosítást kötöttek, hanem hitelt vettek fel, telefonokat vásároltak, fuvarbörzén regisztráltak, és hamis jármű-okmányokat állítottak ki.


Az esetekről való tudósítást azért tartjuk mindenképpen fontosnak, hogy a jóhiszemű fuvarozó vállalkozások (és más megrendelők) ne lehessenek csalás áldozatai. Az alábbi bűnelkövetési módszer sajnos nem újkeletű dolog. Az utóbbi egy-másfél évben többször is előfordult már, hogy hamis biztosítási dokumentumokkal, kitalált kötvényszámokkal vagy hamisított fedezetigazolásokkal ismeretlen elkövetők tisztességes megrendelőket vagy fuvarozókat próbáltak meg félrevezetni. Mivel a bűnözők ezáltal igen nagy anyagi kárt okozhatnak a fuvarozóknak, azt tanácsoljuk a fuvarozóknak: a legcsekélyebb gyanú esetén mindenképpen keressék meg az okmányt kiállító biztosítótársaságot, s ellenőriztessék a biztosításkötések adatainak valódiságát! Mint a fenti esetek is igazolják: mindenképpen hasznos, ha mindezekről a bevett trükkökről a vállalkozásvezető tájékoztatja az árukiadókat, divízió-vezetőket és raktárosokat, hiszen az ő éberségükön is sok múlhat.


Kapcsolódó anyagaink:

Ál-fuvarozók vitték a rakományt (2010-05-11) »

Ne hagyjuk becsapni magunkat! (2009-10-01) »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.